Re: zkušeb.doba - pro Páju a ostatní
Děkuji vám, že jste s námi podělila o tyto aktuální informace. Při nedávné diskuzi o dovolené
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=367026
jsme se shodli na vámi popsaném postupu v případě, že pracovní poměr netrvá celý kalendářní měsíc.
Neshodli jsme se ale při posouzení BEZPROSTŘEDNÍHO nástupu k jinému zaměstnavateli při změně zaměstnání v průběhu měsíce. Nediskutovali jste na školení i postup v tomto případě?
>>Včera jsem byla na školení k ZP - změny od 1.1.2008
>>JUDr. Jakubka. Takže ohledně zkušební doby (psala
>>jsem
>>už níž) opravdu první den prac. poměru zkušební doba
>>NENÍ, běh začíná až druhý den, počítá se podle
>>občanského zákoníku. Je to chyba v zákoně, mělo by
>>být
>>odstraněno technickou novelou ZP, která by měla platit
>>od
>>1.1.2008. §35 skutečně říká ....nesmí být delší než 3
>>měsíce po sobě jdoucí PO DNI VZNIKU prac. poměru.
>>Další pořád diskutované téma - nárok na dovolenou,
>>pokud prac. poměr uzavřen např. 2.1. - nárok na
>>dovolenou
>>NEVZNIKÁ (pokud nebyl samozřejmě 1.1. prac. poměr u
>>jiného zaměstnavatele) protože skutečně PRACOVNÍ
>>POMĚR
>>netrvá celý rok, nebo měsíc - podle druhu nároku na
>>dovolenou. Možná příště bude v zákoně, že nárok
>>vzniká
>>pokud odpracuje všechny směny - ale zatím to není,
>>tudíž
>>nárok na dovolenou nevzniká.
>>Jinak ale zaměstnavatel se může tam, kde to není
>>zákonem zakázáno od ustanovení odchýlit ve prospěch
>>zaměstnance - ale musí to mít uvedeno např. v
>>kolektivní
>>smlouvě, mzdovém předpise apod.
>>Zdravím
>
>Děkuji vám, že jste s námi podělila o tyto aktuální
>informace. Při nedávné diskuzi o dovolené
>
>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=367026
>jsme se shodli na vámi popsaném postupu v případě, že
>pracovní poměr netrvá celý kalendářní měsíc.
>
>Neshodli jsme se ale při posouzení BEZPROSTŘEDNÍHO
>nástupu k jinému zaměstnavateli při změně zaměstnání v
>průběhu měsíce. Nediskutovali jste na školení i postup v
>tomto případě?
právě v oné diskuzi, ale už nenajdu link (není to ta "vaše" diskuze :)jsme se shodli i na slově bezprostředně a myslím, že tam byla paní xy i jiřka, ale nevím kde to už hledat :(
>
Ano diskutovali - pojem bezprostřední opravdu znamená, že nemůže být prodleva ani sobota, neděle. Dokud prý nezmění znění ... pracovní poměr uzavřený bezprostředně.. (nebo tak nějak) na to, že stačí odpracovány všechny směny - nelze přiznat.
Tu vaši diskuzi jsem našel:
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=363050
Ale v posouzení té bezprostřednosti jste se neshodli, já se přikláním k vámi citovanému výkladu: "naproti tomu, pokud by PP byl uzavřen na začátku měsíce, ukončen v průběhu měsíce, pak by navazovaly dny so-ne,či svátek a následně uzavření nového PP,pak 1/12 za podmínky splnění 60 odprac.dnů - ano"
tedy, laďo, vy jste dobrej ! ale alespoň jsem trefila xy a jiřku :) mám pocit, že jsme stejně ještě někde diskutovali, ale možná se mi to už plete s tím nástupem 2.1. No a odpověď z MPSV jsem konzultovala na semináři s JUDr. Kubalíkem, potvrdil "bezprostředně" i so-ne-sva,pokud PP trval po celý měsíc. Tak jsem si pískala, že snad už tomu rozumím a co neslyším, paní baba kousek výše - konzultovali s JUDr. Jakubkou a nesmí existovat žádná doba :-))) není to k zbláznění ? My už postupujeme ale dle výkladu, ke kterému jste se přiklonil a už to měnit nebudu, musel by to napadnout jedině IP a ti mají (snad) jiné starosti. Jak postupujete vy ostatní,jak jste se rozhodli ?Ale musím říci, že JUDr. Jakubka je považován u odborné veřejnosti za svérázného, už pár lektorů naráželo, nevím co spolu nebo proti sobě mají.
No já s vámi souhlasím - např. JUDr. Šubrt má obvykle trochu jiný výklad, ale zase JUDr. Jakubka je spoluautor zákoníku práce , takže jeho výklad beru jako závazný. Právě, že dokud se bude trvat na pojmu - trvání pracovního poměru - , nikoli odpracovaných směnách, bude asi ten Jakubkův výklad správnější, i když si o tom můžeme myslet cokoli. Ale pokud máte možnost - lze toto upravit ve směrnici - potom zaměstnavatel může volno poskytnout. A ještě jsem zapomněla - to tu bylo taky zmiňováno - prodloužení dovolené třeba o 2 dny (nikoli celý týden) lze, lze i poskytnout jen některým skupinám např. pracujícím ve ztíženém prostředí - musí být ale upraveno v kol. smlouvě nebo mzdové směrnici.
no jo, ale spoluautor zákoníku práce je i Jouza a z "jeho" ZP s komentářem, nakladatelství Poradce: Výklad k § 212 - ... Mezi těmito zaměstnáními nesmí být ani jeden den přestávka. Výjimka je pro skončení pro zaměstnání v pátek a nástup k jinému zaměstnavateli v pondělí....... Co říkáte na výjimku dalšího spoluautora ZP :) ? je to binec a my si můžeme vykládat co chceme, o správnosti rozhodne vždy jen soud a to mě na tom štve, nikde se ničeho nedopátráte a když ano, výklady si odporují
>>>>právě v oné diskuzi, ale už nenajdu link (není to ta
>>>>>"vaše" diskuze :)jsme se shodli i na slově
>>>>>bezprostředně a myslím, že tam byla paní xy i jiřka,
>>>>>ale nevím kde
>>>>>to už hledat :(
>>>>>>
>>>>Tu
>>>>vaši
>>>>diskuzi
>>>>jsem
>>>>našel:
>>>>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=363050
>>>>Ale v posouzení té bezprostřednosti jste se neshodli,
>>>>já se přikláním k vámi citovanému výkladu: "naproti
>>>>tomu, pokud by PP byl uzavřen na začátku měsíce,
>>>>ukončen v průběhu měsíce, pak by navazovaly dny
>>>>
>>>je považován u odborné veřejnosti za svérázného, už
>>>pár lektorů naráželo, nevím co spolu nebo proti sobě
>>>mají.
>>
>>No já s vámi souhlasím - např. JUDr. Šubrt má obvykle
>>trochu jiný výklad, ale zase JUDr. Jakubka je
>>spoluautor zákoníku práce , takže jeho výklad beru
>>jako
>>závazný. Právě, že dokud se bude trvat na pojmu -
>>trvání
>>pracovního poměru - , nikoli odpracovaných směnách,
>>bude
>>asi ten Jakubkův výklad správnější, i když si o tom
>>můžeme myslet cokoli. Ale pokud máte možnost - lze
>>toto
>>upravit ve směrnici - potom zaměstnavatel může volno
>>poskytnout. A ještě jsem zapomněla - to tu bylo taky
>>zmiňováno - prodloužení dovolené třeba o 2 dny
:)
>? je to binec a my si můžeme vykládat co chceme, o
>správnosti rozhodne vždy jen soud a to mě na tom štve,
>nikde se ničeho nedopátráte a když ano, výklady si
>odporují
Jo je to tak, ale špatný je zákon samotný, ten výklad Jakubky mi ale připadá bohužel logičtější, i když jen směrem k pojmům (trvání PP, bezprostředně), nikoli logičtější vůči obsahu (odporacuji-li všechny směny..)
mně už nepřijde logické vůbec nic :) držíme se sdělení MPSV, ZP s komentářem od spoluautora ZP - JUDr.Jouzy, výkladem JUDr. Kubalíka, tito všichni se shodují a my jako Z-el v případě nástupu Z-ce v průběhu měsíce, kdy tam skončí v pátek a k nám nastoupí v pondělí a PP trval od začátku do konce měsíce, považujeme dny so-ne za bezprostřední nástup a právo na dovolenou za tento měsíc za splnění dalších podmínek přiznáváme i bez směrnice. Howg :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.