Re: ELDP
Pokud si zaměstnanec zažádal o Informativní osobní list důchod. pojištění (IOLDP)a zjistí, že nemá doloženou dobu od některého ze zaměstnavatelů, měl by tohoto zaměstnavatele požádat, aby chybu napravil a ELDP zpětně vytvořil a odeslal přes OSSZ na ČSSZ v Praze. To, že nemůžete najít ofocený ELDP za dobu 1986-1994 tohoto zaměstnance, může svědčit o tom, že třeba mu ani žádný nevedli (přestože měli). Protože se od r. 1986 počítají výdělky a vyloučené doby pro výpočet důchodu, nic jiného Vám nezbyde než nastudovat tehdejší pokyny jak se ELDP vyplňovaly a napsat ho. Přestože se mají kopie ELDP od r. 2004 archivovat 3 roky, kopie v žádném případě neskartuji. Všechny ELDP (od dob kopírek ofocené) mám založené v šanonech a nechávám pro případnou kontrolu - nebo ztrátu originálu. Nedovedu si představit, že bych opět měla hrabat v mzdových listech (také archivuji) a znova ELDP vypisovala. Vždyť se také metodika vyplňování stále mění a při rekonstrukci ELDP můžete dotyčného poškodit (nebo zvýhodnit). Navíc mzdové účetní ve firmách se mění - chudák ta, která by měla vyplňovat ELDP z programu, který nezná.I některé mzdové listy jsou nepřehledné a člověk neznalý může při rekonstrukci ELDP napsat nesmysly.Pokud požádá zaměstnanec v nejbližší době o důchod, tak začněte ELDP za r. 1986-1994 vypisovat
(ono to hned mít vyplněné nebudete) a počkejte až Vás vyzvou z OSSZ (PSSZ). Ostatním (pokud někdo bude ELDP postrádat) byste měla zaslat ELDP přes OSSZ.
Zaměstnance jsem o možnosti vyžádání IOLDP informovala, někteří si požádali a nestačí se divit. Některým opravdu chybí zaslané ELDP od některých zaměstnavatelů - takže nyní dohledávají a dokládají dobu zaměstnání (problém je u zaměstnavatelů, kteří zkrachovali).
Re: ELDP
Také je to moje noční můra, kdyby se mi měly ELDP ztratit nebo jsem měla přijít do jiné práce, kde by to neměli pořádně zarchivované a vytvářet znovu ELDP. Přeji Vám hodně štěstí (abyste našla všechny mzdové listy a abyste se v nich vyznala a našla také metodiku, jak se to mělo vyplňovat). Přeji hodně štěstí a pevné nervy při vyplňování.
Re: ELDP vzkaz pro p. Petru
Díky moc za radu, za chvíli jedu hrabat do centrálního archívu,který jsme zřizovali před 2 roky, kdy jsme se stěhovali.Snad tam něco najdu. Zaměstnanec je narozený 1946, tak je možné, že se zatoulal nějaký šanon tam. Je mi divný, že jsem zatím nenašla ani seznamy odeslaných ELDP, které prý taky existovaly. Určitě dám vědět, jestli jsem byla úspěšná. Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.