Re: kolik let je možné kontrolovat
Máme to zažité 5 let, ale pojišťovna nemá omezení §22 z.592/1992 Sb. .Pokud Vám najdou dlužné pojistné je možné si dohodnout splátky.Pokud vyčíslí penále, určitě žádejte o odstranění tvrdosti zákona-mají tiskopisy u revizorek + vlastní žádost.Z vlastní zkušenosti vím, že odpouští.
Já jsem byla asi před 3 roky na kontrole VZP a tam mi radili, že lze, pokud by bylo penále, žádat o prominutí a mám takový dojem, že sice mohou kontrolovat 10 let, ale po určité dochází k promlčení a vy pokud Vám něco doměří musíte reagovat, že už je to promlčeno a oni na Vás nemůžou, ale asi jsem Vám moc neporadila, protože nevím, jak dlouhá doba to promlčení je nebo resp.jsem to už zapomněla.Třeba se ozve ještě někdo jiný.
ZP mohou kontrolovat pozpátku jak dlouho chtějí. Zpravidla se drží doby 10 let zpátky (kvůli lhůtě zakládání fin. dokladů). Co se týká dlužného pojistného nebo penále, pokud se týká doby před 5 lety lze se odvolat na tzv. promlčecí lhůtu (která je 5 let). Tedy co je před touto dobou nemusíte řešit :-). Jinak právo kontroly zpětně mají neomezenou.
Nesouhlasím s tím, že mají právo kontroly neomezené.
Lhůtu pro provedení kontroly sice zákon 592/1992 Sb. nestanovuje, ale pokud by šlo o promlčené pojistné měla by být úspěšná námitka, že kontrola je v rozporu s obecnými zásadami správního řízení uvedené v 500/2004 Sb.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.