Re: FÚ-kontrola na výdaje paušálem-DE
Jak to bylo řešeno v předchozím roce?
Jestli vystavuje tu fakturu každý měsíc, a je jich tam za rok dvanáct, tak je to podle mne stejné, jako když vystavím fakturu za zpacování prosincového účetnictví v lednu, neboť fakticky účtuji až v lednu.
Jestli je to ale fakturu za celý rok, tak bych se nehádala a asi bach jim dala za pravdu.
Vzhledem k tomu, že DE nezná časové rozlišení a faktura byla fakticky vystavena až v lednu 2005 (tudíž nebyla v roce 2004 vedena jako nezaplacená pohledávka), trvala bych si na svém, že zdaněno být nemělo. Počkejte si na další názory, samotnou mě zajímají. Přeji hodně štěstí.
No, úplně to samé to není, ale je to ve stejné kategorii jako dotazovaný případ.
Pokud je práce vykonána v lednu, i když za prosinec, jde o případ ledna. To samé se může týkat provizí. V těchto nehmatatelných případech je velmi důležité smluvní ujednání - kdy Vám vzniká nárok na provizi. Pokud nemáte smlouvu, bude to s dokazování těžké.
Pohledávka obecně vzniká uskutečněním nějaké činnosti, ne okamžikem vystavení faktury.
Rozumím tomu dobře, že když smlouvy byly uzavřeny v průběhu prosince 2004, pak i když byla faktura vystavená až v lednu 2005, tak jsme opravdu měli příjem zdanit již rokem 2004? Pak by ovšem FÚ měl pravdu a to se mi moc nelíbí. :-(( V každém případě se budeme bránit a uvidíme co uhrajeme. Děkuji všem za příspěvky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.