Vlákno názorů k dotazu Baby studio x rodičovský příspěvek od M.H. - Re: Baby studio x rodičovský příspěvek Tak jestli se...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 9. 2007 10:36

M.H. (neregistrovaný)

Re: Baby studio x rodičovský příspěvek
    Tak jestli se můžu zapojit do diskuze :o)

Zákon opravdu neřeší, jestli se jedná o jesle/školku/obdobné zařízení státní nebo soukromé. Takže má-li dané zařízení licenci na provozování jeslie/školky (omlouvám se, nejsem odborník - "něco", čím ministerstvo školství povoluje provoz), je nutné se vejít do maximální povolené docházky.

Ovšem ne každé baby studio je školka, oni nemusí být oficiálně školka, můžou být jenom obyčejné hlídání dětí. Potom je to zajištění hlídání dětí jinou zletilou osobou, při které se rodičák pobírat může.

Takže důležité je zajímat se, jestli mají nebo nemají licenci z ministerstva školství (jesle tuším ze zdravotnictví - fakt netuším, jak přesně to je dělané). MMCH za barákem máme jesle, které krom jeselského provozu zajišťují i běžné hlídání dětí. Ty přímo upozorňují, že i když jde o nahodilé hlídání bez zapsání dětí k řádné docházce, tak rodiče musí dodržet maximální povolenou dobu, protože to nahodilé hlídání se odehrává v jeslích.

• 26. 9. 2007 11:22

Kamila (neregistrovaný)

Ono studio není nijak licencované MŠMT, je to soukromé hlídání dětí placené, takže podle toho, co Vy, M.H. píšete, bych neměla mít obavu o odebrání RP, pokud jsem to pochopila správně?

• 26. 9. 2007 12:27

xy (neregistrovaný)

toto je velmi zajímavá debata
    zajímalo by mě, jak kontrolují příslušné úřady (co vyplácejí rodič.příspěvek) docházku dětí po různých baby centrech, hlídacích centrech a já nevím jak se to vše nazývá
    chápala bych kontrolu v jeslích, školkách, ale těchto ostatních zařízení je takové množství (zvláště ve velkých městech), že si tu kontrolu dost dobře neumím představit (zvláště, pokud matka dodržuje pravidlo - nedávat dítě v měsíci do jednoho zařízení vícekrát než povoluje zákon), natož kdyby dítě dávala do těchto zařízení v různých městech/obcích

• 26. 9. 2007 12:33

Pavel (neregistrovaný)

Zajímat se o to, zda mají nějakou "licenci" je z hlediska nároku na RP irelevantní, zákon to nepožaduje. Proto i stanovisko z MHMP, které jsem kopíroval nahoře, zní:
    "Jeslemi nebo jiným obdobným zařízením pro dítě předškolního věku je třeba rozumět jakékoliv takové zařízení zajišťující péči o dítě, a to bez ohledu na to, kým je toto zařízení zřízeno (obcí, fyzickou osobou, sdružením, které takovou službu poskytuje a pod.), jakou má právní formu a jakým způsobem je financováno"

Jak jsem psal, rozhodující je vysvětlení pojmu "péče".

A zejména je třeba ignorovat sliby soukromých zařízení, že oni to nemusí hlásit a tak se nemusí dodržovat limity. Buďto lžou anebo zákon pouze neznají.

Hezký den!

• 26. 9. 2007 12:47

Kamila (neregistrovaný)

Mě to prostě přijde nedopečené. Ať teda přesně jmenovitě udají, která zařízení to jsou. Bylo mi taky řečeno, že kontroly ohledně RP se téměř nedělají, spíše jen na "udání". Ale v tom případě bych teda i já mohla zažalovat spoustu babiček, které hlídají za úplatu, protože péči mají stejnou jako v těchto zařízeních.

• 26. 9. 2007 13:05

M.H. (neregistrovaný)

No, irelevantní, jak se to vezme. Podle mne je to právě důležité pro určení té péče, jestli se jedná o "hlídání dětí jinou zletilou osobou", a tam rodičovský příspěvek náleží nebo o "mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení", kdy rodičák nenáleží. Hlídání dětí není totéž, co péče v mateřské škole - v té přeci nejde jenom o pohlídání dítěte, ale tam jde o všestranný rozvoj dítěte a přípravu k docházce do školy. Tedy dle mého názoru "jiným obdobným zařízením" nemůže být firma, která nemá licenci od ministerstva školství, že takovou činnost smí provozovat.

Jinak vycházím z debaty na jednom serveru pro maminy - v této otázce se tam právě ozvala jedna mamina, která má dítě ve školce - neškolce a zažila tam situaci, tam prostě přišli dámy z úřadu na kontrolu a na jejím základě chtěly, aby rodiče vraceli rodičák. Školka-neškolka za pomoci svého právníka dosáhla toho, že rodičům rodičák zůstal a děti dál navštěvují školku-neškolku dle potřeby. Jenže ta její školka neměla statut školního zařízení, provozovali hlídání dětí ve vlastních prostorách.

• 26. 9. 2007 13:14

Kamila (neregistrovaný)

"Naše soukromé dětské studio není dotovaná organizace.Nejsme v rejstříku školských zařízení MŠMT, tudíž si všechno platíme sami a děti mohou naše zařízení navštěvovat bez omezení celý den. Maminky, které mají zájem umístit dítě v našem dětském centru a jsou na MD si hlídání zaplatí jako službu.( Jako kdyby vám dítě hlídala za úplatu sousedka.)"
    Co říkáte na toto vyjádření onoho studia..má pravdu??
    Díky

• 26. 9. 2007 13:35

M.H. (neregistrovaný)

No, já nejsem právník, já jsem "mamina na mateřský", ale posuzovala bych to tak, že pokud nejsou zařazený v síti škol, tak to nebude školka. Na dotacích nezáleží.

Já bych se asi podívala sem:
    http://rejskol.msmt.cz/vybskolo.asp
    jestli opravdu nejsou zařazení mezi školskými zařízeními

a sem:
    http://wwwinfo.mfcr.cz/ares/ares_fr.html.cz

abych viděla, jaký je jejich obor podnikání. Jestli hlídání dětí - péče o dítě - doučování dětí - možná i služby pro domácnost... nevím, na co se všechno dává živnosťák, tak bych byla v klidu. Jestli se v předmětu podnikání objeví předškolní zařízení - speciální mateřská škola - provozování mateřské školky... nebo něco podobného (teď jsem zkusmo nakoukla, co mívají uváděno soukromé školky), tak by se mi vyjádření nelíbilo.

Ale jestli si říkají baby-studio, tak bych to fakt viděla spíš na to hlídání dětí.

• 26. 9. 2007 21:41

Jana8 (neregistrovaný)

Nějak na této diskuzi zaniklo, že to Pavlovo stanovisko od Magistrátu hl.m.Prahy (tj. nadřízeného orgánu k úřadům poskytujícím RP) bylo odpovědí na návštěvu soukromého zařízení, které n e n í zapsané v rejstříku předškolních zařízení. Podle nich je třeba respektovat omezenou návštěvu i u takového zařízení (5 kal.dní, 4 hodiny denně).

Omezení se dle zákona o státní rodičovské podpoře vztahuje na státní i soukromé jesle, školky nebo jiná obdobná zařízení, i ty které nepobírají dotace. Nejsou nijak vyloučeny.

Jestliže nějaké soukromé zařízení samo vystupuje jako školka, chová se jako školka (péče o dítě), potom se na něj vztahuje omezení docházky pro zachování RP.

Rozdíl mezi státní a soukromou školkou je pouze v tom, že státní průběžně nahlašuje docházku a soukromá to nedělá. Nic to nemění na povinnosti rodiče návštěvu soukromé školky překračující povolenou docházku nahlásit. Určitě to lze dohledat (z docházky, účetnictví atd...).

Jinak bych chápala např. mateřská centra, kde dítě pouze pohlídají na 2 hodiny na jednom místě, stravu musí mít vlastní atd.

Problém by neměl být také, pokud rodič zajistí péči o dítě jinou zletilou osobou (babička, chůva atd.).

Na druhé straně souhlasím s tím, že to není moc logické ani spravedlivé, ale je to tak v zákoně napsané. Na soukromé školky (i nezapsané v rejstříku předškolních zařízení) mám dvě písemná stanoviska od Magistrátu hl.m.Prahy. Stejná stanoviska prý dává i MPSV.

P.S. Nakonec jsem raději dala dítě do státní školky, dodržuji omezení docházky a pomáhá mi babička.

• 26. 9. 2007 23:21

M.H. (neregistrovaný)

Mně ta odpověď nepřijde jako že by šla proti tomu, co jsem tu psala :o) Firma CPA s.r.o. v rejstříku škol není, protože co jsem nakoukla na jejich stránky, tak provozuje soukromé jesle a jesle nespadají pod ministerstvo školství, ale pod ministerstvo zdravotnictví. Jestli je někde veřejně přístupný seznam jeslí, to netuším. Ale předpokládám, že když firma sama mluví o provozování jeslí, tak že splňuje podmínky jeselského provozu a má na to patřičná povolení. Zkrátka hlídání dětí zákonem povoleno je, školka ne - tak je potřeba rozlišit, jestli firma poskytuje "jenom" hlídání dětí nebo školkovou péči. Čili záleží na tom, na co má povolení. BTW magistrát může tvrdit, co chce - důležité je, co tvrdí zákon. A jak už jsem psala, na netu jsem potkala maminu, kdy právník "školky" úřad přesvědčil, že na hlídání dětí se omezení nevztahuje, čili úředníci nechají rodiče "jejich" dětí na pokoji, neb oni nejsou zařízení obdobné školce, oni jsou hlídání dětí.

• 27. 9. 2007 8:09

Kamila (neregistrovaný)

O studiu, o kterém mluvím já, hlídají děti, jak dlouho si přejí rodiče a pokud budu mít zájem, mohu tam dítěti zaplatit stravné, nebo mu přinést vlastní - takže myslím, že toto studio by nemělo být ztotožňováno s MŠ nebo jeslemi, bo se tak ani nepředstavuje. Žádný školkový systém tam nemají. Jen si prostě hrají stejně jako ve školce :-) Je vidět, že ten zákon má mezery...určit konkrétně a néé "jiná obdobná zařízení".
    A bohužel nemám hlídací babičky :-((
    Díky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).