Re: Pronájem bez smlouvy - lze to?
*** Takže jen můj názor: zákon o nájmu nebytových prostor platí - o tom snad nebude sporu :-)). V případě salonku si myslím, že by nikdo (správce daně) až tak skriktně netrval na tom zákon 116 se všemi požadavky (písemně,..) aplikovat. Navíc, jakožto pronajímateli Vám až tak nic moc nehrozí - i kdyby někdo trval na tom, že nájem nevznikl, tak by Vám těžko výnosy vyloučíl a nikdo další by asi netrval na vydání plnění bez právního nároku. Písemná nájemní smlouva bude především důležitá pro nájemníka, který v nebyt.prostorech podniká a nájemné uplatňuje do daňových nákladů. Ten BY MOHL mít problém, kdyby někdo namítl, že nájem vlastně nevznikl. ***
Zdravím, Blanko :-). Čekala jsem, co odpovíš, než napíšu, co si myslím, protože jistá si nejsem a taky mě to zajímá - krátkodobý pronájem beru jako službu, je tam i jiné DPH. Je to jako rezervace v restauraci, těžko na to psát smlouvu. Nebo ano? Mám jich plno do roka, jen s fakturou. Jana F.
*** Taky jsem nad tím uvažovala :-)). Protože taky nějak cítím rozdíl mezi pronájmem salonku a pronájmem prostor k podnkání. Ale pronájem bude asi pronájem :-)). Ale aplikovat zákon o pronájmu nebytových prostor až tak do detailů na krátkodobý pronájem salonku by asi nebylo zapotřebí :-))) Ale zase nevidím problém udělat i na tohle nějaké jednoduché smlouvy :-))). Tak si, Jani, vyber :-)))) ***
>>>>*** §3 zákona 116/1990: "Nájem vzniká na základě
>>>>>>PÍSEMNÉ nájemní smlouvy,...." ***
>>>>>*************************
>>>Zdravím, Blanko :-). Čekala jsem, co odpovíš, než
>>>napíšu, co si myslím, protože jistá si nejsem a taky
>>>mě to
>>>zajímá - krátkodobý pronájem beru jako službu, je tam
>>>i jiné DPH. Je to jako rezervace v restauraci, těžko
>>>na to psát smlouvu. Nebo ano? Mám jich plno do roka,
>>>jen s fakturou. Jana F.
>>>***********
>>
>>*** Taky jsem nad tím uvažovala :-)). Protože taky
>>nějak cítím rozdíl mezi pronájmem salonku a pronájmem
>>prostor k podnkání. Ale pronájem bude asi pronájem
>>:-)).
>>Ale aplikovat zákon o pronájmu nebytových prostor až
>>tak do detailů na krátkodobý pronájem salonku by asi
>>nebylo zapotřebí :-))) Ale zase nevidím problém udělat
>>i
>>na tohle nějaké jednoduché smlouvy :-))). Tak si,
>>Jani, vyber :-)))) ***
>*************
>Nebo připsat na fakturu, že je to smlouva o pronájmu.
>Jana F.
>**************
Náš pronajímatel nechce smlouvu z toho důvodu, že se jedná o parkovací místa a on nám to fakturuje bez DPH. Co teď s tím? Prosím můžete mi poradit? Díky moc. K.
*** To, co máte v nájmu, jsoui jen nějaká parkovací místa nebo nebytové prostory, jak je uvedeno v původním dotazu? Zákon 116 Vám definuje, co považuje za nebytové prostory a na pronájem těchto se zákon 116 vztahuje. Ostatní se řídí Obč.Z. To by řešilo jen "nepovinnost" písemné nájemní smlouvy. Postihu by se pak mohl dočkat Váš pronajímatel, když by správce zjistil, že se neoprávněně vyhnul DPH. ***
>>>>>>*** §3 zákona 116/1990: "Nájem vzniká na základě
>>>>>>>>PÍSEMNÉ nájemní smlouvy,...." ***
>>>>>>>*************************
>>
>>Náš pronajímatel nechce smlouvu z toho důvodu, že se
>>jedná o parkovací místa a on nám to fakturuje bez
>>DPH.
>>Co teď s tím? Prosím můžete mi poradit? Díky moc. K.
>
>*** To, co máte v nájmu, jsoui jen nějaká parkovací
>místa nebo nebytové prostory, jak je uvedeno v původním
>dotazu? Zákon 116 Vám definuje, co považuje za
>nebytové prostory a na pronájem těchto se zákon 116 vztahuje.
>Ostatní se řídí Obč.Z. To by řešilo jen "nepovinnost"
>písemné nájemní smlouvy. Postihu by se pak mohl dočkat
>Váš pronajímatel, když by správce zjistil, že se
>neoprávněně vyhnul DPH. ***
Je to velká místnost, kterou pronajímá majitel jako nebytové prostory (osvobozené plnění). A nájemce to podnajímá dál jako garáže (vždycky to byly garáže - každý si tam zaplatí své místo, je tam hlídací systém atd. atd.). My jsme v pozici toho posledního - tj. parkujeme tam. Jenže náš pronajímatel nám to chce taky fakturovat jako osvobozené plnění, tudíž nechce smlouvu na parkování (nemohlo by být osvobozeno). A mně se to samozřejmě nelíbí... Co vy na to?
*** Takže Vy nemáte v nájmu nějaký nebytový prostor, nějakou místnost nebo celý ten prostor, že? Vy máte jen pronajata nějaká parkovací místa, že? Na Vás tedy bude prokazovat, že nájemné souvisí s Vaší činností - což podle mě prokážete i bez písemné smlouvy. Zajímalo by mě, co Vám Váš pronajímatel píše do faktury (za nájem čeho) - ale to jen ze zvědavosti - nemusíte odpovídat :-)). Pokud Vy prokážete, že to bylo k podnikání a byla to místa k parkování, pronajímatel zřejmě bude mít problém. Nevím, jestli tohle má zapotřebí - když nasadí DPH, tak nájemníci mu to stejně zaplatí - tak nevím, proč se tak brání. Snad ho jen upozornit, že problém může mít on... ***
To, co máte v nájmu, jsoui jen nějaká parkovací
>>>místa nebo nebytové prostory, jak je uvedeno v
>>>původním
>>>dotazu? Zákon 116 Vám definuje, co považuje za
>>>nebytové prostory a na pronájem těchto se zákon 116
>>>vztahuje.
>>Je to velká místnost, kterou pronajímá majitel jako
>>nebytové prostory (osvobozené plnění). A nájemce to
>>podnajímá dál jako garáže (vždycky to byly garáže -
>>každý
>>si tam zaplatí své místo, je tam hlídací systém atd.
>>atd.). My jsme v pozici toho posledního - tj.
>>parkujeme
>>tam. Jenže náš pronajímatel nám to chce taky
>>fakturovat jako osvobozené plnění, tudíž nechce
>>smlouvu na
>>parkování (nemohlo by být osvobozeno). A mně se to
>>samozřejmě nelíbí... Co vy na to?
>
>*** Takže Vy nemáte v nájmu nějaký nebytový prostor,
>nějakou místnost nebo celý ten prostor, že? Vy máte jen
>pronajata nějaká parkovací místa, že? Na Vás tedy
>bude prokazovat, že nájemné souvisí s Vaší činností - což
>podle mě prokážete i bez písemné smlouvy. Zajímalo by
>mě, co Vám Váš pronajímatel píše do faktury (za nájem
>čeho) - ale to jen ze zvědavosti - nemusíte odpovídat
>:-)). Pokud Vy prokážete, že to bylo k podnikání a
>byla to místa k parkování, pronajímatel zřejmě bude mít
>problém. Nevím, jestli tohle má zapotřebí - když nasadí
>DPH, tak nájemníci mu to stejně zaplatí - tak nevím,
>proč se tak brání. Snad ho jen upozornit, že problém
>může mít on...
FA je na "podnájem nebytových prostor" a měsíc/rok. Nic víc, nic mín. Fakturuje nám každý měsíc, stejnou částku. Jde mu o to, že tam parkují i občani (neplátci DPH) a těm by se to o daň "prodražilo". Takže nám bude stačit, když případně FÚ řekneme, že tam parkujeme firemní vozidla (z důvodu bezpečnosti atd. atd.)? A žádný další problém s tím mít nebudeme? A co zákon 116 o nájmu...? Díky.
*** Vaším argumentem by mohlo být, že se ve skutečnosti nejedná o nebytové prostory, jak je definuje zákon 116 a tudíž Obč.Z.. kterým se řídíte, nevyžaduje u pronájmu písemnou smlouvu. Snad tyhle argumenty po Vás nikdo nikdy nebude chtít, protože v ten okamžik v tom vlastně zůstane pronajímatel. ***
Ano vím, na pronajímateli to asi zůstane, jenže my to budeme mít v nákladech. A co bude nejjednodušší pro FÚ ? Vyhodit nám to z nákladů třeba jako fakturaci něčeho, co vlastně vůbec není plněním - důvod si vždycky najdou, s tím už mám bohužel své zkušenosti. Možná proto jsem teď až možná přehnaně ve střehu :-). Moc díky za radu! K.
*** :-)))) Tak to vážně nevím, co by bylo pro FÚ nejjednodušší :-))) Asi nedělat nic - ale od jednoduchosti oni tady nejsou :-))). Nevidím důvod, proč by Vám to měli vyloučit. Vy prokážete, že tento náklad slouží k Vaší ekonomické činnosti. A nedívejte se na to tak, že oni si vždycky důvod najdou - hledají ho - ale kde nic není ani smrt nebere :-)). ***
Díky za reakci. Samozřejmě, že nevzniká spor o platnosti zákona:))
Prostě za úplatu "propůjčíme" svoje nebytové prostory na několik hodin za účelem prodejní či předváděcí akce.
Mám toho papírování kolem každé koniny docela plný chrup:)) Ale to jen tak na okraj.........
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.