Vlákno názorů k dotazu Podpůrčí doba od k - Re: Podpůrčí doba Do podpůrčí doby se započítavají kal.dny...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 11. 2007 11:56

xy (neregistrovaný)

Re: Podpůrčí doba
    já vůbec nechápu, co chcete vědět
    mně to připadá, jako kdybyste chtěla psát ELDP (pojištěná doba, vyloučená doba) - to ale nemůžeme zkontrolovat, neboť nevíme, od kdy pracoval (od kdy má poj.poměr)
    a podpůrčí dobu také nelze vypočítat, neboť nevíme jak byl nemocný za poslední kal. rok

• 13. 11. 2007 7:51

renka (neregistrovaný)

To: xy nebo Jiřka

Prosím poraďte mi, jsem z toho jelen hlavní účetní mi něco říká o tom, že by vyplácení nemocenské z naší strany mělo skončit 1.5.2008 (jsme velká organizace, takže vyplácíme my). S mzdovým účetnictvím teprve začínám, bližší je mi spíš pracovní právo. Jak jsem pochopila z toho, co mě učili, měla by v neschopnosti běžet podpůrčí doba, když skončil pracovní poměr, ale jak ji zjistím? Taky se mi to počítání zdálo divné. Bude zaměstnankyně marodit dokud neskončí PN nebo se spíš uplatní ochranná lhůta 42 dnů a jestliže skončila k 31.10. budeme jí nemocenskou vyplácet do 12.12. Děkuji za vyjasnění.

• 13. 11. 2007 8:15

k (neregistrovaný)

Ochranná lhůta je 42 dní po skončení pracovního poměru, to znamená, že zaměstnanec může onemocnět do 42 dnů po ukončení PP a nemoc.dávky vyplací zaměstnavatel (velká organizace). Podpůrčí doba je doba,po kterou může být zaměstnanec nemocný tj. rok. A ten se počítá ze součtu promaroděných kalendářních dní a k tomu je třeba vědět jeho nemocnost za poslední rok.

• 13. 11. 2007 13:29

xy (neregistrovaný)

p. k má pravdu - zaměstnankyně začala být nemocná ještě za doby trvání prac. poměru - podle uvedených dnů začala pracovat u Vás od 2.4.2007? Nevím, zda před touto nemocí (od 2.10.) již u Vás nemocná byla, ale pravděpodobně byla nemocná i v předchozím zaměstnání, protože píšete, že jí končí podpůrčí doba (366 KD - příští rok je přestupný) 1.5.2007. Do podpůrčí doby vezmete tuto nemoc(kal. dny) od 2.10.2007 + předchozí nemoci (kal.dny) (pokud byla nemoc v předchozích 6 kal. měsících, potom musíte brát všechny kal. dny nemoci za předcházející kal. rok před nemocí 2.10.2007)
    ochranná lhůta = doba, ve které má zaměstnanec nárok na výplatu nemoc. dávek nemoc. poj., pokud onemocní po skončení prac.-právního vztahu - nyní je 42 KD (od 1.1.2008 bude jen 7 KD, tzn., že když skončí prac. poměr např. 31.1.2008 a nenastoupí do dalšího zaměstnání a onemocní, tak pokud onemocní do 7.2.2008, tak budete vyplácet nemocenské z důvodu ochranné lhůty - po dobu vyčerpání podpůrčí doby, která činí 365 KD, v přestupném roce 366 KD)
    podpůrčí a ochranná lhůta je pěkně popsaná např. v Abecedě mzdové účetní

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).