Re: Prodej pohledávek - jak účetně a daň
Paní Hano, s tím účtem máte pravdu, překlep :-) V počítači to mám dobře. Nejvíc mě těší, že jste mi odsouhlasila to daňové řešení. Když to ale shrnu, tak se z hlediska ryze daňového nevyplatí prodávat pohledávky za menší částku než jsou vytvořené daňově účinné opravné položky, že? Např. kdybych pohledávku z příkladu prodala za 8 tisíc, tak na tom prodělám 12 tisíc na zvýšení daňového základu, je to tak?
A pokud uvažuju dobře, tak z hlediska daňového se vůbec nevyplatí prodávat 100% odepsané daňové pohledávky, pokud bych je prodala za méně než 100% jejich ceny.
Uf, myslela jsem, že mi spíš vynadáte:-). Mám číst pozorně. Jinak co se týká našich zákonů, já bych to z tohoto paragrafu taky chápala jen těžko (zvýší se příjmy), ale v publikaci Meritum-DANĚ je u tohohle paragrafu přímo příklad, přesně takový, jako uvádíte vy. A na základě toho jsem pochopila, co tím chtěl básník říci.
No sama vím, jak si připadám, když občas klientovi řeknu něco v rychlosti špatně a pak zjistím, že to tak není. Tak jestli náhodou jste tu mou původní odpověď někde neprezentovala:-). Navíc, čím déle účetnictví a daně dělám, tím hloupější si připadám. Tak se snažím odpovídat na dotazy, u kterých jsem si jista a už podruhé se mi stalo, že jsem napsala neúplnou odpověď. Mlátím do PC DPH a odskakuju se u toho rozptýlit sem, spěchám a pak to tak vypadá.
Pro všechny, kteří tuto debatu čtou nebo budou číst v budoucnosti, uvádím, že jsem odpověď ve stejném smyslu našla i v článku známé Ing. Ivany Pilařové (v ASPI je pod položkou LIT 27912). Cituji z toho jednu nejdůležitější větu.
"Hodnota pohledávky je daňově účinná až do výše tržby z jejího postoupení, zvýšené o vytvořenou zákonnou opravnou položku."
Jen drobné úpravy (možná formální záležitost):
- nejdříve odepsat pohledávku, pak teprve rozpustit opravnou položku
- rozpustit 391/558 (prakticky pro kontrolu stran MD a D - zvlášť nově vytvořené OP - návaznost na přílohovou část DPPO, zvlášť rozpuštěné OP)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.