Re: zálohová faktura-proforma faktura
Teď jsem zrovna řešila zálohovou fakturu s FÚ. Vedu daňovou evidenci a bylo mi řečeno, že když vystavím daňový doklad, musím účtovat DPH. Zužitkovala jsem informaci tak, že jsem pod jiným číslem vystavila fakturu včetně DPH, odpočetla zálohu a prošlo to.
>>Dobrý den.Měl bych na Vás několik otázek.
>>zálohová faktura= proforma faktura???někde jsem se
>>dočetl že by proforma faktura měla být něco jako
>>"vzor"faktury.rep. že má jen informační ůčel.Ovšem
>>také je na
>>Internetu videt proforma faktura a zálohová faktura v
>>jednom...jsem z toho jelen..
>>Další dotaz:Jak je to se zálohovou fakturou??jaké
>>musí
>>splňovat náležitosti...je zálohová faktura danoví
>>doklad nebo ne??
>>píše se do zálohové faktury DPH???musí zálohová
>>faktura nějakým způsobem odkazovat na
>>fakturu"konečnou"?
>>některý otázky budou asi blbý..ale já do tohodle
>>nedělam..děkuji všem za odpovědi
>
>Teď jsem zrovna řešila zálohovou fakturu s FÚ. Vedu
>daňovou evidenci a bylo mi řečeno, že když vystavím
>daňový doklad, musím účtovat DPH. Zužitkovala jsem
>informaci tak, že jsem pod jiným číslem vystavila fakturu
>včetně DPH, odpočetla zálohu a prošlo to.
Zálohová faktura je pouze doklad na jehož základě hradíme zálohu. Takto bych přistoupila i k proforma faktuře. Pokud někdo na zálohové faktuře uvede DPH, je to pouze informativní. Odečet DPH je možné až na základě daňového dokladu a ten vystavujeme na základě došlé platby, poskytnutí služby či dodání zboží.
Takže jestli tomu rozumim..:
Klient bude platit třeba až týden po převzetí díla.
.Zálohovou fakturu tedy vystavim na celou výši a až po převzetí(doručení na ůčet)vystavím Fakturu(danoví doklad).a když vystavim fakturu s dobou splatnosti a tu klient neuhradí. a jak to bude z DPH??.Fakt prominte...ja tohle vidim poprvé v životě:o))
Zálohovou fakturu by jste vystavoval, kdyby jste chtěl peníze před uskutečněním služby. Běžně bývá záloha na materiál. Pokud službu vykonáte (uskutečníte) jste povinnen vystavit daňový doklad § 26.
DPH jste povinnen zaplatit FÚ v zák.termínu bez ohledu na zaplacení odběratelem či nikoli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.