Re: nový zaměstnanec-neukončil PP u býv.
Ano, u vás má druhý pracovní poměr, může být také na 40 h týdně. Ovšem v tom zaměstnání, do kterého nedochází, ho povedou na neomluvené absenci tak dlouho, jak uznají za vhodné, dokud mu nezruší prac. poměr pro hrubé porušení. Bude jim muset uhradit zdravotní pojištění za každý den áčka, zkrátí mu nárok na dovolenou a mohou po něm vymáhat způsobenou škodu. To ovšem není Váš problém. Prohlášení má podepsané tam, takže u Vás nemůže. Po skončení roku bude zřejmě povinen poda přiznání, pokud u Vás mzda při nepodepsaném prohlášení bude vyšší než 5000 hrubého (budete ji danit v režimu 20%).
Jiřko, moc prosím o radu. Mám podobný případ. S tím rozdílem, že zaměstnanec pracoval souběžně 10 dní (v prvním zaměstnání čerpal dovolenou, u nás pracoval na plný uvazek). Nyní donesl ZL. V takovém případě si může od následujícího dne po skončení 1. PP podepsat prohlášení a já mu ten první měsíc zdaním zálohou dle tabulky ale neuplatním slevu na dani. Je to tak?
Jsem toho názoru, že podepsat prohlášení v témže měsíci u dvou zaměstnavatelů lze jen v případě, že šlo o nástup za sebou a že nešlo o souběžné zaměstnání. Např. u jednoho byl do 10.10. a u druhého od 11.10., pak podepíše i u druhého, oba zdaní dle tabulek, ale slevy uplatní jen jeden, zpravidla ten první. Ale ve Vašem případě on pracoval tam i u Vás a v takovém případě to podle mě takto udělat nejde.
pokud měl souběžně v měsíci 10 dní (třeba i 1 den) 2 zaměstnavatele, tak má daň.prohlášení podepsané u 1.zaměstnavatele
2.zaměstnavatel tento měsíc bude danit bez podepsaného daň.prohlášení, tzn. do 5000Kč/hrubého - srážková daň 15%, nad 5000Kč/hrubého - zálohová daň
daň.prohlášení u 2.zaměstnavatele může zaměstnanec podepsat až od následujícího měsíce od tohoto souběhu zaměstnání a uplatňovat slevy, daň.zvýhodnění na děti (to, na co má nárok)
pokud budete tento "souběhový" měsíc danit zálohovou daní, je zaměstnavatel povinen provést daň.vyúčtování na FÚ
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.