Vlákno názorů k dotazu Mzda u DPČ od Jiřka - Re: Mzda u DPČ 1)Jistě je možné mít za...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 10. 2007 23:55

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Mzda u DPČ
    1)Jistě je možné mít za 112 odpracovaných hodin 10136 hrubého, ale jak k této částce přišli, si musíte zjistit Vy. Jakou odměnu máte v dohodě smluvenou?
    2) Zdravotní se Vám sráží ve výši 4,5% ze skutečně dosažené hrubé odměny, sociální 8% ze skutečně dosažené hrubé odměny (a zaměstnavatel pak odvádí 9% a 26%).
    3) Z každé mzdy nebo odměny se sráží daň. Jaká a jak vysoká, to záleží na tom, zda je či není podepsané prohlášení a na uplatňovaných slevách. Pokud máte podepsané prohlášení a odevzdané potvrzení o studiu, pak z 10136 hrubého činí 456 Kč zdravotní, 811 Kč sociální, daň 1068 Kč, z ní odečte sleva na poplatníka 600 Kč a sleva na studenta 200 Kč, takže daň po slevách pak činí 268 Kč. Cistého tedy 8601 Kč. Pokud jste k daňovému prohlášení (růžový formulář) nepřidala potvrzení o studiu, pak nebude uplatněna sleva na studenta a čistého by bylo o 200 Kč méně. Po skončení roku můžete podpisem na témže formuláři požádat o daňové zúčtování (pokud to bude Váš poslední zaměstnavatel v roce), pokud jste před tímto zaměstnavatelem měla letos jiné zaměstnavatele, pak je požádáte o potvrzení o zdanitelných příjmech, které předáte tomuto zaměstnavateli a on Vám udělá dańové vyrovnání.
    4) Ano, z dohody o prac. činnosti, pokud máte víc než 399 hrubého měsíčně, náleží nemocenská.

• 31. 10. 2007 8:23

Jana (neregistrovaný)

To jsem se asi špatně vyjádřila, 10136 hrubého mi je jasné, na tom jsem se dohlodla ze zaměstnavatelem, ale on pak vždy odpracované hodiny vynásobí 70,60kč tj. což je 70,60,- krát 112 hodin jen 7907,20kč.... proto je mi to divné. Podepsala jsem formulář i odevzdala prohlášení

• 31. 10. 2007 8:53

xy (neregistrovaný)

vysvětlení k výpočtu mzdy by měl podat zaměstnavatel, popř. MÚ - také máte nárok na výplatní pásku /pokud o ni požádáte/

• 31. 10. 2007 19:46

Jiřka (neregistrovaný)

Domnívám se, zda nebude zakopaný pes v tom, že na dohodu o pracovní činnosti můžete pracovat v průměru jen maximálně polovinu plné pracovní doby, tzn. v průměru za sjednané období, nejdéle za 52 týdnů jen 20 h týdně. Vy asi pracujete více, což by správně měl být pracovní poměr a ne dohoda o pracovní činnosti - a zaměstnavatel zřejmě tímto ty hodiny ubírá. Pokud tomu teda dobře rozumím, tak Vám zaplatí všechno, co jste odpracovala, akorát že hodin musí uvádět méně, abyste se vlezli do limitu, který předepisuje zákon u DOPČ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).