Vlákno názorů k dotazu Služební cesta - odpracovaná doba od ara - Re: Služební cesta - odpracovaná doba ***********odpracoval 9 hpro...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 10. 2007 17:20

ara (neregistrovaný)

Re: Služební cesta - odpracovaná doba
    odpracoval 9 h
    pro cestovní náhrady 8 - 21 tj.13 náleží stravné nad 12 h

cesta se nepovažuje za výkon práce, jedině pkokud je řidič z povolání

máte určitě stanovenou pracovní dobu, co je po pracovní době a pracuje - přesčas
    před každou služební cestou musí zaměstnanec souhlasit se SC

• 16. 10. 2007 17:26

anonymous (neregistrovaný)

Odpracoval 10 hodin - 7-8, 10-19, a 2 hodiny náhrada pokud má hodinovou mzdu (8-10).
    §210 ZP.

• 16. 10. 2007 17:55

Veronika (neregistrovaný)

*** díky za odpověď, takže cesta domů už se nehradí, cesta tam, pokud je v pracovní době, tak se dá náhrada průměrem - jak se to navádí do mezd? Mohla bych to přičíst k odpracované době, ale tím pádem, by tyto dvě hodiny byli jako odpracované a zaplacené sazbou na hodinu a ne průměrem. Nebo bych to musela dát do překážek na straně zaměstnavatele (do mého SW bych to ale musela zadat ručně, což mě moc netěší -((.
    Pokud by měl zaměstnanec pracovní dobu až od 10h, pak bych náhradu neproplácela, ale pouze odpracovaných 10-19, tedy 9 hodiny - hodina navíc přesčas?

Jak by to bylo s přestávkou, kterou v průběhu školení měl? Napsat ji jako obědovou přestávku, kterou jsme normálně max po 6h povinni poskytnout nebo započíst jako odpracovanou dobu?

Omlouvám se za dotazy, ale nikdy jsme to neevidovali, protože jsme měli měsíční mzdy, ale nyní jsme přešli na hodinové ... -((

• 16. 10. 2007 18:05

**** příklad:
    pracovník s pracovní dobou 7:00-11:00, 11:00-11:30 přestávka, 11:30-15:30 a služební cesta 4:40 - 21:56 (do Prahy - cesta 3,5h), pak jestli jsem Vás správně pochopila, tak:
    4:40 - 7:00 ... bez náhrady - je to před jeho pracovní dobou
    7:00 - 8:10 ... 1 hodina náhrady - za cestu
    8:10 - 16:40 ... řádná pracovní doba 8h (- přestávka 30minut)
    16:40 - 17:40 ... přesčas
    17:40 - 21:56 ... cesta zpět - bez náhrady, je již mimo jeho pracovní dobu

uffff, to se asi upočítám -((((

• 16. 10. 2007 19:58

anonymous (neregistrovaný)

Nevidím na Vašem příkladu nějakou zásadní chybu. :-)) Jenom si nejsem jist, jestli mu přesčas nenabíhá úderem 15.30, kdy mu končí běžně pracovní doba. Snad to ještě okomentují mzdovky- odbornice.

• 16. 10. 2007 17:42

*** dííky, jen jestli jsem vás dobře pochopila ....
    pracovní dobu má stanovenou od 7:00-15:30 (11-11:30 přestávka)
    Takže:
    7:00 - 8:00 - odpracováno před nástupem SC (1 hodina)
    8:00 - 10:00 - se nezapočte do odpracované doby - cesta
    10:00 - 19:00h - školení = 9 hodin - 0,30 přestávka = 8,30 do odpracované doby, z toho 0,30 + 1 h z rána platit jako přesčas?
    19:00 - 21:00 - do odpracované doby se nezapočte - cesta domů

Kvůli souhlasu se služební cestou, vyplňujete se zaměstnanci před nástupem nějaký písemný souhlas?

• 17. 10. 2007 20:40

Laďa (neregistrovaný)

8.00-10.00 píšete, že se nezapočte do pracovní doby, a pak teprve počítáte 8 hod. odpracovaných a zbytek přesčas. Ty 2 hod. od 8 do 10 se ale započítají do pracovní doby, i když je proplatíte jako náhradu. Nelze počítat celkové odpracované hodiny a z nich přesčas nad 8 hodin. Za přesčas se jednoduše počítají jen hod. odpracované před začátkem prac. doby a po skončení pracovní doby, bez doby jízdy.
    Ve vašem případě bych ale žádný přesčas neplatit, protože šlo o školení, to není výkon práce, který lze uznat za práci přesčas. Prostě, když je někdo na školení i když po pracovní době nebo ve volném dnu, nenáleží za tuto dobu přesčas ani náhradní volno.
    Za uvedený den školení bych zaplatil směnu buď 8 hod jako odpracovaných, nebo 8 hod. náhrada průměrem za školení a cestovní náhrady od 8 do 21 hod.

• 18. 10. 2007 9:32

*** Láďo, díky moc za radu -) v případě, že by nešlo o školení, ale např. jednání, pak by měl tedy odpracováno 7-19h tj. 12h vč. cesty tam, z čehož by měl 15:30 - 19h nárok na přesčas. Musím platit cestu tam formou náhrady průměrem nebo můžu normálně proplatit jako odpracovanou dobu, když se stejně do odpracované doby počítá? Mám mu odečítat obědovou přestávku?
    Omlouvám se, ale jsem z toho jelen ... -)
    Nemáte tip na nějakou chytrou knihu kromě zákoníku práce, kde se tyto věci z praxe nedozvím?

A můžu ještě názor ohledně NV? Máme pracovní dobu 40/h týdně, docházku sledujeme čipovým docházkovým systémem. Zaměstnanci mají stanovený příchod a odchod z práce, ale stane se, že jim někdy chybí hodiny ... potřebujou si něco zařídit atd. Můžeme dát do směrnice, že "zam jsou odměňováni měsíčně dle skutečně odpracovaných hodin a skupina1 je povinna případné chybějící hodiny oproti FPD odpracovat v horizontu půl roku, ostatní zam jsou povinni dodržet měsíční FPD - srovnat případné chybějící hodiny v daném měsíci, pokud nejsou chybějící hodiny schváleny jako NV a budou odpracovány následující měsíc".

Když zaměstnanci chybí hodiny v měsíci září, mám mu v tomto měsíci proplatit NV a příště až hodiny nadpracuje, tak už nic nebo opačně? Vůbec nemám tucha, jak se to dělá ..

Díky Veronika

• 18. 10. 2007 11:21

Laďa (neregistrovaný)

>*** Láďo, díky moc za radu -) v případě, že by nešlo o
    >školení, ale např. jednání, pak by měl tedy
    >odpracováno 7-19h tj. 12h vč. cesty tam, z čehož by měl 15:30 -
    >19h nárok na přesčas.
    Cesta po pracovní době (pokud není řidič z povolání) se do přesčasů nezahrnuje.
    > Musím platit cestu tam formou náhrady průměrem nebo můžu >normálně proplatit jako odpracovanou dobu, když se stejně do >odpracované doby počítá?
    Jde o cestu zasahující do prac.doby. Já nechávám pouze odpracovanou dobu, ale kdyby zaměstnanec měl přijít o nějaké prémie, nebo odměny, tak v tom případě náleží náhrada mzdy.
    >Mám mu odečítat obědovou přestávku?
    Přestávku odečíst, ty se nezapočítávají do odpracované směny.

• 18. 10. 2007 11:22

Laďa (neregistrovaný)

>Omlouvám se, ale jsem z toho jelen ... -) Nemáte tip na nějakou >chytrou knihu kromě zákoníku práce, kde se tyto věci z praxe >nedozvím? A můžu ještě názor ohledně NV? Máme pracovní dobu >40/h týdně, docházku sledujeme čipovým docházkovým >systémem. Zaměstnanci mají stanovený příchod a odchod z >práce, ale stane se, že jim někdy chybí hodiny ... potřebujou si >něco zařídit atd. Můžeme dát do směrnice, že "zam jsou >odměňováni měsíčně dle skutečně odpracovaných hodin a >skupina1 je povinna případné chybějící hodiny oproti FPD >odpracovat v horizontu půl roku, ostatní zam jsou povinni dodržet >měsíční FPD - srovnat případné
    >chybějící hodiny v daném měsíci, pokud nejsou chybějící
    >hodiny schváleny jako NV a budou odpracovány následující
    >měsíc".
    To se mně nezdá, nadpracovat NV by se mělo předem nebo v příslušném měsíc. co kdyby prac.poměr skončil, to by už nestihl nadpracovat.
    >Když zaměstnanci chybí hodiny v měsíci září, mám mu v
    >tomto měsíci proplatit NV a příště až hodiny
    >nadpracuje, tak už nic nebo opačně? Vůbec nemám tucha, jak se
    >to dělá .
    Podle ZP hodiny navíc by měly být zaplaceny v měsíci, kdy jsou odpracovány, a v měsíci, kdy je vybíráno NV by tyto hodiny placeny být neměly (mimo NV místo přípl. za SV, kdy se platí průměre). V praxi se ale většinou postupuje opačně, platí se při vybírání NV jako by bylo odpracováno, a neplatí se hodiny odpracované v měsíci navíc, za které se bude vybírat NV.

• 18. 10. 2007 11:26

Laďa (neregistrovaný)

Podrobné vysvětlení o posuzování práce přesčas na pracovních cestách naleznete zde:

http://www.financninoviny.cz/vyhledavani/index_view.php?id=257474

a ještě zde:

http://www.financninoviny.cz/vyhledavani/index_view.php?id=257468

něco o prac. cestě i zde:

http://www.financninoviny.cz/vyhledavani/index_view.php?id=257466

• 18. 10. 2007 15:04

*** Láďo, jste poklad, máte u mě minimálně panáka -)

• 18. 10. 2007 15:37

Laďa (neregistrovaný)

No taky si myslím, že bych si ho zasloužil, sám nevím, proč jsem si dnes vybral váš dotaz a dost podrobně se zabýval jeho zodpovězením.

• 18. 10. 2007 15:53

*** tak to mě strašně těší, že jsem terčem dnešního zájmu byla já a moje neznalosti mzdové problematiky -)), ještě jednou díky moc. Veronika

• 19. 11. 2007 14:25

Laďa (neregistrovaný)

Vracím se ještě k tomuto příspěvku, protože chci opravit své tvrzení o hodnocení školení na základě výkladu, s kterým jsem se právě setkal. Školení a studium při zaměstnání, při kterém si zaměstnanec prohlubuje kvalifikaci se posuzuje na základě ZP § 230 odst.3 za výkon práce, za který přísluší zaměstnanci mzda nebo plat. Znamená to tedy, že pokud bude probíhat mimo pracovní dobu, bude se jednat o práci přesčas s nárokem na mzdu, příplatek za práci přesčas (nebo náhradní volno) a případně i za práci v sobotu a v neděli.

• 19. 11. 2007 14:45

*** díky za doplnění příspěvku, k obdobné informaci jsem se dostala taky, za výkon práce se neposuzuje pouze cesta mimo pracovní dobu, jinak vše ostatní ano. Ještě jednou díky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).