Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Pronájem a rekonstrukce,kdo do nákladů od LeaX - Re: pronájem a rekonstrukce,kdo do nákla Pokud jste byli...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 10. 2007 11:32

    LeaX (neregistrovaný)

    Re: pronájem a rekonstrukce,kdo do nákla
    Pokud jste byli domluveni písemně, dá se o tom uvažovat. Předem je třeba vyhodnotit, zda jste neprováděl spíše TZ - k tomu byste navíc potřeboval písemný souhlas s odpisováním.

  • 28. 10. 2007 5:38

    Jaromír (neregistrovaný)

    Re: pronájem a rekonstrukce,kdo do nákla
    V tomto případě pravděpodobně vámi uvedené opravy souvisejí s užíváním najaté věci a podle § 24 odstavec 1 by měly být daňově uznatelným výdajem. Pokud byste si smluvně dohodli s pronajímatelem opravy, které s užíváním prodejny nesouvisí, třeba opravu střechy a podobně, byly by tyto výdaje daňově uznatelné jen tehdy, se bud' o ně sníží nájemné, nebo budou pronajímateli vyfakturovány.
    Jinak podle § 664 občanského zákoníku, pronajímatel je povinen přenechat pronajatou věc nájemci ve stavu způsobilém smluvenému užívání, nebo nebyl-li způsob užívání smluven, užívání obvyklému, a v tomto stavu ji svým nákladem udržovat. Pokud tuto povinnost za něj provedete vy, může finančák ověřovat, jestli tím pronajímateli nevznikl nepeněžitý příjem.

  • 28. 10. 2007 12:00

    bdm (neregistrovaný)

    Re: pronájem a rekonstrukce,kdo do nákla
    *** Pronájem nebytových prostor se ale především řídí zákonem 116/90. A ten v §5/1 začíná slovy. "Není-li dohodnuto jinak...." - takže opravdu záleží na té dohodě :-) ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).