Vlákno názorů k dotazu Zodpovědnost a povinnosti jednatele od Tomáš - Re: Zodpovědnost a povinnosti jednatele protože já právníkem nejsem...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 10. 2007 15:50

Tomáš (neregistrovaný)

Re: Zodpovědnost a povinnosti jednatele
    protože já právníkem nejsem a jednatelem také ne, tak vám nic konkrétního dalšího nemohu napsat, jen tolik ještě, že naše paní uklízečka má kamarádku, která takhle po revoluci začala dělat jednatelku v jedné tuším též italské s.r.o. Společnost krachla, zůstaly za ní dluhy a slečna, která se nechala uvrtat do jednatelství (to nic není, to jen že potřebujeme někoho spolehlivého, kdo umí česky a italsky) jim díky své nezkušenosti a naivitě mládí (vždyť jsou to mí známí a je s nima psina, ti by mi nikdy nic špatného neprovedli) má dneska za sebou již pár soudů, exekuován majetek(typicky dluh na sociálce a zdrávce za zaměstnance) a nenávidí všechny lidi a celý svět, protože se z toho nervově zhroutila.

• 4. 10. 2007 16:02

Zuzka (neregistrovaný)

Díky za informace...jako jednatel měla mít ale přeci možnost vidět do účetnictví a fakturování, tredy majetku společnosti? Myslím si také, že se dá kdykoliv odstoupit z funkce. Nicméně souhlasím, že by to chtělo odborný výklad o povinnostech a rizicích jednatelství. Takže každopádně děkuji. Zuzka

• 4. 10. 2007 16:45

Zuzik (neregistrovaný)

Společník je vlastníkem společnosti, ručí majetkem společnosti a základním jměním. Jednatel jedná jeho jménem a jelikož je to statuární orgán, zapsaný v OR, tak jedině jednatel může podepisovat smlouvy, objednávky, je osobou jednající s orgány-myšleno státními:-) apod. On jediný také nese před zákonem odpovědnost za účetnictví, hospodářský výsledek, dodržování všech předpisů, právních norem atd. atd.
    Doporučuji Vám stejně, jako kolega, se opravdu obrátit na právníka-obchodní právo, ten Vám na Vaše konkrétní otázky odpoví nejlépe.
    Hezký den! Zuzik

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).