Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu DE - vzájemný zápočet od Jaromír - Re: DE - vzájemný zápočet Pokud nemáte program, který...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 10. 2007 13:27

    Jaromír (neregistrovaný)

    Re: DE - vzájemný zápočet
    Pokud nemáte program, který by řešil tzv. Nepeněžní deník, pak se to obvykle spraví až v daňovém přiznání v tabulce E

  • 10. 10. 2007 18:52

    Tom (neregistrovaný)

    Re: DE - vzájemný zápočet
    takový program nemám :(
    pochopil jsem správně? Fa nechat zapsané, jen nezaůčtované v DE a v závěrkových operacích do tabulky E zapsat jen rozdíl ze zápočtu.

  • 13. 10. 2007 10:00

    Eva M. (neregistrovaný)

    Re: DE - vzájemný zápočet
    Možností je víc a dost záleží na konkrétním programu, který používáte, ale jehož jméno jste nám zatajil :-)
    Obecně se to snad v každém programu dá řešit tak, že si založíte novou dokladovou řadu na zápočty (třeba jako další bankovní účet) a těmito doklady budete "uhrazovat" započtené faktury. Tím se vám přenesou ze závazků a pohledávek do deníku. Ta nová dokladová řada musí mít po každém zápočtu zůstatek nula, to je jasné. Pokud by někdo namítal, že v peněžním deníku nemají co dělat nepeněžní operace, tak existují i výklady důležitých lidí, že to tak LZE taky dělat. V DE je prioritní správné zjištění základu daně a to budete mít dobře.
    Já osobně zápočty v DE řeším podobně, jako jsem tady napsala. Řešit to nějak mimoúčetně je dost šílené - jednak vám to dělá zmatky v evidenci (což vidíte sám i při dvou fakturách) a představte si, když během roku máte započteno daleko víc faktur. A jednak když to neproúčtujete v deníku a musíte to řešit až v přiznání, tak je to zase nepřehledné - čím víc započtených faktur, tím hůř.
    Účtuju firmu, která započítává tisíce faktur ročně (nepřeháním) a nedokážu si představit, že bych to evidovala jinde než v deníku. Zápočet je úhrada jako každá jiná. A když něco zpětně dohledávám, potřebuju to někde najít!
    Uf, to jsem se rozepsala. Snad vám to pomůže :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).