Vlákno názorů k dotazu Nerovnom.prac.doba 13 hod.směna? od Laďa - Re: nerovnom.prac.doba 13 hod.směna? Pokud budou směny od 6.00...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 10. 2007 21:20

Laďa (neregistrovaný)

Re: nerovnom.prac.doba 13 hod.směna?
    Pokud budou směny od 6.00 do 18.00 se dvěma přestávkami po půl hodině, tak budete proplácet 11 hod. za každou směnu, protože se přestávky nezapočítávají do odpracované doby. Rozpis směn a dnů volna musíte stanovit tak, aby průměrná týdenní prac. doba za určité opakující se období (vyrovnávací období) činila 37,5 hod. Např. při cyklu 2 x směna (11hod.) a 2 dny volna. Tento cyklus je dlouhý 4 dny a vždy odpracuje 22 hod. a stále se opakuje. Vynásobením 7 dostanu 28 dní, což jsou přesně 4 kalendářní týdny. Teď můžu porovnat kolik za tuto dobu zaměstnanec odpracuje hod. a kolik by odpracoval při pravidelném režimu.
    Odpracuje: 7 cyklů po 22 hod. = 154 hod.
    Měl by odpracovat: 4 kal. týdny x 37,5 = 150 hod.

To znamená, že za 4 kal. týdny zaměstnanec odpracuje o 4 hod. navíc, což můžeme řešit zkrácením jedné směny za 4 kalendářní týdny o 4 hod. V praxi může zaměstnanec odpracovat i tuto směnu celou tj. 11 hod. a zaplatí se mu 4 hod. přesčas, nebo až po 12 kalendářních týdnech zaplatíme 3 x 4 hod. přesčas tj. prakticky jednu směnu po 12 kal. týdnech zaplatíme přesčas, nebo místo této směny bude mít zaměstnanec volno.

Existují různé rozpisy prac. směn, vždy je potřeba zjistit počet dnů jednoho uzavřeného cyklu, vynásobit 7 a porovnat počet odpracovaných hod. za tuto dobu s počtem hod. zjištěných vynásobením počtu kal. týdnů a délky prac. doby tj. 37,5 hod. a rozdíl dořešit přesčasem nebo poskytnutím odpovídajícího volna.

• 21. 10. 2007 15:37

Jiřka (neregistrovaný)

A je jen dodám, že vyrovnávací období, tj. období, za které průměrná pracovní doba (bez přesčasů) nesmí přesáhnout 37,5h, je nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích (pokud nejsou ve firmě odbory). A rozhodně nevolte odměňování měsíční mzdou, ale hodinovou nebo úkolem.

• 21. 10. 2007 20:44

jo (neregistrovaný)

moc hezky jste mi to vysvětlit, moc děkuju,to že se přestávky nezapočítávají do prac.doby vím a mysleli jsme si proto,že by pracovali 13 hodin a platili bysme jim 12 hodin-to je asi špatně?směna nesmí být delší než 12 hodin,je to tak?jak jste mi napsal ten rozpis,znamená to,že budeme mít nepřetržitý provoz a stanovenou nerovnoměrně rozvrženou prac.dobu? s tím, že stanovíme vyrovnávací období,kolekt,smlouvu nemáme,tzn. nejdéle 26 týdnů a v průměru za toto období se musíme dostat na fond prac.doby jakoby pracovali 8 hodin a rozdíl buď doplatit do průměru nebo proplatit jako přesčas-po tomto vyrovn.období nebo nastavit harmonogram tak,aby vyšlo přesně-jak jste navrhoval vy-zkrátit napr. směnu

• 21. 10. 2007 22:45

Jiřka (neregistrovaný)

Plánovaná směna nemůže být delší než 12 hodin, ale tím se rozumí čistý pracovní čas. Takže pokud by čistě pracovali 12 hodin a mezi tím 2 přestávky (ale stačila by i jedna), pak by celkový čas činil 13 hodin. Je to možné. Vy jste ale psala, že by pracovali od 6 do 18, což jsem také pochopila tak, že v tuto dobu by byli v práci a z toho že by byly 2 přestávky, tj. 1 hodina přestávky celkem a 11 hodin čistého pracovního času. Po těch nejdéle 26 týdnech se musíte dostat na pracovní dobu, jakoby pracovali 7,5 h, ne 8 h. Přesněji řečeno, týdenní průměr musí vyjít 37,5 h. Protože pracovníci v nepřetržitém provoze mají maximální týdenní pracovní dobu (v průměru) 37,5 h, ne 40.

• 22. 10. 2007 7:53

jo (neregistrovaný)

ano, psala jsem to tak a doře jste to pochopila, úplně první návrh šéfa byl, že by pracovali 13 hodin, 2 přestávky po půl hodině a platilo by se jim 12 hodin a to by také bylo možné ? tak ted jsem z toho vedle jak ta jedle. je to se mnou těžký, já vím, ale ještě jsme se s tím nesetkali.

• 22. 10. 2007 10:38

Laďa (neregistrovaný)

Nenapsala jste ještě, zda zaměstnanci mají pracovat na směny, střídání denních a nočních směn (pracuje se celých 24 hod.) a zda se bude pracovat také soboty a neděle (tj. nepřetržitý provoz).

Dvousměnným pracovním režimem je režim práce, v němž se zaměstnanci vzájemně pravidelně střídají ve dvou směnách v rámci 24 hodin po sobě jdoucích (bez sobot a neděl) - zde je max. týd. prac. doba 38,75 hod.

Nepřetržitým provozem je provoz, který vyžaduje výkon práce 24 hodin denně po sedm dnů v týdnu (vč. sobot a neděl) - zde je max. týd. prac. doba 37,5 hod.

Pokud by se pracovalo jen jednu 11 hod. nebo 12 hod. směnu (se započtení přestávek 12 nebo 13 hod.) za den, jedná se nepravidelně rozvrženou prac. dobu - zde je max. týd. prac. doba 40 hod.

• 22. 10. 2007 19:54

Jiřka (neregistrovaný)

Vždyť Vám píšu, že směna je čistý pracovní čas (přestávka je osobní volno zaměstnance). Směna nesmí být delší než 12 h. Nejpozději po 6 h práce musí být přestávka nejméně půl hodiny. Takže návrh šéfa je možný. Kdyby jim určil přestávku až po 6 hodinách a pak by pracovali dalších 6 hodin a pak šli domů, to je také možné. V tomto případě by tam byli celkem 12,5 h (z toho 12 h čistý pracovní čas a půl hodiny osobní volno - přestávka). Kdyby jim určil přestávku vždy po 3 hodinách, tak by tam byli 13,5 h (z toho 12 hodin čistý prac. čas a 1,5 h osobního volna). To je také možné.

• 23. 10. 2007 8:44

jo (neregistrovaný)

Po těch
    >>>nejdéle 26 týdnech se musíte dostat na pracovní dobu,
    >>>jakoby pracovali 7,5 h, ne 8 h. Přesněji řečeno,
    >>>týdenní průměr musí vyjít 37,5 h. Protože pracovníci
    >>>v
    >>>nepřetržitém provoze mají maximální týdenní pracovní
    >>>dobu
    >>>(v průměru) 37,5 h, ne 40.
    >>ano, psala jsem to tak a doře jste to pochopila,
    >>úplně
    >>první návrh šéfa byl, že by pracovali 13 hodin, 2
    >>přestávky po půl hodině a platilo by se jim 12 hodin a
    >>to
    >>by také bylo možné ? tak ted jsem z toho vedle jak ta
    >>jedle. je to se mnou těžký, já vím, ale ještě jsme se
    >>s tím nesetkali.
    >
    >Vždyť Vám píšu, že směna je čistý pracovní čas
    >(přestávka je osobní volno zaměstnance). Směna nesmí být
    >delší než 12 h. Nejpozději po 6 h práce musí být přestávka
    >nejméně půl hodiny. Takže návrh šéfa je možný. Kdyby
    >jim určil přestávku až po 6 hodinách a pak by pracovali
    >dalších 6 hodin a pak šli domů, to je také možné. V
    >tomto případě by tam byli celkem 12,5 h (z toho 12 h
    >čistý pracovní čas a půl hodiny osobní volno -
    >přestávka). Kdyby jim určil přestávku vždy po 3 hodinách, tak by
    >tam byli 13,5 h (z toho 12 hodin čistý prac. čas a 1,5
    >h osobního volna). To je také možné.
    já jsem z toho blázen, ano, píšete mi všichni moc hezky, jen si to musím utřídit v hlavě a sednout si s vedoucím a dát do kupy co on vlastně chce, jak mají pracovat a udělat harmonogram tak, aby bylo zákonu učiněno zadost.děkuji vám za trpělivost,ono když to člověk dělá poprvé to není žádná legrace, proto vám moc všem děkuji za cenné rady a pomoc!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).