Vlákno názorů k dotazu Mytí auta od Jaromír - Re: Mytí auta Pravdu máte samozřejmě vy. Podle §...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 10. 2007 20:31

Jaromír (neregistrovaný)

Re: Mytí auta
    Pravdu máte samozřejmě vy. Podle § 31 odstavec 17 zákona o živnostenském podnikání "Podnikatel je povinen vydat na žádost zákazníka doklady o prodeji zboží a o poskytnutí služby. Na dokladu musí být uvedeno označení podnikatele obchodní firmou, popřípadě názvem nebo jménem a příjmením a identifikačním číslem, datum prodeje zboží nebo poskytnutí služby, druh zboží nebo služby a cena, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak."
    Takže ne že se bude prodavačka vymlouvat, ona s vámi půjde až k automatu, zkontroluje, kolik jste tam naházela a vystaví vám na to doklad. JInak máte právo na ní poslat kontrolu z živnostenského úřadu.

• 29. 10. 2007 20:38

1234 (neregistrovaný)

hm...ale u nás třeba benzinka poskytla službu (pronájem místa)majiteli automatu na mytí, nikoliv tomu, kdo si auto umeje. a jak je to pak u automatů na bonbony, žvýkačky, kondomy apod.? Když je automat např. na záchodě, po kom chtít doklad?:-)

• 29. 10. 2007 20:44

Jaromír (neregistrovaný)

Tak samozřejmě souhlasím s tím, že jedna věc je právo a druhá jeho vymahatelnost, ovšem k tomu dotaz tazatelky nesměřoval :-))

• 29. 10. 2007 20:49

Eva M. (neregistrovaný)

Pane Jaromíre, myslíte si, že v případě zmíněném 1234 i mnou o kus výše má zákazník právo vyžadovat po obsluze benzinové stanice doklad o zaplacení, když ta stanice NENÍ provozovatelem té wapky?
    Obdobně: Může návštěvník veřejných WC požadovat po obsluze WC (po "hajzlbábě"), aby mu vystavila potvrzení o tom, že si zakoupil X krabiček kondomů z automatu v prostoru veřejných záchodků? Mám na mysli případ, že ten automat je tam umístěn jiným subjektem, než který obstarává provoz těch WC. Provozovatel WC má příjem za umístění toho automatu na stěně záchodků a jinak se o něj nestará, zboží doplňuje majitel automatu atd.
    Nechci se hádat, mě to fakt zaujalo jako problém.

• 29. 10. 2007 21:00

Jaromír (neregistrovaný)

Já samozřejmě uznávám, že to obrovský problém JE !!! A sám taky neumím poradit, jak toho dokladu ve vámi uvedených případech dosáhnout.Jen jsem prostě konstatoval, že to zákonem ošetřeno je a je zřejmě možnost si na neplnění této povinnosti stěžovat. Tedy chtěl jsem tazatelce aspoň ukázat, že má pravdu. Bohužel to je vše, co pro ni mohu udělat. Leda by si dávala svého bavoráčka mýt ke mě, já bych jí doklad vystavil rád :-).

• 29. 10. 2007 21:26

Eva M. (neregistrovaný)

Nevím, jestli zákon pamatuje i na ty námi uváděné příklady. Ano, podnikatel musí vydat doklad o prodeji zboží nebo poskytnutí služby. Ale předpokládám, že se hovoří o tom, že vydává doklady o prodeji SVÉHO zboží nebo poskytnutí SVÉ služby. Nemůžu přece vystavovat doklady za nějaký jiný subjekt (pokud k tomu nemám nějaké zmocnění).
    Dle mého názoru by měl tazatelce vystavit doklad na požádání provozovatel té wapky - což může být kdokoliv a mělo by to být na přístroji uvedeno.
    Jen poddotaz: Není tato povinnost nějak omezena třeba tím, že při prodeji v automatech za hotové do částky XY se nemusejí vydávat doklady? Nevím, jen mě to napadlo a ptám se.

• 30. 10. 2007 6:59

Jaromír (neregistrovaný)

To máte samozřejmě pravdu paní Evo, že ta povinnost je na poskytovateli služby, tedy majiteli toho automatu na WAP. A jak znovu opakuji, je to velký problém, jak doklad z služby či zboží poskytnutého tímto způsobem dostat. Nicméně se shodneme na tom, že ta povinnost tu je. Původně bylo tuším v tom § 31/17 ŽZ hranice 50 Kč, co jsem koukal do posledního znění, žádná částka tam uvedena není, z čehož usuzuji, že se to týká jakékoli částky. Rovněž tam není vyloučen nějaký způsob prodeje, tedy z toho lze odvodit, že se to týká všech forem prodeje, tedy včetně prodeje prostřednictví prodejních automatů.

• 30. 10. 2007 7:06

Láďa (neregistrovaný)

Jen taková úvaha:
    1) Provozovatel wapky bude mít asi nějakou dohodu s provozovatelem čerpačky, takže by mu mohl svěřit bloček paragonů.

2) Pokud wapka způsobí škodu na mytém autě, bude se obsluha čerpačky vymlouvat, že je provozovatelem někdo třetí?

3) Z čeho takový provozovatel wapky vlastně platí daň z příjmu, když nevystavuje žádné doklady?

• 30. 10. 2007 7:11

Jaromír (neregistrovaný)

Naprostý souhlas se všemi třemi body. Kdybychom se řídili úvahami třeba kolegy 1234 (při vší úctě), tak budu já osobně prodávat prostřednictvím automatu úplně všechno a bude ze mne do roka milionář (přinejmenším) :-)

• 30. 10. 2007 7:18

Eva M. (neregistrovaný)

Nejsem odborník na "obchodní" záležitosti, tak přidám názory, které nemusí být 100% správné:

Ad 1) Ano, mohl, ale pak by se mu asi nájem prodražil. Protože majitel pumpy chce, aby jeho prodavači především byli za pultem, obsluhovali zákazníky pumpy, hlídali zboží na benzince atd. Pokud by měli ještě běhat s každým zákazníkem k wapce, muselo by tam být asi o člověka víc = další náklady = vyšší nájem.

Ad 2) Ano, pokud je provozovatelem wapky někdo třetí a je způsobena škoda, tak to opravdu musí řešit majitel - pokud k tomu tedy nezplnomocnil třeba provozovatele benzinky.
    Zkuste si představit, že provozujete třeba nějaké sportoviště. Uzavřete smlouvu s firmou, která tam umístí automaty na kávu. Ta firma je má doplňovat, starat se o ně atd. Vše funguje, vy se staráte o sport, jiná firma o automaty. Po čase se stane, že se jeden automat porouchá a horká voda opaří nějakého návštěvníka. A ten návštěvník bude požadovat náhradu škody a bolestné atd. na vás = majiteli sportoviště. Asi se taky budete bránit, že ty automaty nejsou vaše a že neručíte za jejich technický stav, ne?

Ad 3) - Majitel automatu čas od času vybere peníze, zaeviduje je a měl by je přiznat - v ideálním případě přizná poctivě vše ;-) Problém s poctivostí ale může být u každého prodeje za hotové bez paragonů, nejen u automatů. Prodavači by měli řádně evidovat veškeré hotovostní tržby, jen o osobního prodeje zjišťují tržby každý večer.

• 30. 10. 2007 8:04

Zuzik (neregistrovaný)

Já si jen dovolím takový malý dodatek. Majitelem wapky může být v podstatě úplně někdo jiný než provozovatel čerpačky. Pokud vím z praxe ( klient), tak má vždy majitel wapky s čerpačkou uzavřenu nějakou smlouvu, čerpačce to jde přes příjmy a ta odvádí po odečtění provize za prodej služeb tržbu majiteli wapky, popř. nějakou obdobnou dohodu. Tudíž si myslím, že čerpačka jako provozovatel má povinnost vydat doklad na vše, co obsluhuje a co prodává. Samozřejmě nikdo nepředpokládá, že bych chtěla já nebo někdo jiný doklad za kávinu z automatu, že ano ? Já jsem donutila obsluhu až k nepříčetnosti a za skřípění zubů jsem z nich ten doklad od wapky dostala. I za vysavač :-))
    Hezký den :-))

• 30. 10. 2007 8:09

Eva M. (neregistrovaný)

Re: Mytí auta - pro Zuzika :-)
    Zuzíku, mrzí mě, že jsme neměli možnost vidět tu scénu natočenou skrytou kamerou "Kterak Zuzík za skřípění zubů nutí obsluhu čerpačky vydat doklady k použití wapky a vysavače" :-))

• 30. 10. 2007 8:14

Zuzik (neregistrovaný)

Re: Mytí auta - pro Zuzika :-)
    Zuby skřípala obsluha, ale jinak to byl mazec :-))))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).