Re: Uplatnění dph u přijeté faktury
Mám podobnou zkušenost. Mně osobně paní šéfka nepřímých daní na FÚ s klídkem Angličana tvrdila, že si mohu uplatnit DPH z 4.Q 2006 (plynárny dodaly DD na zálohu po několikeré urgenci) klidně kdykoliv až v roce 2007. Projevila jsem mírný úžas a paní mi to zdůvodnila s neotřesitelnou logičností - erár o nic nepřijde, když si to uplatníte pozdějc, víte paní:))
Nezkusila jsem to.
Pátrala jsem, jak se na to kdo dívá.....samozřejmě, že názory byly zcela opačné......
Řešilo se letos na KOV s výsledkem (kopíruji závěr):
4. Návrh řešení
Na základě výše uvedeného navrhuji přijmout následující závěr:
Pokud plátce daně, který má ve vztahu k přijatému zdanitelnému plnění plný nárok na odpočet daně, uplatní odpočet daně z tohoto plnění v přiznání za zdaňovací období některého z následujících kalendářních roků, než ve kterém se plnění uskutečnilo, správce daně odpočet daně ponechá ve zdaňovacím období, ve kterém byl odpočet daně uplatněn a ani nestanoví sankci dle § 104 odst. 2 ZDPH s výjimkou případů, kdy by byl odpočet daně uplatněn po uplynutí 3 let od konce zdaňovacího období, ve kterém mohl být nárok nejdříve uplatněn. Správce daně rovněž neuloží pokutu za porušení povinnosti nepeněžité povahy.
Stanovisko Ministerstva financí
Souhlasíme s předkladatelem.
Pokud by tímto způsobem postupoval plátce, který byl v roce, ve kterém vznikl nárok na odpočet daně, povinen krátit nárok na odpočet DPH způsobem stanoveným v § 76 ZDPH a koeficient by v tomto roce byl nižší než v roce, ve kterém bude nárok na odpočet uplatněn, docházelo by k "trvalému" krácení státního rozpočtu. Správce daně by v tomto případě doměřil rozdíl, o který by byl odpočet daně vyšší, včetně případného penále a úroku z prodlení. Tento rozdíl by se stanovil jako součin daně na vstupu uplatněné v pozdějším roce a rozdílu mezi vypořádacími koeficienty roku, ve kterém byl odpočet uplatněn, a roku, ve kterém vznikl nárok na odpočet daně. Případné penále/úrok by se počítal od lhůty pro podání přiznání za poslední zdaňovací období roku, ve kterém byl odpočet uplatněn.
Aha, takže po skončení posledního zdaňovacího období kalendářního roku, za který bylo možno uplatnit odpočet nejdříve, lze uplatnit tento odpočet v dodatečném daňovém přiznání. Ale ustanovení § 73/11 není tak žhavé, jak by se na první pohled zdálo a nárok lze uplatnit v řádném přiznání i později s dodržením 3 let. Jak prosté:-))
Pokud by si někdo chtěl přečíst zápis z jednání KV, na kterém byla problematika řešena, tak může zde:
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/2062.html?year=PRESENT
Je to třetí ikonka shora, u které je uvedeno, že se jedná o zápis z jednání konaného 29.6.2007. Nedejte se vyvést z míry když se otevře dokument se zápisem z jednání konaného dne 23.5.2007 :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.