Re: Nárok na dovolenou při nástupu 2.1.2
Zajímavý nápad, ale asi nepůjde použít. Nelze kombinovat dovolenou za rok s dovolenou za odpracované dny, protože na ní podle § 214 vzniká nárok jen "Zaměstnanci, jemuž nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok ani na její poměrnou část".
Trvám na tom, že ano, pokud by odpracoval jen leden, tak by mu vznikl nárok za odpracované dny, tak nemůže být tím, že odpracuje celý rok (od toho 2.1.07) znevýhodněn tak, že mu dovolenou za ten leden nedáte, možná nelze použít dovolenou za odpracované dny, pak bych tedy trvala na nároku z důvodu bezprostředního vzniku pracovného poměru na evidenci ÚP.
Také bych postupovala stejně - pokud by měl 1.1. zaměstnavatele a 2.1. by nastoupil do dalšího zaměstnání, potom by od druhého zaměstnavatele měl nárok na dovolenou za celý kal. rok. Protože ale byl ještě 1.1. evidovaný na ÚP, tak nemá nárok za leden na dovolenou - má tedy nárok jen na 11/12 celor.nároku.
Naprosto souhlasím s Líbou. Nárok prostě nevzniká a vy můžete trvat na čem chcete. Zákon tohle řeší naprosto nekompromisně, myslet si o tom můžeme co chceme. Jsou jiné, horší nespravedlnosti než zrovna toto. Pracovník měl trvat na tom, aby měl vznik pracovního poměru 1.1. a bylo by vymalováno.
Nj, ale 1.1. je svátek, já jsem nastoupila do prac. poměru 2.10.2006, protože 1.10. byla neděle a účetní nechtěla s tímto datem uzavřít smlouvu, s odůvodněním, že v neděli jsem v práci být nemohla, takže díky tomu se mi krátila dovolená a navíc jsem musela za celý měsíc zaplatit zdr. pojištění, protože jsem mimo to měla SVČ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.