Re: vstupní prohlídka - je povinná?
Omlouvám se všem, co mi odpověděli, už mi z toho asi hrabe, ale teď jsem v časopise Mzdová účetní 6/2007 (ANAG) str.3 našla tuto formulaci:
Vstupní lékařská prohlídka se tedy neprovádí vždy. Případy, kterých se povinnost zajistit VLP týká, jsou zejména u těch fyzických osob, které mají v pacovním poměru vykonávat:
-činnosti epidemiologicky závažné
-činnosti, pro které je vyžadována zvláštní zdr. způsobilost
-činnosti, při kterých mohou ohrozit zdraví jiných osob (řidiči atd)
-práce rizikové
Tak jak to tedy je? :-( Fakt už nevím...
Re: vstupní prohlídka - je povinná?
Omlouvám se všem, co mi odpověděli, už mi z toho asi
>hrabe, ale teď jsem v časopise Mzdová účetní 6/2007
>(ANAG) str.3 našla tuto formulaci:
>Vstupní lékařská prohlídka se tedy neprovádí vždy.
>Případy, kterých se povinnost zajistit VLP týká, jsou
>zejména u těch fyzických osob, které mají v pacovním
>poměru vykonávat:
>-činnosti epidemiologicky závažné
>-činnosti, pro které je vyžadována zvláštní zdr.
>způsobilost
>-činnosti, při kterých mohou ohrozit zdraví jiných
>osob (řidiči atd)
>-práce rizikové
>
>Tak jak to tedy je? :-( Fakt už nevím...
se vám nedivím :) povinná dle mého názoru není, pokud zaměstnanci nejsou ze zákona povinni - viz výše nebo při zařazení na noční práci - povinnost, mladiství - povinnost, ale pokud zaměstnanci nespadají do těchto "nařízených",není zaměstnavatel povinen, ale jak není povinen, když:
§ 103
(1) Zaměstnavatel je povinen
a) nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti
a jak jinak zjistíte, že je způsobilý práci vykonávat ? Ničím jiným než lékařskou prohlídkou, samozřejmě že můžete chtít od něho prohlášení,pokud je už vaším zaměstnancem, ale to nic neřeší. Nám takhle "utekla" jedna zdrav.znevýhodněná,která to zatajila,protože se bála, že ji nepřijmeme.Povinnost ze zákona je mít závodní prevent.péči či smluvního lékaře, nevím z hlavy zák.258/2000 nebo 2001? -toto pod dost značnou pokutou.Ale opět-lékaři jsou vytížení a nemají povinnost zaměstnavateli vyhovět, hygiena vám může zase dát pokutu za to, že nemáte záv.prev.péči,ale když prokážete, že jste se snažili lékaře najít,nejsou snad až tak tvrdí, bylo mi i doporučeno se obrátit na ně,pokud bychom lékaře nesehnali.A jakmile máte záv.prev.péči,pak vstupní prohlídky ano,jinak by lékař neměl smysl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.