Re: Kdy ukončení zkušební doby?
No tak já si to tedy nemyslím, protože ZK dobu lze sjednat před vznikem PP nebo nejpozději v den, který byl sjednán jako den nástupu do práce a tímto dnem začíná běh ZK doby. Proto i ten první den, když se zaměstnanec rozhodne(nebo protějšek), lze zrušit PP ve ZK době a je to platné.
Asi mi to pomalu myslí, ale nerozumím tomu, proč bych nemohl první den v práci jako nespokojený zaměstnanec(nebo opačně-zaměstnavatel) zrušit PP, když už vznikl a zkušební doba běží. Dodržení 3 denní lhůty není obligatorní, sdělení může být písemné, ústní, telefonické, jestliže ten první den řeknu šéfovi, já tady končím, nelíbí se mi práce, ruším PP, tak je to platné,ne?Abceda je dobrá věc, hodně poradí, ale je to pouze názor někoho. Já mám jiný, ale je to už spíše akademická debata, ten § je skutečně trochu nejasný, věřme, že ho tedy upřesní.
souhlasím s Vámi, že zákony jsou nepřehledné - výklady nejednotné
jenže, pokud něco udělám podle této zmiňované knihy a kontrolním orgánům dokážu, že jsem takto postupovala, tak mi to zatím bylo vždy těmito kontrolami tolerováno (dle informací je to i v jiných firmách v okolí)
Já ji nijak nepodceňuji, naopak, ale sama říkáte, dokážu kontr.orgánům - to je další bolest našeho systému, jeden orgán uzná, druhý neuzná, záleží na jeho znalostech, zkušenostech, ale taky jak se vyspal(možná i s kým),a kontrolovaný subjekt pak musí jeho nálady strpět.
1 rok po novele živ. zákona jsem nemohl přesvědčit kontrolora ze ŽÚ, že odpovědný zástupce musí být ve SMLUVNÍM VZTAHU k podnikateli, nikoliv v pracovněprávním, pomohla až tel.stížnost jeho vedoucímu.
Takovej je život, hlavně, že si tady všichni nějak poradíme a pomůžeme.
Mějte se.
Rád bych zjistil, kde je v zákoně napsáno, že ZD se bere až 2. den PP, nikde jsem to nenašel.
Když 13. nastoupí do práce, 13. nejpozději je sjednána ZD,v tento den vznikl PP, tak snad začíná i ZD,ne? Přece ten první den nemůže být mimo?
Konec lhůty podle § 122 odst. 2 obč.zák. - určené podle měsíců připadá na den, který se pojmenováním nebo číslem shoduje se dnem, na který připadá událost, od níž se lhůta počíná... tedy mi vychází 13. začátek, 13. konec.
Jak určit konec ZD nám celkem jasně říká Vámi citovaný § 122 Obč.Z. Ale kdy ZD začíná? Pokud bychom uvažovali, že poslední část první věty v odst. 1 § 35 ZP neurčuje začátek ZD, ale pouze vymezuje, že se ZD počítá po vzniku PP nikoliv až např. po týdnu, měsíci trvání PP, pak by pro určení začátku lhůty byl určující § 122 Obč.Z. "Událostí, od níž se lhůta počítá," je - vznik PP, tj. 13.8. Potom konec připadá na den (...viz § 122 Obč.Z) - takže konec 13.11. Opravuji svoji předchozí odpověď - podle mého (opraveného) názoru laika - konec ZD 13.11.
Včera jsem byla na školení k ZP - JUDR. Jakubka - opravdu zkušební doba začíná běžet až následující den, čili první pracovní den není zkušební doba a počítá se podle občanského zákoníku. Je to chyba legislativy, nicméně PLATNÁ a do konce roku 2007 se musí respektovat. Potom by měla platit tzv. technická novela zákoníku práce, která tento rozpor odstraní. Takže zkušební doba končí 14.11.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.