Re: 17letá chce jít zDomova bez souhl.Ro
spíš asi skutečně někoho zkušenějšího, mě napadla asi hloupost, aby se dostala pryč legálně, mohla by zkusit jinou školu podobného zaměření - lze přestup ? ale někde dál, aby tam byla na intru a alespoň na týden by byla mimo do těch 18 let? ve školách mají psych.poradce nebo metodiky nebo jak se jim říká, nevím, zda se obrátit na něho s žádostí o pomoc ? samozřejmě, pokud má ve škole kamarády, cítí se tam dobře, nebylo by pro ní snadné změnit školu, ale zase by se dostala, jak říkám legálně pryč alespoň přes týden. A doma to navlíknout, že jí nevyhovuje zaměření, směr, něco na ten způsob - hodně blbý ??
Re: Pro Jaromíra
Pane Jaromíre, vy jste, ale plnoletý a už dost ostřílený na to abyste si to vyřešil sám. Tady jde o vážnou věc. Jak říkáte, že to rok vydrží tak aby za ten rok taky nebylo třeba pozdě. Myslím, že jste to zlehčil na nepravém místě. A pokud chcete pryč od manželky existuje institut zvaný rozvod.
Myško, děkuju za pochopení. Já to taky vidím jako dost vážný a akutní problém. Je to holka fakt šikovná, psychicky pevná, není náladová, hysterická atd. Ale přiznala se mi včera večer, že už parkrát uvažovala o tom, že by si sáhla na život, protože už to nemůže vydržet. To mě dost vyděšilo, protože opravdu nejde o nevyzrálou hysterickou dívčinu, která by tím chtěla někoho vydírat. Tady jde o dívku, která na mě působí, jako by jí psychicky bylo nejméně 25 let, je na svůj věk opravdu velmi zralá.
Zuziku jsem taky pro legraci a odlehčení různých věcí, ale tohle podle mého názoru zrovna nebylo úplně to pravé. Ale jinak mám legraci ráda. Ale život máme jen jeden a když si ho někdo vezme tak už to nejde vzít zpátky. A v takové situaci může takto třeba i dobře zamýšlená legrace nadělat dost škody.
Myslím, že nemáte tak zcela pravdu, ale respektuji váš názor. Jaromír je fajn a hlavně je velký kluk a nepotřebuje peskovat, podle toho co napsal toho má asi dost doma,že :-)))
Škodu by mohl udělat jedině v tom případě, že by se ptala sama dotyčná holčina a to věřím tomu, že by Jaromír tuhle poznámku nikdy neudělal. Život je boj a líp se problémy řeší s nadhledem. To je zase můj názor. Hezký den :-) Zuzik
>Nechci, aby to vyznělo cynicky, ale když to vydržela
>17 let, ten jeden rok by to už vydržet mohla, ne ?
Jasně že by to bylo nejlepší, ale nevím, jestli to zvládne. Ona chce odejít už hodně dlouho a snažíme se jí přesvědčovat, ať to ještě vydrží atd. Ale mám pocit, že holka už nemá sílu to vydržet :-(
>Jinak, když už jsem u toho, taky bych potřeboval
>vypadnout od manželky, rovněž rád přivítám nějakou radu :-)
Vy jste plnoletej, svéprávnej a vyděláváte si. Vy se můžete rozhodnout sám a zrealizovat to.
Beto, děkuju za snahu pomoct. Ve škole o tom jejím problému ví třídní učitelka, jestli ještě někdo další, to nevím. Problém je v tom, že dívka bydlí v Praze, kde je podobných škol hodně. Změna školy - pokud by byla nutná - by se dala zrealizovat v rámci Prahy, tím by se nic nevyřešilo. Navíc "zbytečná" škola někde daleko znamená pro rodiče výdaje na internát, jízdné atd., takže by určitě řekli NE.
Paní Evo a co se opravdu zkusit zeptat někde v poradně. Prostě anonymně, neuvádět jméno té dívenky. Třeba zkusí poradit. Máte pravdu v tom,že pokud fungují na venek jako spořádaná rodina tak by jí to oficiální cestou jen ublížilo. Zkuste třeba telefonát na nějakou poradnu.
Ano, k tomu se chystám. Pokud to půjde, šly bychom spolu s tou dívkou někam obě. Doma by ji samozřejmě nepustili, ale dívka povídala, že by se zkusila domluvit ve škole, jestli by ji neuvolnila třídní učitelka, takže bychom tam šly v době vyučování. Dívka mě chce s sebou, má ke mně důvěru a asi potřebuje i psychickou podporu. (Materiální nouze v té rodině není, mají se myslím celkem dobře, dívka chodí pěkně oblékaná atd. )
z osobní zkušenosti: příbuzná začala zdrhat z domova v 16ti letech, taky kvůli poměrům doma. policie řekla, že od 15ti je trestně zodpovědná a může si "dělat co chce". Ale rodičům se to nelíbilo a požádali soud o umístění do pracovně výchovného ústavu. Protože nechodila do školy, soud to schválil:-( Zkuste se domluvit se sociálkou, aby holčina nedopadla stejně)
To je moc dobře, že našla ve Vás oporu aspoň ví, že to nemá ještě zabalit, že je tady někdo, kdo jí může pomoct a že na to není sama. A když se k pomoci přidá i učitelka tak snad se aspoň trošku něco povede změnit. Držím Vám palce a opravdu jsem ráda, že jsou ještě lidičky, kteří takto dokáží pomoci. Jste super
Evo, držím vám pěsti, něco podobného mám za sebou v rámci "pomoci bližnímu",ale musím říci, že odborníci v poradně (psycholog,psychiatr,poradna pro mezilidské vztahy) nepomohli,nabyla jsem pocitu, že nikoho ten človíček nezajímá,vyslechnou vás, přijď zase za 14 dní. Já si, díky bohu, poradit umím a nepotřebuji je - zatím :) ale onomu človíčkovi nepomohli, v první řadě musí chtít on a to je základ úspěchu, vy píšete, že je dívčina zralá a rozumně uvažuje. Prosím, nenechávejte ji,vaše pomoc je neocenitelná,zažila jsem depresivní psych.stav u človíčka i pokusy o sebevraždu, člověka pak ničí bezmoc,proto opravdu vytrvejte a nenechte se někdy i nezájmem odborníků odradit. Pevně věřím, že najdete ty správné a třeba někdo bude z BC vědět kam se obrátit.Mě napadá PCP Pha,je tam oddělení úzkostných poruch Dr. Praško, denní stacionář i pobytový a myslím, že se nic neplatí,nyní mám na mysli, kdyby už to nemohla unést, pak "na zklidnění" pobyt v PCP ..? anebo tam se obrátit s žádostí o pomoc co dělat v takovém případě, myslím, že by tam s tím mohli mít zkušenost?
Já to tušil, že to bude nepochopeno, měl jsem radši držet ústa....
No já mám doma 16ti letou, druhým rokem je taky na intru a když přijede na víkend domů, první den ji rád vidím a druhý bych se z ní někdy taky zbláznil, ale znovu opakuji, kdyby mi bylo už 17, vydržím to ten rok a pak si budu dělat relativně v klidu co budu chtít. Takhle si to holka pravděpodobně zkomplikuje, studium třeba nedokončí, bez vzdělání bude blbě shánět práci a podobně...
Taky jsme byli na vojně a museli jsme ty dva roky vydržet (já tedy jen rok, abych nekecal:-)).
A to s tou manželkou bylo opravdu jen pro odlehčení tohoto jistě velmi závažného tématu, to s ní do smrti už holt nějak vydržím, když jsem jí to před 20 lety slíbil. Ale snadný to nebude, to mi věřte :-)
Re: pro jaromíra
jaromíre, ani jsem na váš první příspěvek nereagovala, protože jsem ho pochopila tak, jak teď píšete,ale někdy se skutečně jedná o týdny, dny, minuty ..nechci dramatizovat, ale mám to za sebou v blízké rodině a vím co znamená špatný psychický stav. Člověk si to nedovede představit, dokud to nezažije, ale to je klasika ... :( jinak se vaše manželka má dobře, když jste humor po 20 letech soužití ještě neztratil :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.