Re: Zodpovědnost a povinnosti jednatele
Máte docela oprávněné obavy. Jednatel je statutárním orgánem, jakýmsi hospodářem společnosti a za společnost jedná. Doporučuji Vám nastudovat Obchodní zákoník - obecná ustanovení a zejména pak od §105 s.r.o. , v § 133 najdete pojednání o jednatelích.
Děkuji za odpověď, zákoník jsem již studovala, ale nenašla (nepochopila...) jsem nikde to, zda majitel(společník) může rozhodovat ohledně obchodních věcí společnosti (potvrzení faktury,podpis objednávky) anebo zda musí dát ke všemu souhlas/podpis pouze jednatel?
Budu mít jediný (aktivní) přístup k účtu, takže to by neměl být problém, teď mi jde jen o to, zda může nastat situace, kdy majitel(společník) jedná protiprávně a zároveň jednatel nese za jeho jednání odpovědnost...
Nebo je možné šíři odpovědnosti jednatele vůči společnosti ošetřin nějakou smlouvou mezi jednatelem a majitelem(společníkem)?
Děkuji moc, je to otázek...
Zuzka
Můj názor:
Souhlasím se Zuzíkem a navrch k tomu dodávám: pokud nejste právníkem a chcete dělat jednatele s.r.o. "známému", tak si dejte jako podmínku, že vám zaplatí podrobnou právní instruktáž/vyškolení o povinnostech jednatele v právnické kanceláři.
Jedině tehdy, když Vám povinnosti a rizika statutáru/majetková vysvětlí právník, můžete se pak rozhodnout, jestli do toho chcete jít.
Jinak jen tak naokraj - můj známý pracuje v s.r.o., jejímž jednatelem je Ital (a to z toho důvodu, že nesehnal v ČR člověka, který by chtěl za jím stanovenou částku dělat jednatele. Právníci se nabízeli sami, že by dělali jednatele, ale požadovali za to více jak desetinásobek částky, kterou byl onen italský podnikatel "ochotný" platit, a samozřejmě placeno předem. inu právníci :-)
Tak se nakonec Ital nechal zapsat jako jednatel sám. Protože se zdržuje v Itálii, tak dal prokuru obch.řediteli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.