Re: Může těhotná dostat výpověď ve zkuš.
po ukončení prac.poměru máte 6 měsíční ochrannou lhůtu a pokud splníte podmínky pro přiznání peněžité pomoci v mateřství (270 kal.dnů v posledních 2 letech před porodem) a pokud začátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období trvání ochranné lhůty, bude vám vyplácena PPM anebo v době trvání ochranné lhůty vám vznikne nárok na nemocenské a bude trvat do začátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu, máte nárok na PPM, kterou vám bude vyplácet zaměstnavatel, v případě malé organizace OSSZ. S ukončením pracovního poměru, pokud bude zrušen ve zkušební době, i když jste těhotná, nic nenaděláte, jak vám již sdělili ostatní, ale můžete pobírat peněžitou pomoc v mateřství z titulu ochranné lhůty.
Dobrý den, mám podobný problém. Mohu se zeptat zda výše podpory v ochranné lhůtě je stejná jako 1/2 mateřská. Jde o to, že vůbec nevím co nastane, v případě, že by se daná situace stala. Dostanu vypoved, praci uz tezko najdu a co se bude dít jaký bude postup?? budu na neschopence?? nebo do té doby než začne platit řádná mateřská budu pobírat uvedenou podporu v ochranné lhůtě??
Děkuji
Petro, asi pletete dvě věci. Já jsem psala o ochranné době pro ženu, která je v době ukončení PP těhotná, tzn. že ve výše uvedeném případě má pak nárok na peněžitou pomoc v mateřství vypláceném zaměstnavatelem, příp. OSSZ-pokud na to "termíny" nedosáhne, může marodit a pak požádat o PPM, tzn. nebude evidovaná na ÚP. Ale vy máte patrně na mysli podporu v nezaměstnanosti ? Pro tu žádná ochranná lhůta neplatí. Ukončíte pracovní poměr, zaregistrujete se na ÚP a pokud splníte jejich podmínky pro výplatu podpory, budete dostávat podporu v nezaměstnanosti.
Podporou myslíte podporu v nezaměstnanosti od ÚP nebo tím nazýváte mateřské dávky? Pokud skončí Váš pracovní poměr v době, kdy již budete těhotná, pak máte ochrannou dobu 6 měsíců od skončení prac. poměru. Ochranná doba znamená, že když první den nemoci nebo první den nástupu na mateřskou spadne do této doby, budete mít placenou nemocenskou nebo mateřskou. Pokud není zaměstnavatel, pak si o pobírání mateřských dávek ( o mateřskou) musíte požádat přesně 6 týdnů před předpokládaným datem porodu (kdo zaměstnavatele má, může tak učinit mezi 8. a 6. týdnem před porodem). Pokud měl být ten začátek pobírání mateřských dávek později, než do 6 měsíců od skončení prac. poměru a tedy byste ho neměla v ochranné době stihnout, pak stačí, když kdykoli v ochranné době onemocníte a budete marodit až do dne před dnem nástupu na mateřskou. Pak byste měla placenou jak nemocenskou tak mateřskou, i když její nástup by byl až po ochranné době. Pokud byste ale nemarodila a na mateřskou měla nastoupit až po ochranné době, na mateřské dávky byste už neměla nárok. Těhotenství automaticky neznamená, že budete na nemocenské - to rozhodne lékař, zda ano či ne. Pokud byste nemocná nebyla, pak se po skončení prac. poměru nahlásíte na ÚP a budete pobírat podporu v nezaměstnanosti (pokud splníte další předepsané podmínky). A pokud by měl být Váš nástup na mateřskou až po ochranné době (tedy až po 6 měsících od skončení poměru), musela byste si u doktorky zařídit to omarodění ještě v ochranné lhůtě - to asi nebude problém. Co píšu ale platí jen pro ty, které byly v den skončení poměru těhotné. A pro nárok na mateřské dávky musí být ještě splněna ta další podmínka - 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před porodem.
Dobrý den, děkuji moc za informaci. Co se týče té podpory měla jsem na mysli tu v ochranné lhůtě. Pokud jsem nyní ve 2 měsíci, teroreticky by se to dalo brát, že pokud by zde byla ta 1/2 roční ochranná lhůta, tak by se splnily pro tuto lhůtu podmínky. Jen jsem nevěděla co se bude dít, těch půl roku?? asi bych byla na neschopence - nejspíše, díky věu apod. Moc děkuji a přeji hezý den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.