Re: Dobropisy bez DPH - něco mi uniklo ?
Tak nevím v čem je problém. Firmy mají zafixované, že z nějakého důvodu "musí" vystavovat daňové dobropisy. Co je k tomu nutí?
* ZDPH? Tento zákon jen zcela výjimečně (např. § 42/3,6 ZDPH) - žádná novinka, platí dlouhá léta (i za starého zákona).
* Správce daně? Nad rámec ZDPH nemá šanci.
* Zvyk? To je asi ono. Vždyť bez DPH vypadá ten doklad nějak "divně".
* Protistrana? Mnohdy se o to poukouší (ad "divný" doklad). Na protistranu - neplátce by se mělo vztahovat ustanovení § 42/6 ZDPH vždy, aby nebyla poškozena.
* ...
Proč se tak bráníme účetním dobropisům? Vždyť většina daňových dobropisů se nevýhodná. Především prokazování doručení protistraně (samozřejmě ne ve všech případech) by mělo být odrazujícím kritériem od jejich vystavování.
Tak jsem se nad tím tak nějak zamyslel a uvědomil si, že když dodavatel nechce snižovat svou daňovou povinnost vystavováním DD, že to má svou logiku. Stejně by tu vrácenou daň musel poslat nám. A stát o nic nepřijde, protože sice já jako odběratel mu nevrátím předtím uplatněný odpočet, na druhé straně nemusí vracet odvedenou daň dodavateli. Takže to bude v pořádku.
Příklad:
Firma "A" vystaví dobropis firmě "B" :
1). s DPH ... ZD -100,00, DPH -19,00, celkem -119,00 a to zaplatí firma "A" firmě "B" a zároveň si sníží DPH na výstupu (pokud bude mít doloženo převzetí) o 19,00 Kč. O co si sníží odvod DPH na výstupu, o tolik více zaplatí firmě "B". Výkon bude u firmy "A"
-100,00 a náklad u firmy "B" rovněž -100,00. Firma "B" dostane sice více o 19,00 Kč, ale o ty si musí snížit nárok na odpočet daně.
2). vystaví pouze účetní dobropis bez DPH, pak výkon u firmy "A" bude -100,00 a náklad u firmy "B" rovněž -100,00. Firmě "B" zaplatí namísto 119,00 pouze 100,00 Kč a DPH nebude vůbec ovlivněno.
Závěr: co se týká výkonu, nákladu a financí, tak to vyjde nastejno, pouze při účetním dobropisu se vyhnu DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.