Re: Vznik nové s.r.o.-kdy začít účtovat
Potřebovala bych konkrétně vědět, zda mohu začít vést řádné účetvnictví, tj. sestavit zahajovací rozvahu a pokračovat v účetnictví až od 1.1.? Je mi jasné, že od založení eviduji veškeré doklady a na základě nich potom sestavím zahajovací rozvahu, ale je někde stanoveno, že zahájení činnosti musí být v den vzniku společnosti? Vedení založilo společnost již v září, ale má v úmyslu začít s vedením účetnictví až v lednu...nikde nemohu najít, zda to tak jde. Děkuji!
Zákon o účetnictví §2 Účet.jedn.účtují o stavu a pohybu majetku a jiných aktiv, závazků a jiných pasiv...
Zákon o účetnictví §3/1 Účet.jedn.účtují ... do období, s nímž tyto skutečnosti časově a věcně souvisí...
Zákon o účetnictví §4/1 Účet.jedn. ... jsou povinny vést účetnictví ode dne svého vzniku ...
Tady jsem se spletla - vznik je zápis do rejstříku a ne datum společenské smlouvy. Ale musíte účtovat už v roce 2007.
>>>>>Prosím o radu...založili jsme nové s.r.o. - den
>>>>>zápisu
>>>>>do OR je 11.9.2007. Je možné, abychom začali
>>>>>"podnikat" a vést účetnictví až od 1.1.2008? Předem
>>>>>děkuji za
>>>>>jakékoli rady a pomoc :-)
>>Zákon o účetnictví §2 Účet.jedn.účtují o stavu a
>>pohybu majetku a jiných aktiv, závazků a jiných
>>pasiv...
>>
>>Zákon o účetnictví §3/1 Účet.jedn.účtují ... do
>>období, s nímž tyto skutečnosti časově a věcně
>>souvisí...
>>
>>Zákon o účetnictví §4/1 Účet.jedn. ... jsou povinny
>>vést účetnictví ode dne svého vzniku ...
>>Tady jsem se spletla - vznik je zápis do rejstříku a
>>ne datum společenské smlouvy. Ale musíte účtovat už v
>>roce 2007.
>
>To tedy znamená, že budu dělat i kompletní účetní
>závěrku a daňové přiznání, ikdyž ve společnosti nebude
>kromě zřizovacích výdajů žádný pohyb? Moc Vám
>děkuji...pomohla jste mi!
Účetní závěrku určitě, navíc ji musíte pak poslat do sbírky listin. Daňové přiznání myslím, že také. Myslím, že lze při počátku účtování poslední kvartál přidat k dalšímu daňovému období (musela bych se kouknout do zákona), ale to stejně není Váš případ, protože jste zapsaní už v září. Takže podle mne musíte udělat i daňové přiznání (nulové nebo tam budete mít nějakou malou ztrátu - notářské poplatky, kanc.potřeby atd.).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.