Vlákno názorů k dotazu Zrušení PP a nemocenská od beta - Re: Zrušení PP a nemocenská >Mám jeden případ a...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 9. 2007 18:13

beta (neregistrovaný)

Re: Zrušení PP a nemocenská
    >Mám jeden případ a k němu dvě otázky:
    >
    >1. Zaměstnanec se ve svém volnu v sobotu na zábavě
    >ožral,pobil, při rvačce rozbili výlohu a on je pořezaný a
    >pomlácený. Donesl nemocenskou, na které je zaškrtnuto
    >"úraz zaviněný jinou osobou".
    >Zaměstnavatel je MO a já předpokládám, že protokol z
    >PČR si vyžádá sama OSSZ. Uvažuji dobře, když si
    >myslím, že nemusíme sepisovat žádný protokol o mimopr. úrazu
    >a nemocenskou jen odevzdám na OSSZ ?
    >
    >2. V důsledku této rvačky nepřišel tento zaměstnanec
    >po víkendu do práce a zaměstnavatel se rozhodl, že mu
    >zruší PP ve zkuš.době.
    >Teď nastala situace, že mu zaměstnanec odmítl toto
    >zrušení převzít, když za ním byl osobně mu to předat.
    >Proto mu ho odeslal zaměstnavatel doručenkou. Platí
    >původní datum zrušení PP, uvedené v písemném zrušení? A co
    >se stane, když si tuto písemnost zaměstnanec na poště
    >nevyzvedne ?
    >
    >Zuzik

Některé OSSZ hřeší a chtějí po zaměstnavateli, aby on si vyžádal záznam z PČR. Info ze semináře o nemoc.pojištění - OSSZ si sama vyžádá protokol, vy jako zaměstnavatelé nemáte právo si ho vyžadovat, vy nebudete rozhodovat o dávkách - bylo nám řečeno a já se s tím plně ztotožňuji. Kolegyně si protokol od policie vyžádala a předala na OSSZ, já to nedělám. K druhé otázce. U zrušení ve zkušební době nezáleží na tom, kdy zaměstnanec zrušení převezme. Měla by být dodržena tzv. pořádková (slušnostní) lhůta 3 dny předem, ale pokud není dodržena, neznamená to neplatnost práv.úkonu. Pokud jste zaslali na doručenku a v dopise je datum ukončení - zruš. PP ve zkuš.době, platí toto datum, pokud byste datum v písemném dokumentu neuvedli, došlo by k ukončení dnem převzetí, odmítnutí, nevyzvednutí. Ale pokud jste datum uvedli a zaměstnanec si nevyzvedne, datum platí bez ohledu na to, kdy zaměstnanec převezme, odmítne či nepřevezme.
    >

• 29. 9. 2007 18:34

Zuzik (neregistrovaný)

Super ! Děkuji moc, nebyla jsem si jistá. Ještě jednou děkuji za radu a přeji hezký večer ! Zuzik

• 29. 9. 2007 20:20

xy (neregistrovaný)

Nevím, jak je to u MO, ale u VO - pokud je úraz zaviněný jinou osobou - zaměstnanec musí vyplnit a podepsat tiskopis Záznam o neprac. úrazu, popíše co se mu stalo,jak se to stalo, kde ho ošetřili a že vyšetřovala Policie.Kopii neschopenky a tohoto záznamu -ověřené odesílám na OSSZ a čekám. Dokud nepřijde vyjádření z OSSZ (s Policií komunikují sami - já do toho vůbec nezasahuji), tak vedu neschopnost, ale nic neplatím. Pokud je předpoklad, že vyšetřování bude trvat dlouhou dobu, mohou z OSSZ dát podnět, abych vyplatila nějakou malou zálohu a po vyšetření případu se doplácí. Nebo také mohou čekat až na celkové vyřešení případu a pak se platí celá neschopenka třeba najednou (ve většině takovýchto případů je PN krácená - to vždy napíší z OSSZ jak se má postupovat a potom při kontrole kontrolují, zda jsem postupovala dle jejich příkazu).

• 1. 10. 2007 7:34

Zuzik (neregistrovaný)

U MO se také musí i u mimoprac.úrazů přikládat k odesílané neschopence zápis o neprac.úrazu. Takže asi logicky vyplývá, že i u úrazu zav.jinou osobou, hm.
    Problém je v tom, že v této situaci, kdy zaměstnanec a zaměstnavatel spolu nekomunikují bude problém, aby zaměstnanec tento zápis podepsal. Uvidíme.
    Jak říkám : všechno je jen o komunikaci :-)
    Díky za rady. Hezký den, dnes bude zase krásně !
    Zuzik

• 1. 10. 2007 10:12

beta (neregistrovaný)

nedávno, no nedávno - možná před měsícem, dvěma tu proběhla diskuze o dokládání mimopracovních úrazů a diskutující se shodli na tom, že to není povinný doklad pro dodání na OSSZ a co si vzpomínám, do zápisu to tomu dotyčnému nedali

• 1. 10. 2007 11:56

Zuzik (neregistrovaný)

Poslala jsem to bez zápisu. Uvidíme. Teď je to na OSSZ, zda se ozve. Pokud se ozve nám, tak ji budu muset odkázat na zaměstnance, který s námi odmítá komunikovat.
    Zuzik

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).