Vlákno názorů k dotazu Hodinové "A" a doplatek zdrav. poj. od AM - Re: Hodinové "A" a doplatek zdrav. poj. Hodiny "A"...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2007 15:52

AM (neregistrovaný)

Re: Hodinové "A" a doplatek zdrav. poj.
    Hodiny "A" nebo nepl. volna se pro účely zdrav. pojištění nesčítají.

Podle mého názoru to vyplývá ze zákona č. 592/1992 Sb., § 3 odst. 5 věty druhé, ve které se uvádí: "...ZA KAŽDÝ KALENDÁŘNÍ DEN, KTERÝ TRVALO pracovní volno nebo neomluvená nepřítomnost, poměrná část min. mzdy připadající NA JEDEN KALENDÁŘNÍ DEN v daném měsíci.".

Nikde se v zákoně nedočtete, kolik hodin "A" nebo nepl. volna se považuje pro tyto účely za kalendářní den.V kal. dnu může být směna různě dlouhá, takže někde je 6 hodin část směny, jinde celá směna a tedy celý kal. den.

Pozn.: k tomu ještě pro účely správného stanovení zdanitelné mzdy viz § 9 zákona č. 48/1997 Sb. (co platí povinně zaměstnanec a co zaměstnavatel při "A" a při nepl. volnu).

• 16. 11. 2007 16:29

L-Core (neregistrovaný)

V podobném smyslu mě informovali i na ohom VZP. Jenom ale do doby, kdy jsem se ptal na "áčko" o délce několika hodin (půl dne). Pak se zvýšení vyměřovacího základu nepočítá.

Pokud jsem ale přišel s ad absurdum příkladem, že zaměstnanec každý den v měsíci odpracuje 3 hodiny a následně z práce uteče, vykáže např. 100 hodin neomluvené absence - ale ani jeden CELÝ kalendářní den... Značně znejistěli a ZP "že prý už v tomto případě chtějí". Nebyli mi ale schopni říct, na základě čeho... Pro tuto konstrukci předpokládejme, že za zbylé (=odpracované) hodiny činí hrubá mzda víc jak minimální mzda (8000) a neřešme pracovní poměr takového výtečníka z pracovně-právní stránky. Jde mi čistě jen o ZP.

• 16. 11. 2007 16:56

AM (neregistrovaný)

Myslím si, že ve Vašem případě za nasčítaných 100 hodin "A" nemůže pojišťovna chtít ZP. Skutečně pro to nemá v zákoně oporu.
    Zákon 592/92 Sb. v § 3, odst. 5 ve druhé větě přece uvádí, že "...,PŘIPOČTE se v tomto zaměstnání K ÚHRNU PŘÍJMŮ ZAPOČITATELNÝCH DO VYMĚŘOVACÍHO ZÁKLADU za každý ...". Takže nejdříve zjistím VZ, příp. porovnám s min. VZ za kalendářní dny zaměstnání, a pak teprve PŘIČÍTÁM za celé kal. dny absence. A v tomto případě není co přičítat, protože není celý KD. Pojišťovna se musí spokojit se skutečným a nejméně minimálním vym. základem.

• 16. 11. 2007 17:03

L-Core (neregistrovaný)

Díky za podporu, myslím si totéž. Teď jen přesvědčit pojišťovnu...

• 16. 11. 2007 23:07

Jiřka (neregistrovaný)

Přidávám se k AM. Chtít mohou, ale to je všechno, nemají oporu v zákoně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).