Re: Neplacené volno?
Neplac.volno se poskytuje na závažné osobní překážky, nikoli na zotavenou, takže podle ZP je to jasné. Ale v praxi se postupuje
tak, že vzhedem k tomu, že dovolenou určuje zaměstnavatel,můžete mu dovolenou nařídit, protože volno nejste povinen povolit. Málokdo dá nepovinné nepl.volno, má-li ještě zaměstnanec dovolenou.
>>>Dobrý den,
>>>mohu poskytnou zaměstnanci Neplacené volno pokud
>>>ještě
>>>nemá vyčerpanou dovolenou? Já bych mu tam dovolenou
>>>dala, ale on jí nechce prý raději neplacené volno.
>>>On byl od 1.10 do 5.10 na vojenském cvičení (bylo mu
>>>to proplaceno organizací, která cvičení prováděla).
>>>Jeho zůstatek dovolené je 4 dny tak jak to mám
>>>udělat.
>>>Dík moc
>> Neplac.volno se poskytuje na závažné osobní
>>překážky, nikoli na zotavenou, takže podle ZP je to
>>jasné. Ale
>>v praxi se postupuje
>>tak, že vzhedem k tomu, že dovolenou určuje
>>zaměstnavatel,můžete mu dovolenou nařídit, protože
>>volno nejste
>>povinen povolit. Málokdo dá nepovinné nepl.volno,
>>má-li ještě zaměstnanec dovolenou.
Jestliže byl na vojenském cvičení, tak si na to nemusí
>brát dovolenou, protože podle § 204, odst. 2, má na
>volno nárok.
Ale to nikdo netrvdí. Nevím, proč je uvedeno, že byl na vojenském
cvičení.My už taky máme odklizený sníh na chodníku.
:-) To ne, jen jsem nepochopila, co s tím má vojenské cvičení, asi mám dlouhé vedení.Prostě jsem to brala jako jakousi informaci, která s tím nijak nesouvisí. Já spíš obdivuji, že někdo pozná, co někdy lidi chtějí vědět, mě to někdy trvá, než pochopím, když někdo uvažuje trochu jinak než já.
Mimochodem dnes se už běžně nepovolává na vojenské cvičení, spíš jde asi o dobrovolnou účast na vojenském cvičení, na které se neposkytuje placené volno. O povinnou účast na vojenském cvičení podle § 204 " Pracovní volno související s brannou povinností" by šlo v nějakém mimořádném případě např. při válečném konfliktu.
řeší mimořádné
Nedá mi, abych si taky nepřiložila svoje polínko :-)). Zrovna jsem totiž potvrzovala krajskému velitelství výši průměrného výdělku našeho zaměstnance, který byl na cvičení (chodí pravidelně několikrát do roka). Placené volno na vojenské cvičení se od letoška neposkytuje nikdy (ale i v minulosti jsme to přece vojákům fakturovali). V odst. 2 paragrafu 204 se přece nemluví o povinném nebo dobrovolném cvičení, ale že zaměstnavatel zkrátka omluví nepřítomnost po dobu vojenského cvičení. Nenechte se zmást nadpisem.
Přeju všem pěkný pátek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.