Re: Mám či nemám mít nový živnostenský l
Na ŽL, který máte, nakoupíte a prodáte. Pokud chcete zprostředkovávat a účtovat provizi, měl byste mít vol.živnost č.72 dle NV č. 140/2000 Sb. "Zprostředkování obchodu a služeb", protože jak píšete, jen prodáte jejich zboží, bez toho, že byste ho od nich koupil.
To je možné, co úředník, tak jiný výklad, osobně jsem se s tím taky setkal, ale podle NV je dnes úplně jiné rozdělení volných i ostatních živností, nákup a prodej už neexistujeje nahrazen více jinými živnostmi a zprostředkování je specielně vyčleněno jako samostatná živnost. Uvidíte, co Vám na ŽÚ řeknou.
A není to tak, že pokud se zboží či služby jakým-takýms způsobem týkají předmětu podnikání a zároveň objem takovýchto zprostředkování nepřevyšuje vlastní předmět podnikání co do výše plateb, pak lze občas účtovat i provize bez ŽL na zprostředkování?
Samozřejmě nelze to takto dělat stále, celý rok účtovat provize a jednou ročně nějaká vlastní činnost za 300Kč. :-)
To by muselo jít o případ dle § 34 odst.1 písm.b) živ. zákona....zprostředkovávat koupi a prodej zboží v jednotlivých případech, ...což ale podle dotazu není, alespoň to z něj nevyplývá, naopak tazatel to píše jako další rozšíření své podnik.aktivity a jako trvalou činnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.