Re: SZM za 2007
>Dobrý den, prosím o radu. Mohu uplatnit za rok 2007
>SZM i pokud jsme manželé pouze po část roku, nikoliv
>celý?
Ano, můžete
Jsem na MD, celý rok pobírám "vysokou mateřskou",
>za jak dlouhé období si manžel může odečíst na mě?
>Celou částku 4 200 nebo pouze za měsíce manželství?
Pokud Váš příjem za rok překročil za rok ,38040 Kč a počítá se do tohoto příjmu i Vaše mateřská, tak si na Vás neodečte nic.
V době
>před uzavřením manželství si nemohl uplatnit mou
>dceru, pouze našeho společného syna. Mohu si dceru uplatnit
>ze "své poloviny" já?
Vy si uplatníte ve svém přiznání svoji dceru a manžel nebo vy vašeho společného syna.
>Příklad výpočtu: HM 240 000
>já - pouze mateřská bez přivýdělku = 0
>1/2 = 120 000 na každého = 12% daň = 14 400
>já: 14 400 - 7 200 - 6000 = 1 200 doplatit
>manžel 14 400 - 7 200 - 6 000 - (350*měsíc manželství) Pro posouzení odečtu na manželku se počítá veškerý příjem manželky, vč. PPM, takže to Vám asi nevyjde.
>- zaplacené zálohy na daň v práci. ANO
í
>Děkuji mnohokrát.
manžel 14 400 - 7 200 - 6 000 - (350*měsíc manželství)
>>Pro posouzení odečtu na manželku se počítá veškerý
>>příjem manželky, vč. PPM, takže to Vám asi nevyjde. (a alimenty na dceru jsou můj nebo její příjem?)
>>- zaplacené zálohy na daň v práci. ANO
>í
>>Děkuji mnohokrát.
Omlouvám se, trochu jsem se v tom zamotala já. Když mi končila PPM 13.2. to se do příjmu počítá a následné RD nikoliv? Tzn. manželé jsme od 1.9.2007 - můj příjem bude za leden a část února PPM a dál nic a odečíst si na mě může za 4 měsíce ( 4*350 = 1 400) ?
Předpokládám, že alimenty na dceru se do mého příjmu nepočítají, všude se to vykazuje jako její příjem, přestože je jí pouze 8 let.
Děkuji.
Ne, tak to není, vezme se váš celkový příjem ve vašem případě mateřské dávky za dva měsíce a pokud přesáhl tento příjem 38040 Kč, neuplatní si manžel nic.
Pokud nedosáhl příjem těchto 38040 Kč, uplatní si na vás celých 4200. Rodičovxký příspěvek je dávka sociální péče a ten se už do příjmu manželky nepočítá.
>>Omlouvám se, trochu jsem se v tom zamotala já. Když
>>mi
>>končila PPM 13.2. to se do příjmu počítá a následné
>>RD
>>nikoliv? Tzn. manželé jsme od 1.9.2007 - můj příjem
>>bude za leden a část února PPM a dál nic a odečíst si
>>na
>>mě může za 4 měsíce ( 4*350 = 1 400) ?
>>Předpokládám, že alimenty na dceru se do mého příjmu
>>nepočítají, všude se to vykazuje jako její příjem,
>>přestože je jí pouze 8 let.
>>Děkuji.
>Ne, tak to není, vezme se váš celkový příjem ve vašem
>případě mateřské dávky za dva měsíce a pokud přesáhl
>tento příjem 38040 Kč, neuplatní si manžel nic.
>Pokud nedosáhl příjem těchto 38040 Kč, uplatní si na
>vás celých 4200.
Ráda bych upozornila na ustanovení § 35ba/4 ZDP. Snížení daně lze uplatnit o částku ve výši 1/12 za každý kal. měsíc, na jehož počátku byly splněny podmínky pro uplatnění nároku. Manžel bude v roce 2007 Kláru vyživovat pouze 4 měsíce.
Rodičovxký příspěvek je dávka sociální
>péče a ten se už do příjmu manželky nepočítá.
Tak jsem z toho jelen, 2 se shodly na tom, že si uplatní celou částku a Vy říkáte, že pouze ty měsíce trvání manželství. I já si to původně myslela, ale nevzpomínám si, že by tam někde bylo datum, od kdy jsme manželé ani jiný prokazatelný způsob, za jak dlouhou dobu si může odečíst. Proto jsem se pro jistotu ptala a teď zase vím houbelec. :-)
Budete mít vlastně 2 daň.přiznání. Vaše mateřská za 2 měsíce - na Vašem potvrzení o příjmu, manželův výdělek na jeho potvrzení.
V globále vlastně mateřskou a výdělek mažela sečtete, vydělíte 2 - vypočítáte daň. Vy si můžete odečíst Vaši slevu na poplatníka celou, mažel na svém si odečte slevu na sebe celou, pokud Vám nevyšla mateřská za 2 měsíce víc jak 38 040,- tak si manžel ještě odečte celou částku na Vás. No a potom ještě máte nárok na daňové zvýhodnění na děti, tak to si (předpokládám manžel) uplatní taky.
Teď mě ještě napadla jedna otázka - kdo mi vystaví potvrzení o výdělku, když zaměstnavatel je MO a PPM mi vyplácela OSSZ, OSSZ?
V práci o výši PPM nemají ani páru.
Navíc příští rok v únoru mám další termín porodu a v srpnu 2006 jsem s pův. zaměstnavatelem rozvázala HPP, takže další mateřskou jako PPM asi pobírat nebudu, že? Rovnou si budu muset požádat na kontaktním místě o RD. Nebudu splňovat podmínku mít odpracováno ??? dní před nástupem mateřské.
Prostě si to jako bývalá účetní ( u výše zmíněného zaměstnavatele) umím dost dobře zkomplikovat. :-)
máte pravdu, pěkně jsem se do toho taky zamotala. Klára uvádí, že měla první 2 měsíce v roce ještě mateřskou a ta sepřece počítá do příjmu manželky 38 040 za rok, ale ne do daňového. Další dávky jako rodičák se už do příjmu 38 040 nepočítají. Takže vlastně ona potvrzení o zdanitelných příjmech mít ani nebude. A opravdu se částka na manželku uplatňuje jenom za měsíce manželství. Nebo se opět pletu?
Teď čtu: nepočítají se: dávky SSP,dávky soc.péče, pomoci v hmot.nouzi, příspěvek na péč ( podotýkám - vyplacený sociálkou, ne když to bude mít vyplaceno třeba tatínek a dcera se o něj bude starat a on jí ten příspěvek dá. To se potom dceři počítá do příjmu), sociální služby, st.př.na penzijní přip. se st. příspěvkem, st. příspěvky - stavebko, stipendium
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.