Re: Průměr na nemoc.
Myslíte, že rozhodným obdobím byl předchozí kal.rok? Dřííve platilo (pokud nebyla změna platu...), že se bral příjem z minulého kal. roku - to potom byl průměr stejný po celý kal. rok - to ale už hodně dlouho neplatí.
Nyní se počítá průměr z posledních 12 kal. měsíců - tento průměr potom platí pro stejnou neschopenku. Když onemocní znova - bere se opět posledních 12 kal. měs.
ta změna je někdy z 90. let - přesně si to nepamatuji, protože za svou praxi jsem těch změn již zažila několik
zaměstnavatel po Vás může požadovat zaplacení (až do 4,5 nás. Vaší HM)
nejde mi do hlavy, jak počítáte neschopenky - to je počítáte ručně?
pokud byste totiž měl program - ten by měl počítat neschopenky správně, pokud je nepočítá správně - potom by měl zaměstnavatel požadovat zaplac.pokuty po firmě, od které máte program zakoupený
Přece víte, jak se počítají neschopenky - alespoň namátkově některou přepočítáváte a kontrolujete, zda je správně?
Nevím jakou máte praxi se mzdovým účetnictvím - měl byste se ale bránit, neboť zakoupení programu není levná záležitost - určitě by měly být záruky, že bude program počítat vše podle platných zákonů
pokud tomu tak není, měl by Váš zaměstnavatel v prvé řadě požadovat vysvětlení a náhradu škody na dodavateli programu
doufám, že se ještě k této problematice vyjádří ještě někdo jiný
Dělám to přesně jako xy.Při přechodu na nový program jsem na zkoušku namátkově vypočítala nemocenskou a průměry. Pokud souhlasilo, spolehla jsem se na program. Když by byly rozdíly, okamžitě bych kontaktovala programátory. Někdy se stane, že program pracuje dobře, ale zadají se špatně data.To se vše vysvětlí právě s programátorem.Potom už jen při instalacích nových verzí občas namátkou kontrolu provedu.Pro klid svého svědomí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.