Re: Lze fakturovat odeslání faktury?
Jedná se o překlady, které posílám mailem. Jenže faktury už české firmy mailem přijímat nechtějí.
Vy máte možnost si založit účet v bance, která si za kreditní položky nic neúčtuje, ale já nemám možnost poslat fakturu mailem, protože to firma neuzná.
O.K. vidím, že asi neuspěju, takže jak jsem napsal, buď zdražím služby, nebo přestanu přijímat překlady 2 odstavců za 50 Kč...
Děkuji za vaše názory, vyhnu se konfliktu s firemními klienty :-)
Faktury poslané emailem?
Otázku "zasílání faktur emailem" řeším s klienty taky. Podle mého názoru to je možné a ničemu to neodporuje. Příjemce faktury většinou argumentuje tím, že mu na faktuře chybí podpis a razítko. Moje odpověď: "Podívejte se na faktury od mobilních operátorů, energetiky, plynáren atd. Máte tam razítko a podpís? Ne? A nevyžadujete to od nich? Tak vidíte. Proč to tedy chcete od nás?"
Odpověď na původní otázku:
Dejte si na web upozornění, že zasílání faktur emailem je v souladu s platnými zákony (dle mého názoru skutečně je) a že kdo bude požadovat navíc fakturu poštou, bude mu vyhověno s tím, že za zaslání faktury poštou mu bude počítáno o 10 Kč více, což je cena poštovného, papíru,obálky a práce navíc.
Re: Faktury poslané emailem?
Večer jsem náhodou prohlížel Zpravodaj Svazu účetních č. 10 a narazil jsem tam na následující:
V § 26 odst.4 ZDPH je stanoveno:
Daňový doklad může být vystaven se souhlasem osoby, pro kterou se uskutečňuje zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, i v elektronické podobě, pokud jej plátce, nebo osoba uvedená v odst. 3, opatřila zaručeným elektronickým podpisem . . . . . . . . . . . . atd.
Ještě je nutno vzít v úvahu § 11 a § 33a. U § 33a odst. 5) je pro změnu použit výraz technická podoba, jinde elektronická podoba a
jeden ubohý rezignuje.
Jen bych vcelku mimo uvedl následující: na objednávky prostřednictvím internetu dostávám zálohové faktury mailem, po zaplacení a zaslání zboží jsem fakturu/DD mailem nikdy nedostal, vždy došla poštou. (Scarlett říkávala "na to budu myslet zítra".)
Hezký vikend.
Faktury emailem? Prosím názory dalších!
>>Otázku "zasílání faktur emailem" řeším s klienty
>>taky.
>>Podle mého názoru to je možné a ničemu to neodporuje.
>>Příjemce faktury většinou argumentuje tím, že mu na
>>faktuře chybí podpis. Moje odpověď:
>>"Koukněte na faktury od mobilních operátorů, energetiky,
>>plynáren atd. Máte tam razítko a podpis? Ne? Vyžadujete
>>to od nich? Ne? Proč to tedy chcete od nás?"
>>
>>Odpověď na původní otázku:
>>Dejte si na web upozornění, že zasílání faktur
>>emailem je v souladu s platnými zákony (dle
>>mého názoru ano) a že kdo bude požadovat navíc
>>fakturu poštou, bude mu vyhověno s tím, že za
>>zaslání fa poštou účtujete o 10 Kč více, což je cena >>poštovného, papíru,obálky a práce navíc.
>
>Večer jsem náhodou prohlížel Zpravodaj Svazu účetních
>č. 10 a narazil jsem tam na následující:
>V § 26 odst.4 ZDPH je stanoveno:
>Daňový doklad může být vystaven se souhlasem osoby,
>pro kterou se uskutečňuje zdanitelné plnění nebo
>plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, i v
>elektronické podobě, pokud jej plátce, nebo osoba
>uvedená v odst. 3, opatřila zaručeným elektronickým
>podpisem . . .atd. Ještě je nutno vzít v úvahu
> § 11 a § 33a. U § 33a odst. 5) je pro změnu použit výraz >technická podoba, jinde elektronická podoba a
>jeden ubohý rezignuje.
EM: Výše uvedené chápu v tom smyslu, že el.podpis a souhlas protistrany je nutný pro případ, že doklad se vůbec netiskne a uchovává se POUZE v el.podobě i u odběratele. Ale domnívám se, že pokud si protistrana fakturu vytiskne a opatří ji svými podpisy, tak je to v pořádku z hlediska platných zákonů.
>Na objednávky prostřednictvím internetu dostávám zálohové >faktury mailem, po zaplacení a zaslání zboží jsem fakturu/DD >dostal vždy poštou.
EM: Na obchody přes internet dostávám též záloh.faktury emailem. Po zaplacení dostávám emailem i daňové doklady s tím, že pokud to někdo vyžaduje, tak mu to na požádání pošlou i poštou.
Uvítám názory dalších kolegyň a kolegů!
Re: Faktury emailem? Prosím názory další
Máte pravdu, běžnému elektronickému zasílání faktur nic nebrání (snad jen věrohodnost v určitých případech).
Doklady opatřené el. podpisem jsou třeba jen v případě, kdy úč. jednotka vede účto jen v el. podobě. Zatím jsem na žádnou takovou nenarazila.
Děkuji za podporu :-) Argumentace elektrárnami, telekomunikacemi a plynárnami je přesná. Mohu dodat bankovní výpisy, platby za hosting, atd.
Od 1. ledna bude zdraženo poštovné a otázka posílání faktur emailem je stále naléhavější.
Vemte si drobného živnostníka (jsem překladatel na volné noze), který si všechno zařizuje sám. Kolik hodin týdně musíte věnovat administrativě (tištění faktur, lepení obálek, zajít na poštu a čekat ve frontě). A kolik to stojí peněz (stovky, možná tisíce - pokud posíláte doporučeně).
Je toto nutné? Myslím, že ne.
Zasílání faktur emailem umožňuje Zákon č. 235/2004 Sb. Hlava II: Uplatňování daně, Díl 5: Daňové doklady:
"Daňový doklad může být vystaven se souhlasem osoby, pro kterou se uskutečňuje zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, i v elektronické podobě, pokud jej plátce nebo osoba uvedená v odstavci 3 opatřila zaručeným elektronickým podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu nebo elektronickou značkou založenou na kvalifikovaném systémovém certifikátu podle zvláštního právního předpisu20) nebo pokud je zaručena věrohodnost původu a neporušitelnost obsahu daňového dokladu elektronickou výměnou informací (EDI)21)."
Proč někteří odběratelé toto nechápou? Konzervatismus?
Nebo pohodlnost se nečemu novému naučit, nechuť účtařů vycházet druhým vstříc... důvodů je zajisté hodně.
Já osobně přebírám a posílám hodně hodně faktur mejlem. Kdyby to šlo a měli všichni mejla, tak nepotřebuji poštu, známky, obálky, tisknutí navíc, běh do shránky či na poštu a pak se ještě modlit, aby se to neztratilo nebo jako neztratilo :-))
Hezký den a pevné nervy :-)) Zuzik
OT: pro Zuzika - elektronický podpis
Vítám tuhle příležitost abych ze Zuzika (i ostatních) vytáhl nějakou dobrou radu. Po přečtení tohoto tématu jsem se rozhodl si pro sebe (resp. své klienty) zařídit zaručený elektronický podpis. Samozřejmě jsem jukl na stránky 1. certfikační a jakousi představu mám, ale dobrá rada nad zlato, znáte to.......
Tak kdo je ochoten mi poradit, jak co nejrychleji na to, děkuji předem.
Pro p.Jaromíra
Pane Jaromíre, nechtěl byste otázku el.podpisu založit jako nové téma? Tady už trochu utíkáme od původní otázky. Dle mého názoru se původní otázka týkala posílání faktur emailem i BEZ el.podpisu.
Domnívám se, že el.podpis by zajímal víc lidí, proto se přimlouvám za nové téma. Díky za zvážení ;-)
Mám ještě jeden podpůrný argument vycházející z mé letošní zkušenosti, co posílám faktury mailem:
1. firmy, co požadují faktury jen poštou (spíše větší firmy) mají problémy s placením: platí za měsíc, za dva... prostě jak se jim chce
2. naopak odběratelé, kteří přijmou fakturu mailem, mi platí hned, platba mi dojde za 2-3 dny
Tož asi tak :-)
Re: Lze fakturovat odeslání faktury?
A co takhle zavést se svými klienty jakési "předplatné"?
Předplatíš si předpokládaný objem třeba na základě odhadu dle předchozího období a pak jednou za zdaňovací období uděláme vyúčtování.
Ty máš ode mě službu, já mám od tebe peníze, oba jsme spokojeni a faktura je jen jedna na částku hrubo převyšující poštovné. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.