Re: pravděpodobný průměr
Já bych počítal i se mzdou za přesčasy. Hrubá mzda (bez náhrad, ty ale asi žádné neměl) / 205 hod.. Tam by se do průměru měly promítnout i příplatky za přesčas př. za SN a tedy vyjde pravděpodobně více než 82,- Kč.
Nerozumím však vašemu zadání, 82 hod. + 21 hod. přesčas tj. celkem 103 hod. a uvádíte celkem odpr. 205 hod.
>>>>Poraďte prosím : zaměstnanec nastoupil 1.10.07, mzda
>>>>70,-/hod. + 12,-/hod. prémie - celkem 82,-/hod. Má 21
>>>>hodin přesčas - celkem odpr.205 hod. Jak vypočítám
>>>>pavděp. pr. - potřebuju ho na proplácení
>>>>přesčasů.Jedná se
>>>>o říjen.Moc děkuji.
>>> Už jste ho spočítala : 82,-
>>
>>Já bych počítal i se mzdou za přesčasy. Hrubá mzda
>>(bez náhrad, ty ale asi žádné neměl) / 205 hod.. Tam
>>by
>>se do průměru měly promítnout i příplatky za přesčas
>>př. za SN a tedy vyjde pravděpodobně více než 82,- Kč.
>>
>>Nerozumím však vašemu zadání, 82 hod. + 21 hod.
>>přesčas tj. celkem 103 hod. a uvádíte celkem odpr. 205
>>hod.
>
>Potřebuje to zřejmě na výpočet příplatku z průměru,
>takže žádné přesčasy.
Já bych počítal následovně:
odprac.hod.........184 hod.... 82,-/hod......15 088,-
odprac. přesčas.....21 hod.... 82,-/hod.......1 722,-
25% přesč.přípl.....21 hod.z průměru 84,16....442,-
Celkem.Hr.mzda...205 hod.........................17 252,-
Výpočet průměru: 17 252/205 = 84,16/hod.
To za předpokladu, že nebyla práce v SN nebo další příplatky, pak by výpočet byl o to vyšší.
Dle § 355 odst.2
"Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl..."
Zahrnutím všech složek mzdy (tj. i přípl. za přesčas a dalších) do výpočtu naplním úplně přesně citované ustanovení "zjistí z hrubé mzdy, které by zřejmě dosáhl" a je i nejkorektnější vůči zaměstnanci. Např., pokud by zaměstnanec nastoupil v září,vyšel by přesně takto vypočítaný průměr použitý v září i při výpočtu průměru za 3.čtvrtletí, který by se používal ve všech měsících 4.čtrtletí.
Jako zaměstnavatel by jste tedy také mohla usoudit, že v předešlém čtvrtletí měl absence a pod.Já bych zase usoudila, že když v měsíci nástupu již přesčasy odpracoval, pravděpodobně by je měl i v měsíci (čtvrtletí)minulém.Asi to není problémový zaměstnanec, tak proč ho poškozovat.
Re: pravděpodobný průměr-prosím Laďu
>>>>>>Poraďte prosím : zaměstnanec nastoupil 1.10.07, mzda
>>>>>>70,-/hod. + 12,-/hod. prémie - celkem 82,-/hod. Má 21
>>>>>>hodin přesčas - celkem odpr.205 hod. Jak vypočítám
>>>>>>pavděp. pr. - potřebuju ho na proplácení
>>>>>>přesčasů.Jedná se
>>>>>>o říjen.Moc děkuji.
>>>>> Už jste ho spočítala : 82,-
>>>>
>>>>Já bych počítal i se mzdou za přesčasy. Hrubá mzda
>>>>(bez náhrad, ty ale asi žádné neměl) / 205 hod.. Tam
>>>>by
>>>>se do průměru měly promítnout i příplatky za přesčas
>>>>př. za SN a tedy vyjde pravděpodobně více než 82,-
>>>>Kč.
>>>>
>>>>Nerozumím však vašemu zadání, 82 hod. + 21 hod.
>>>>přesčas tj. celkem 103 hod. a uvádíte celkem odpr.
>>>>205
>>>>hod.
>>>
>>> To není 82 hodin ale 82,- Kč na hodinu vč.prémii a
>>>odpracováno celkem 205 hodin - 10/07 má 184 hod. + 21
>>>přesčas = 205hodin
>>
>>p. Ivano, já jsem to poznala :-),spočítala bych 82,-
>>a
>>z toho nejméně 25 % činí 20,50 Kč, pokud neplatíte u
>>vás více. Mzdu 82,- x všechny odpr. hodiny ( 205)
>>plus
>>příplatek 21 hod. x 20,50 Kč.
>
>Já bych počítal následovně:
>
>odprac.hod.........184 hod.... 82,-/hod......15 088,-
>
>odprac. přesčas.....21 hod.... 82,-/hod.......1 722,-
>
>25% přesč.přípl.....21 hod.z průměru 84,16....442,-
>
>Celkem.Hr.mzda...205 hod.........................17
>252,-
>
>Výpočet průměru: 17 252/205 = 84,16/hod.
>
>To za předpokladu, že nebyla práce v SN nebo další
Laďo, prosím nerozumím výpočtu průměru. Už ho máte zahrnutý do HM a pak ho teprve vypočítáte ???
>příplatky, pak by výpočet byl o to vyšší.
Ano, zdá se, že lze těžko spočítat přípl. za přesčas z průměru, který budu moci spočítat až budu znát hrubou mzdu a tu zase naopak budu moci spočítat až budu znát přesč. příplatek spočítaný z průměru.
Já to počítám v excelu, zadám si tam vzorečky pro výpočet jednotlivých složek mzdy, výpočet hrubé mzdy (součtem složek mzdy) a do jedné buňky zadám výpočet průměru tj. hrubá mzda bez náhradí děleno odpracovanýma hodinami. Na tuto buňku se odkazuji při výpočtu přesč. příplatku, který se počítá z průměru. (případně i jiných příplatků z průměru). Program upozorní na cyklický odkaz při výpočtu průměru a příplatků a nespočítá průměr a příplatky. To lze vyřešit zaškrtnutím okýnka Iterace v nabídce Nástroje/Možnosti/Výpočty. Pak program spočítá přípatky i průměr (program si dosazuje hodnoty do průměru dokud se netrefí na správný průměr shodný v buňce průměru i použitý při výpočtu příplatků).
Připouštím, že tento postup je pracnější a že ho asi mzdovky patrně nevyužívají.
Já bych vzala stejný průměr jaký má zaměstnanec vykonávající stejnou nebo podobnou práci a bylo by to .Vždyť se jedná o pravděpodobný výdělek a záleží na vás jestli ho vypočítáte z odpracované doby v tom měsíci nebo použijete průměr srovnatelného pracovníka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.