Re: pracovní smlouva - práce přesčas
Dík za upozornění, ale za 1. mi to píše, že stránku nelze otevřít a za 2. sjednání základní mzdy se zohledněním práce přesčas NELZE. Lze ale sjednat záíkladní mzdu + paušální příplatek za práci přesčas v měsíci v určeném rozsahu, ale zase jen do 150 hodin za rok, co je navíc, musí se platit.
No tak teď fakt nevím. Na těch stránkách je uvedeno, že pokud je to sjednáno ve smlouvě, tak příplatek nenáleží a mi se jedná právě o ty hodiny do 150 hod limitu - musí za,ěstnavatel proprácet nebo se řídí ustanovením ve smlouvě, že to už mám ve mzdě?
No mě asi trefí šlak - já mám ZP od JUDr. Jakubky - výklad :
ZP na rozdíl od předchozí úpravy neupravuje možnost "přihlédnutí k příp. práci přesčas při sjednávání mzdy v kolekt. nebo prac. smlouvě. S ohledem na novou koncepci ZP - co není zakázáno, je dovoleno však lze dospět k závěru, že ani nová úprava mzdy za práci přesčas nevylučuje, aby mzda byla sjednána takovým způsobem, že bude fakticky zahrnovat i mzdu za práci přesčas.
A čím se teda má člověk řídit, mám to před sebou černé na bílém.
>>>>Dobrý den,
>>>>>
>>>>>Platí to i u smluv uzavřených dle starého ZP? A u
>>>>>"pružné prac. doby"? Když třeba mám třeba jen 2 hod
>>>>>navíc
>>>>>- bere se to jako přesčas?
>>>>
>>>>Pájo - prosím, podle jakého § NELZE. Byli jsme
>>>>školeni
>>>>v tom, že co není zakázáno je povoleno. A nic jsem
>>>>nenašla.
>>>
>>>Samozřejmě - byla tam chyba - bez háčku
>>>www.vyplata.cz/vyplatamzdy/praceprescas.php/
>>>zkoušela jsem to, jde to
>>
>>už to šlo,pročetl jsem, vše sedí, pouze ta poslední
>>věta je podle mne blbost, protože odporuje ZP § 114.
>>Máte-li ZP s komentářem, tam JUDr. L.Jouza přesně
>>popisuje co a jak,jen bych se opakoval.
>
>No mě asi trefí šlak - já mám ZP od JUDr. Jakubky -
>výklad :
>ZP na rozdíl od předchozí úpravy neupravuje možnost
>"přihlédnutí k příp. práci přesčas při sjednávání mzdy v
>kolekt. nebo prac. smlouvě. S ohledem na novou
>koncepci ZP - co není zakázáno, je dovoleno však lze dospět k
>závěru, že ani nová úprava mzdy za práci přesčas
>nevylučuje, aby mzda byla sjednána takovým způsobem, že
>bude fakticky zahrnovat i mzdu za práci přesčas.
>A čím se teda má člověk řídit, mám to před sebou černé
>na bílém.
JUDr. Jouza:
Možnost sjednání mzdy již s přihlédnutím k případné práci přesčas, kterou připouštěla dříve právní úprava, se nově neumožňuje.
Nová úprava mzdy za práci přesčas nevylučuje poskytování mzdy za předpokládanou práci přesčas určitou paušální částkou..atd.
Tak to je teda guláš, ale já se držím toho, co jsem psal.
U PS dle starého ZP měl zaměstnavatel vydat nový mzd.výměr, nebo vn.předpis nebo změnit ujednání v PS nebo KS a rozdělit: základní mzda, příplatky, příp.paušál za přesčasy od 150 hod./rok, aby dodržel ustanovení nového ZP. Pokud i nadále vyplácí mzdu podle starého ujednání, porušujeZP a vystavuje se ze strany OIP postihu. Práce přesčas je řešena v § 114- tedy mzda za tuto práci a nerozlišuje pružnou nebo pevnou pr.dobu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.