Vlákno názorů k dotazu Presonální od beta - Re: Presonální na peněžitou pomoc v mateřství máte nárok,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 10. 2007 21:22

beta (neregistrovaný)

Re: Presonální
    na peněžitou pomoc v mateřství máte nárok, pokud jste byla v posledních 2 letech před porodem účastna alespoň 270 dnů nemocenského pojištění. Do doby 270 dnů se mimo jiné započítávají také dřívější období, v nichž jste v posl.dvou letech před porodem byla poživatelkou důchodu ze soc.zabezpečení, byla vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání. Pokud s vámi Z-el ukončí prac.poměr, vaše ochranná lhůta trvá 6 měsíců a pokud začátek před očekávaným dnem porodu připadne do období trvání ochranné lhůty, máte nárok na výplatu PPM od tohoto Z-ele ( U žen, jejichž zaměstnání skončilo v době těhotenství, činí ochranná lhůta vždy 6 měsíců).

• 21. 10. 2007 22:27

Jiřka (neregistrovaný)

Jen doplním, že v případě, že není zaměstnavatel, je nástup na mateřskou (ten řečený začátek před předpokládaným dnem porodu) 6 týdnů před ním. Pokud tedy nástup na mateřskou stihnete v té ochranné lhůtě 6 měsíců od skončení prac. poměru, budete mít nárok na mateřské dávky od tohoto zaměstnavatel (jemu donesete formulář od lékaře). Pokud byste nástup na mateřskou v ochranné lhůtě nestihla (vycházel by na pozdější dobu) pak stačí, když v té ochranné lhůtě omarodíte a budete marodit až do dne před nástup na mateřskou (tedy 42 kal. dnů před porodem). Pak byste měla nárok na nemocenskou, tak na mateřskou. Jestě znovu zdůrazním tu podmínku pojištění 270 kal. dnů ve dvou letech před skutečným datem porodu. Pokud tyto dny v tomto období nenasčítáte, na mateřské dávky není nárok.

• 22. 10. 2007 9:46

Petra (neregistrovaný)

Jestli tomu rozumím dobře, pokud pracují již více jak 10 let, mela bych teroreticky nárok na podporu v mateřství. Přestože jsem ve zkušební době, vyplácel by mi mateřskou zaměstnavatel. Tudíž se mu nevyplatí dát mi výpověď, pokud by to zjistil mé těhotenství před ukončením zkušební doby.
    Děkuji moc!!!

• 22. 10. 2007 9:54

xy (neregistrovaný)

to musí rozhodnout sám, zda se mu to vyplatí nebo nevyplatí Vám dát výpověď,pokud Vám ji nedá, tak bude mít náklady s Vaší dovolenou - mateř.dovolená se pro nárok počítá jako odprac. doba, stejně bude muset na Vaše místo přijmout nového zaměstnance - alespoň po dobu mateřské, popř. rodič. dovolené apod.

• 22. 10. 2007 12:26

Laďa (neregistrovaný)

Kromě toho, kdyby vám výpověď nedal během zkušební doby a chtěl by to udělat později, třeba až po návratu po mateřské či rodičovské dovolené (kdy už bude mít asi za vás zapracovanou novou zaměstnankyni) musel by vám zaplatit odstupné vč. výpovědní doby. Takže s výpovědí raději počítejte.

• 22. 10. 2007 12:29

Laďa (neregistrovaný)

Ještě upřesňuji, ve zkušební době se nejedná o výpověď, ale o zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

• 10. 11. 2007 6:32

anonym (neregistrovaný)

Re: Pro paní jiřku
    >>>Dobry den,
    >>>prosim poradil by mi nekdo. Nechci vsak něči názor
    >>>nýbrž odpověd od zkušeného personalisty.
    >>>Jsem ve zkušební době, v průběhu prvního měsíce jsem
    >>>otěhotněla. Zaměstnavatel mi však může dát výpověď
    >>>během zkušební doby bez udání důvodu. Co se následně
    >>>dá
    >>>dělat. Těžko už mne někdo zaměstná. Kdo mi bude
    >>>vyplácet
    >>>mateřskou dovolenou?? V jaké výši??
    >>

>>prac.poměr, vaše ochranná lhůta trvá 6 měsíců a pokud
    >>začátek
    >>před očekávaným dnem porodu připadne do období trvání
    >>ochranné lhůty, máte nárok na výplatu PPM od tohoto
    >>Z-ele ( U žen, jejichž zaměstnání skončilo v době
    >>těhotenství, činí ochranná lhůta vždy 6 měsíců).
    >
    >Jen doplním, že v případě, že není zaměstnavatel, je
    >nástup na mateřskou (ten řečený začátek před
    >předpokládaným dnem porodu) 6 týdnů před ním. Pokud tedy nástup
    >na mateřskou stihnete v té ochranné lhůtě 6 měsíců od
    >skončení prac. poměru, budete mít nárok na mateřské
    >dávky od tohoto zaměstnavatel (jemu donesete formulář od
    >lékaře). Pokud byste nástup na mateřskou v ochranné
    >lhůtě nestihla (vycházel by na pozdější dobu) pak stačí,
    >když v té ochranné lhůtě omarodíte a budete marodit až
    >do dne před nástup na mateřskou (tedy 42 kal. dnů před
    >porodem). Pak byste měla nárok na nemocenskou, tak na
    >mateřskou. Jestě znovu zdůrazním tu podmínku pojištění
    >270 kal. dnů ve dvou letech před skutečným datem
    >porodu. Pokud tyto dny v tomto období nenasčítáte, na
    >mateřské dávky není nárok.
    paní jiřko, a když není zaměstnavatel, vïz výše, mate mne těch 42 kal.dnů co jste psala -pokud nestihnu nástup na mateřskou do 6 měsíců od ukončení prac.poměru, můžu poslední den ochr.lhůty (6 měsíců) onemocnět a marodit až před den nástupu na mateřskou - jakou zde hraje roli vámi zmiňovaných 42 kal.dnů?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).