Vlákno názorů k dotazu Záloha na investici z EU od Hana - Re: záloha na investici z EU Z Vašeho...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 11. 2007 15:47

Hana (neregistrovaný)

Re: záloha na investici z EU
    Z Vašeho výkladu jsem poněkud zmatená, z Polska Vám poslali doklad na 7520 nebo 7294,40 EUR?

• 8. 11. 2007 17:19

LeaX (neregistrovaný)

Netřeba hledat problémy tam, kde nejsou. Zálohy na pořízení zboží z JČS nezakládají povinnost vůči ZDPH. Zajímat Vás bude až "ostrá" faktura.

• 9. 11. 2007 5:07

Verča (neregistrovaný)

Není to až tak zmatené, možná jen složitě sepsané - záloha je na 7520 EUR(předpis na zálohové fa) a úhrada této zál. fa byla s platební podmínkou -3% za skonto za včasnou úhradu, takže v reále se zaplatilo 7294,40 eur. Abych vyrovnala 321ae tak se zaúčtovala úhrada 7294,40/221 a 225,60/668 a na 314 mi šlo 7520 eur. takže teď mám na účtu 314-zálohy 7520 eur. Jenže následně došla faktura - nikoliv vyúčtovací, protože ta záloha zatím není celá, bude ještě jedna část, tohle je pouze podíl, nevím jak z Polska tu fakturu nazvat - oni mají jen faktura, jak jsem psala výše, tak u nás by se to asi nazvalo daň. doklad k přijaté platbě.... prostě následně po úhradě přišla faktura s textem toho stroje, který -až zaplatíme druhý podíl zálohy, nám dodají. Na této následně zaslané faktuře je uvedena reálně zaplacená částka, tj. 7294,40 eur. Teď nevím zda již v této fázi provést DPH (oboustranně) - to je jeden problém. A druhý - na účtu 314 mi mám částku 7520 eur, neboť těch 225,60 byla platební podmínka, kterou jsem odúčtovala na úč. 668 .... je to již přehlednější? A navíc netuším jak budou vypadat další faktury.... achjo.... už jsem si to malovala, ale pořád mi to nevychází...

• 9. 11. 2007 15:07

LeaX (neregistrovaný)

O zmateném zápisu jsem nic nepsala, jen opětovně opakuji, že DPH se ve vztahu k zálohám při pořízení zboží z JČS nebudete zabývat. Musíte však vědět co je záloha a co DD, který zakládá povinnost dodanění (dle § 25 ZDPH). Určitě existuje nějaká smlouva, která by mohla pomoci s řešením problémů. Pokud problém přetrvává, je vhodné se dotázat u dodavatele, které doklady zahrnul (zahrne) do souhrnného hlášení.
    K bonifikacím - tyto je vhodné v uvedeném případě nedávat přímo do výnosů, ale snížit hodnotu zálohy (investice - obvykle účet 052).
    K

• 9. 11. 2007 17:25

Verča (neregistrovaný)

díky za rady, už jsem se z toho vymotala, hledala jsem problém tam, kde nebyl.... jak to je s DD jsem už na jejich straně zjistila, tak snad OK.... motala jsem přepis zálohy a skutečnou zálohu... navíc šla platba dřív než papíry... díky moc... nakopli jste mě správným směrem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).