Re: s.r.o. ano či ne?
Komplikace by to pro vás určitě byla. Dle vašich otázek soudím, že toho moc nevíte o účetnictví, daních a právu - nic ve zlém, vaše profese je jiná. Takže byste URČITĚ potřeboval šikovnou účetní, která se vyzná v daních, účetnictví a právu, což pro vás znamená další výdaje navíc.
Já žádného lékaře jako klienta nemám, takže ty záludnosti s pojišťovnami neznám. K DPH mohu jen obecně říct, že tam by to bylo stejné jako je tomu u vás dosud. Pravidla DPH totiž platí stejně pro právnické i fyzické osoby, pro podvojné úč. i pro daňovou evidenci.
Marku, dělám také jedno nestátní zdrav.zařízení s podvojným účetnictvím. Vystavené faktury se sice při vystavení bez ohledu na zaplacení účtují do příjmu, ale po úhradě a vyúčtování pojišťovnou, dělám na nezaplacenou část faktury dobropis, takže se daní jen to, co skutečně pojišťovna zaplatila. Pokračování v dalším příspěvku
Děkuji Vám za Vaše názory, určitě dám na Vaše rady a proberu to s někým znalým Vašeho oboru, abych viděl konkrétní čísla. Jen se z mého laického pohledu nemohu zbavit dojmu, že zakládání s.r.o. pro mě znamená spíš starosti a peníze navíc, než nějaké výrazné úspory.
V první fázi jistě ano, jsou to výdaje a starosti. Než se do toho pustíte, bylo by dobré, aby vám to někdo ZNALÝ a ZKUŠENÝ propočítal se znalostí vašich konkrétních čísel. A jestli můžu doporučit - nechtějte tuto službu od kamaráda "za kafe a za flašku". Nechte si to zpracovat od profíka a normálně mu zaplaťte jeho hodinovou sazbu. Ten profík může být i kamarád, samozřejmě, ale nesnažte se za tuto službu ušetřit a i kamarádovi zaplaťte za KVALITNÍ práci. Stojíte před důležitým rozhodnutím a bylo by dobré, aby to někdo opravdu důkladně zvážil a propočítal do všech důsledků, včetně všech dopadů, včetně daňové reformy atd. A to není záležitost na 10 minut.
Pro ilustraci: Kolik vás stojí hodina práce automechanika v běžném autoservisu? Práce kvalifikovaného účetního a daňaře je s mechanikem minimálně srovnatelná - takže počítejte s obdobnou cenou. Dobré účty dělají dobré přátele.
Však který spolehlivý odborník by se namáhal s domýšlením a počítáním všech důsledků vašich plánů, pokud by věděl, že to pro vás dělá stejně jen "za děkuju"? Nic ve zlém, ale vím, jak to chodí - a řada účetních odsud z BC by asi souhlasila.
Evo M., jako byste mi četla myšlenky a děkuji, že jste to napsala. Dnes na mě chtěli dva známí podobné rady, telefonicky, bez znalosti podrobností a přesných čísel. Měli představu, že vlastně nic nepotřebují, jen jednoduchou radu - ano/ne. Snažila jsem se, ale nemám z toho dobrý pocit... Jana F.
Milé dámy, evidentně jsem chybně zvolil nadpis svého dotazu. Samozřejmě jsem nepředpokládal, že mi dá někdo konkrétní odpověď aniž by znal konkrétní čísla, jen jsem doufal v nějakou radu eventuálních pro a proti a souhrn základních rozdílů mezi daňovou evidencí a účetnictvím speciálně u lékařů, abych nešel na případnou schůzku s nějakým odborníkem z Vaší oblasti zcela nepřipraven. V mém oboru je zcela běžné, že se mě lidé ptají na spoustu odborných věcí, které se já učil několik let a přesto jako lékař nemám hned připravenou kasičku, byť se snažím všem odpovědět podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Přeji Vám hezký den a hodně platících zákazníků:)
Ano, zakládání s.r.o. Vám přinese hodně starostí navíc a život už nikdy nebude tak jednoduchý, jako byl za časů vedení DE:-))
O nějakých výrazných úsporách bych si netroufla hovořit. Předpokládejme, že jste praktický lékař a rozdíl mezi příjmy a výdaji za rok 2006 byl někde mezi 500-600 tisíc (VZP doplatila faktury z roku 2005). Při zisku 600 tisíc by Vám (jako fyzické osobě) po odvodech pojistného a daně z příjmů zbylo 387.643,- čistého příjmu. Pokud byste stejný zisk vytvořil coby jednospolečníková s.r.o. a vyplatil si celý zisk jako podíl (nevznikla Vám povinnost platit pojistné), tak by Vám zbylo 387.600,- čistého.
A to nemáte vyřešenou otázku zdravotního a sociálního pojištění. Dobrá, stanete se tedy zaměstnancem s.r.o., abyste byl pojištěn (nemusel jste si platit ZP sám jako OBZP, mohl jste jednou pobírat důchod, nemocenskou) , ale jste zpátky v progresivní sazbě daně z příjmů FO, jen v jiné podobě. Vezměte si k ruce mzdu sestry a prostudujte – bude to stejné, jako u ní, jen s vyšší mzdou.
Za současného stavu (jak to bude po reformě Vám nepovím), je u podnikatele, vedoucího DE s rozdílem příjmů a výdajů nižším než 600 tisíc celkové daňové zatížení nižší, než kdyby si tuto částku vyplatil jako podíl na zisku s.r.o.
Zbývá samozřejmě asi tisíc jiných „co by bylo, kdyby bylo“ a i počty by pak byly jiné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.