Re: částečný invalidní důchod
Váš důchod budete pobírat, ale bude to nízká částka než kdybyste měla plný důchod. Můžete vydělávat neomezeně. Když nastoupíte do nějaké práce, budete muset částečný důchod přiznat. Bude hodně složité sehnat s tímto omezením pro vás dostatečnou práci.
Oznámit byste to zaměstnavateli určitě měla - co když budete pracovat na místě, kde je nějaké zdravotní omezení?
Zaměstnavatel je povinen na zdrav. pojištění pod určitým kódem nahlásit, že jste poživatelem ČID. Při ČID neplatíte ZP za omluvené volno, neplatí minim. vyměř.základ pro zdrav.poj. Zaměstnavatel má na Vás určité úlevy. Máte slevu na dani na to, že pobíráte ČID. Pokud byste pobírala PID, potom je zkrácená podpůrčí doba na nemoc.dávky.
Dobrý den.Také jsem ČID.Zaujalo mne,že"nepl.vyměřovací základ pro zdr.poj."Byla jsem teď týden nemocná,můžete mi vysvětlit co předchozí informace pro mne znamená.Například na rozdíl od zaměatnance,který není ČID.Jsem ČID teprve rok a tak to nevím,jinak můj zaměstnavatel o mé inv.samozřejmě ví. DíKy
Informace o vyměř. zákl. pro zdrav.poj. znamená, že zaměstnanec, který pobírá ČID při omluveném (neplaceném) volnu neplatí za toto volno zdrav.poj. a pokud jeho mzda nedosahuje minim. mzdy,tj. 8000 Kč/měs. - třeba má zkrácený úvazek apod., tak nedoplácí ZP z minim.mzdy (minim. vyměř.základu)
platí zdrav.pojištění jen z výdělku, kterého dosáhne
nemoc - tam žádný rozdíl mezi ČID a ostatními zaměstnanci není
(jenom plně invalidním a starobním důchodcům mohou být nemoc.dávky vypláceny po dobu max.84KD)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.