Vlákno názorů k dotazu Majetek - dvoje děti! Co bude pak? od pája - Re: Majetek - dvoje děti! Co bude pak? >Vdala...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2007 14:17

pája (neregistrovaný)

Re: Majetek - dvoje děti! Co bude pak?
    >Vdala jsem se podruhé, mám 2 děti. Vzala jsem si muže,
    >který je také rozvedený a má tři děti. Bydleli jsme v
    >rodinném domku manžela, který vyplatil bývalou rodinu.
    >Dnes jsme před dokončením
    >nového domku

lze tomu rozumět tak, že jste si s manželem pořídili za trvání manželství nový domek?
    Pioku ano, tak ho máte v SJM a každý má ideální polovinu. Po smrti jednoho z manželů mu zůstane jeho polovina a ještě zdědí část manžerlovy poloviny podle počtu oprávněných dědiců v I. sk. (patří sem druhý manžel a děti)-např. zůstane manžel a 3 děti, tedy budou 4 dědici, kteří se podělí o polovinu po zemřelém, každý získá 1/8, takže pozůstalý manžel bude mít 5/8 a každé dítě 1/8. Z toho plyne, že pozůstalého manžela nemůže nikdo vyhodit na ulici.
    Pokud počítáte Vaše dvě a manželovy tři děti, bude po manželovi dědit manželka a tři děti, po Vás manžel a dvě děti.
    V případě, že by se dědicové nedohodli, tak v konečné fázi rozhodne soud a ten rozhodně nerozhodne tak, že by kvůli vyplcení dědiců vyhnal pozůstalého manžela na ulici.

Snad Vás toto uklidní, kam spěcháte, v padesáti se teprve začíná žít.

Lze nějak PRÁVNĚ
    >ošetřit, aby až jeden z nás opustí tento svět, nás děti
    >"nevyhnali na ulici", protože budou chtít dědit a
    >jelikož jich nebudeme moci vyplatit!!
    >Poradí mi někdo, je to možné vůbec nějak ošetřit třeba
    >tím způsobem, že vyplacení dědictví bude až po smrti
    >obou ?? Mám starosti, že?
    >Ono je to v dnešní době totiž docela zásadní otázka,
    >a na to, že jsem se dosud dřela jako mezek (ikdyž ráda
    >a dobrovolně) nechtěla bych skončit jako bezdomovec!
    >Zdravím všechny a děkuji za rady, názory!!!!!!!!

• 19. 11. 2007 7:19

Lejdy (neregistrovaný)

Pájo, díky! Člověk má někdy děsné představy. Jo a ta padesátka, mě dává docela zabrat! A to jsem si myslela, že půjdu brzo na důchod a budu si užívat s vnoučaty, a oni mě překazili plány a je zase tak daleko........ Přeji Vám mnoho úspěchů a radost ze života!

• 2. 12. 2007 13:16

lothar (neregistrovaný)

...

Dobrý den,
    rád bych se dozvěděl, a trochu to tu místy zaznívá, jak je to v případě podobném zde řešenému: a sice že manželé mají děti s různými partnery, ovšem nahlíženo z opačného úhlu.

Abych to zjednodušil: můj otec žil se svou manželkou, jež nebyla má matka, nežili jsme ve společné domácnosti, oni měli spolu svoje děti.
    Otec je ekonomicky čilý, za léta nashromáždil poměrně slušný majetek, dobře zabezpečil svoje děti i jejich potomky. Spolu jsme se stýkali pouze mimo jeho rodinu, vztahy máme pořád dobré.
    Když před lety zemřela jeho manželka (podotýkám, že je to už pár let, je to promlčené a nejde mi v tuto chvíli o peníze), moje matka chtěla, abych se přihlásil o dědictví. To jsem odmítl, protože nezemřel můj otec, ale jeho manželka, od níž jsem za a) nic nechtěl, za b) mi to přišlo nemorální, jít za jejími dětmi a chtít peníze.

S odstupem času jsem ale ze dvou míst (firemní právnička a jeden profesor, kterého jsem měl ve škole na občanské právo) slyšel, že moje matka měla pravdu - že vzhledem k tomu, že do dědictví po otcově manželce spadala polovina jejich SJM, (do kterého mimochodem, i když to není z hlediska práva podstatné, otcova manželka přispěla tak jedním procentem), čili dělil se i otcův majetek.

Pravdou je, že z úst jiných právníků jsem zase slyšel, že tomu tak není.
    Vzhledem k tomu, že je to již stará záležitost, jak jsem zmínil výše, a stejně bych se k dědictví asi nehlásil, nebyl-li bych výslovně přizván, neobracím se na konkrétního právníka pro řešení, ale do této diskuse, která se mi zdá fundovaná.

Děkuji předem za případnou odpověď.

• 2. 12. 2007 13:58

pája (neregistrovaný)

Přečetl jsem Váš příspěvek třikrát, abych správně pochopil podstatu.
    Pokud jsem tedy v obraze, tak Váš otec za druhého manželství společně s druhou manželkou vytvořili nebo získali určitý majetek(podíl každého z nich- zásluhy- nejsou rozhodující). Tento jejich společný majetek tvořil za života manželky jejich SJM. Každý vlastnil ideální polovinu. Po smrti manželky tedy právoplatně dědil Váš otec + jejich děti(nevím kolik), každý z nich stejným dílem. Dědictvím byla ideální polovina SJM po matce , takže Váš otec ke své ideální polovině SJM získal určitý podíl z manželčiny poloviny a stejně tak stejný podíl každé dítě.
    Podle mého názoru je toto právní stav, Vy jakožto dítě z prvního manželství Vašeho otce nemáte právo po jeho druhé manželce nic dědit. Na dědický podíl byste měl právo stejně jako děti otce z druhého manželství v případě úmrtí Vašeho otce.(přeji mu dlouhá léta). Snad jsem tedy správně pochopil a správně odpověděl.
    To, že Vám někdo tvrdil, že se dělil i otcům majetek a že máte nárok na podíl, je podle mne nesmysl.

• 3. 12. 2007 8:04

lothar (neregistrovaný)

...
    >>S odstupem času jsem ale ze dvou míst (firemní
    >>právnička a jeden profesor, kterého jsem měl ve škole
    >>na
    >>občanské právo) slyšel, že moje matka měla pravdu -
    >>že
    >>vzhledem k tomu, že do dědictví po otcově manželce
    >>spadala polovina jejich SJM, (do kterého mimochodem, i
    >>když
    >>to není z hlediska práva podstatné, otcova manželka
    >>přispěla tak jedním procentem), čili dělil se i otcův
    >>majetek.
    >>

>Přečetl jsem Váš příspěvek třikrát, abych správně
    >pochopil podstatu.
    ...
    >To, že Vám někdo tvrdil, že se dělil i otcům majetek a
    >že máte nárok na podíl, je podle mne nesmysl.

Ano, pochopil jste to správně, vyjma toho, že jsem levoboček, nikoli z prvního manželství - to ale na věci nic nemění.
    Každopádně děkuji za příspěvek, myslel jsem si to také, jen mě zarazilo, že ta informace vyšla z poměrně fundovaného zdroje (nechci vyvolat nějaké šumy, ale mám dojem, že to byl prof. Zoulík z právnické fakulty UK - už je to ale tak dva roky, možná se v osobě mýlím).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).