Re: daňová reforma-příspěvky na ŽP
Jedná se o Náklady- zj) příspěvek zaměstnavatele na penz.poj. max.do výše 3 % vyměř.základu pro sociál.pojištění
a zo) pojištění, které hradí zaměstnavatel pojištovně za zaměstnance na soukr.životní pojištění, max. do výše 8000,- za zaměstnance v zúčt.období.
Nově bude řešeno pouze v § 6/9/p).
Kopíruji z důvodové zprávy k návrhu zákona:
k § 24 odst. 2 písm. zj), zo)
Poměrně široká interpretace pracovních, ale zejména sociálních podmínek ve vazbě na posílení ujednání v kolektivních smlouvách, vnitřních předpisech, pracovních nebo jiných smlouvách a z nich vyplývajících práv zaměstnanců vyžaduje z důvodu vyloučení duplicitní úpravy vypuštění ustanovení, která výslovně upravují daňovou uznatelnost výdajů/nákladů na svoz zaměstnanců do práce – písm. zg)
penzijní připojištění – písm. zj),
životní pojištění – písm. zo)
přechodné ubytování písm. zu),
které budou napříště uznatelné za podmínky jejich ujednání v kolektivní smlouvě, vnitřním předpisu, pracovní nebo jiné smlouvě. Konkrétní podpora státu formou daňového nástroje bude výslovně řešena pouze na straně zaměstnance, a to formou osvobození příslušného příjmů do stanovené částky.
Zákon o daních z příjmů § 24
(1) Výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů se pro zjištění základu daně odečtou ve výši prokázané poplatníkem a ve výši stanovené tímto zákonem a zvláštními předpisy .............................
(2) Výdaji (náklady) podle odstavce 1 jsou také: ...
Pokud vypadnou body zj) a zo) vyvodila bych z toho, že zaměstnavatel pak tyhle příspěvky nemá daňově uznatelné, ale nenašla jsem kudy je udělá daňově uznatelné zákoník práce .Můžete mně prosím nasměrovat? Dík
Když nám vypadnou písmena zj) a zu), tak už to půjde nacpat jen do § 24/2/j/bod 5. - práva zam-ců vyplývající z KS, vnitř. předpisu ...atd.
Větším zaměstnavatelům to asi příliš vadit nebude, ti určitě nějaké směrnice mají, ale drobní živnostníci asi budou pořádně řvát, jestli jim FÚ neuzná výdaje jen proto, že nepopsali cár papíru. Ať žije administrativa:-)
Dobrý den a děkuji.A moc. Předpokládám, že se to tam dá propašovat přes ty sociální podmínky.
Zlaté programování. Já jsem věděla proč jsem nechtěla mít nikdy nic společného s účetnictvím. Leč maminka říkávala "Odříkaného chleba největší krajíc". A jak známo maminka a režisér mají vždycky pravdu.
PS. Administrativě bych přála něco jiného. Když slyším kolik hlášení, výkazů musí podniky vyplnit a rozeslat na všechny možné i nemožné instituce..
ještě jednou díky všem a přeji stálé zdraví.
Ano, ano, zlaté programování:-)) Matně si vzpomínám na konec sedmdesátých let minulého století, programovací jazyk Cobol (asi čtyři hodiny přednášek). Do chlívečků se zapisovaly křížky a devítky, nebo možná něco jiného:-) Bylo to velmi zábavné, ovšem smysl takového konání mi zůstal navždy utajen. Zdravím, mějte se fajn.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.