Re: 17letá chce jít zDomova bez souhl.Ro
Evi, v první fázi můžete informace shánět sama. Já bych klidně oslovil nějakou sociálku, ať mi vysvětlí "pravidla hry", co na to zákon atd. Pak bych obtelefonoval ty různé linky bezpečí ap. (nejsem pražák, tak to přesně neznám).
Mě se taková věc nestala, ale myslím, že by se to dalo i doložit. Neznáme podrobnosti o co se vlastně jedná a jak probíhá terorizování, ale snad by v oné zmiňované poradně byli schopni něco vymyslet.
I když na druhou stranu je pravda, že tu máme mrtvé ženy jenom proto, že policie nemohla "dopředu" nic dělat.
Takže Vám a dívčině spíše držím palce.
Evi, fakt myslíš, že by ses Ty jako dospělá nemohla zkusit zkontaktovat s jejími rodiči a navrhnout to jako možnost? To jakože jim slíbit, že na holku dohlídneš, aby neměli starost (nevím, co je to za lidi, ty asi ano). Pak všechno, co tu již padlo, tzn. poradny atd.
Dano, jistěže mohla, ale pravděpodobnost dohody je mizivá, naopak je vysoké riziko, že bych matku popudila a dívce ještě víc přitížila. Matka by s tím nejspíš nesouhlasila mj. proto, že dcera funguje doma jako bezplatná služka bez nároku na nic a zároveň hlídací služba pro malého sourozence a matka má pohodu. Ostatně co bych tak měla matince říct? Ať bych řekla cokoliv, znělo by to blbě. Představ si, že by za tebou přišla nějaká cizí matka, jestli by tvé dítě nemohlo jít bydlet k ní.... jak by ses cítila? Pokoření? Podraz? Vztek na dceru, co kde povídala?
Myslím, že by mě matka velmi rychle vypoklonkovala a s holkou by si to pak tvrdě vyřídila :-(
Zkrátka v tomto případě asi budeme muset postupovat velmi opatrně a dělat jen kroky, které jsou dopředu promyšleny a zabezpečeny a podloženy i právně.
ale tohle jsem nevěděla, měla jsem na mysli situaci, kdy není dcera služkou, nýbrž zátěží. Ať již finanční či jinou. Mezitím jsem stihla "projet" i další příspěvky. Za jakých podmínek soud zplnoletní? Pamatuji na hlavní důvod, jakým bylo těhotenství. Jaké mohou být další okolnosti?
Jinak samozřejmě MOC A MOC držím PĚSTI !!!
>>>>Evi, fakt myslíš, že by ses Ty jako dospělá nemohla
>>>>zkusit zkontaktovat s jejími rodiči a navrhnout to
>>>>jako
>>>>možnost? To jakože jim slíbit, že na holku dohlídneš,
>>>>aby neměli starost (nevím, co je to za lidi, ty asi>>>Dano, jistěže mohla, ale pravděpodobnost dohody je
>>>mizivá, naopak je vysoké riziko, že bych matku
>>>popudila a
>>>dívce ještě víc přitížila. Matka by s tím nejspíš
>>>>ano). Pak všechno, co tu již padlo, tzn. poradny atd.
>>>
>>>nesouhlasila mj. proto, že dcera funguje doma jako
>>>bezplatná služka bez nároku na nic a zároveň hlídací
>>>služba
>>>pro malého sourozence a matka má pohodu. Ostatně co
>>>bych tak měla matince říct? Ať bych řekla cokoliv,
>>>znělo
>>>by to blbě. Představ si, že by za tebou přišla nějaká
>>>cizí matka, jestli by tvé dítě nemohlo jít bydlet k
>>>ní.... jak by ses cítila? Pokoření? Podraz? Vztek na
>>>dceru, co kde povídala?
>>>Myslím, že by mě matka velmi rychle vypoklonkovala a
>>>s
>>>holkou by si to pak tvrdě vyřídila :-(
>>>Zkrátka v tomto případě asi budeme muset postupovat
>>>velmi opatrně a dělat jen kroky, které jsou dopředu
>>>promyšleny a zabezpečeny a podloženy i právně.
>>
>>ale tohle jsem nevěděla, měla jsem na mysli situaci,
>>kdy není dcera služkou, nýbrž zátěží. Ať již finanční
>>či jinou. Mezitím jsem stihla "projet" i další
>>příspěvky. Za jakých podmínek soud zplnoletní?
>>Pamatuji na
>>hlavní důvod, jakým bylo těhotenství. Jaké mohou být
>>další okolnosti?
>>
>>Jinak samozřejmě MOC A MOC držím PĚSTI !!!
>
>Děkujeme. Zplnoletnění lze jen kvůli vdavkám, jinak
>nelze, bohužel, ověřovaly jsme to :-/
TO CHÁPU. Ale kvůli vdavkám protože chce, protože je to VELKÁ LÁSKA, nebo jen z důvodu, že by měla kvůli narození miminka?
Občanský zákoník §8:
(1) Způsobilost fyzické osoby vlastními právními úkony nabývat práv a brát na sebe povinnosti (způsobilost k právním úkonům) vzniká v plném rozsahu zletilostí.
(2) Zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého roku. Před dosažením tohoto věku se zletilosti nabývá jen uzavřením manželství. Takto nabytá zletilost se neztrácí ani zánikem manželství ani prohlášením manželství za neplatné."
V případě té dívky by ale nepomohlo ani to manželství - nemá žádnou vážnou známost, jen takového "lepšího" kamaráda.
>>>Děkujeme. Zplnoletnění lze jen kvůli vdavkám, jinak
>>>nelze, bohužel, ověřovaly jsme to :-/
>>
>>TO CHÁPU. Ale kvůli vdavkám protože chce, protože je
>>to VELKÁ LÁSKA, nebo jen z důvodu, že by měla kvůli
>>narození miminka?
>
>Občanský zákoník §8:
>
> (1) Způsobilost fyzické osoby vlastními právními
>úkony nabývat práv a brát na sebe povinnosti
>(způsobilost k právním úkonům) vzniká v plném rozsahu
>zletilostí.
>
> (2) Zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého
>roku. Před dosažením tohoto věku se zletilosti nabývá jen
>uzavřením manželství. Takto nabytá zletilost se
>neztrácí ani zánikem manželství ani prohlášením manželství
>za neplatné."
Dohledala jsem návrh novely obč.zák., kde se navrhovala takováto novelizace: ""zletilosti nabývá dosažením 18. roku věku. Před tím lze svéprávnosti nabýt uzavřením manželství se souhlasem soudu, z důvodů hodných zvláštního zřetele může soud též rozhodnout, že svéprávnosti se nabývá před dosažením zletilosti, avšak teprve po dosažení 16. roku věku." Jenže to neprošlo, škoda.
>
>V případě té dívky by ale nepomohlo ani to manželství
>- nemá žádnou vážnou známost, jen takového "lepšího"
>kamaráda.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.