Re: OT-co byste delali-telefonni hovory
já volám normálně soukromně a pak si z podrobného výpisu vypíšu svoje volání a zajdu na pokladnu a tam hotově uhradím sumu kterou jsem provolala,dostanu kopii přímového dokladu a je to a kdyby se pak šéf podivoval řeknu,jistě vím že jsem volala soukromně ale vše uhradila
Hmm, stále je tu otázka, kolikrát to bylo... Ale lepší je se přiznat a omluvit a připravit si i nějaké zdůvodnění, proč tomu tak bylo... A navrhnout, podle reakce,že to zaplatíte. U nás taky čas od času vyjede šéf telefony-linky. Jenže je to hodně zpětně a my už ani nevíme, které jsou soukr. či služební (mobily nevolám). Tak jsem po jednom takovém proslovu šéfa rovnou řekla, ať mi to tedy strhne z platu, že už s tím nic nenadělám, že jsem volat musela a dotyčná (stará matka ) byla sama na venkově. Mobil jsem tehdy neměla. No a šéf se zarazil a hned řekl, že to není nutné, že se to vlastně mne ani tak netýká, že mu jde o jiné kolegy (už ale neřekl které) atd. atd. A ať si jen příště dám pozor... Hodně prostě záleží na tom šéfovi. A šéf určitě FU nepředloží podrobný výpis a FU neví, co jsou soukromé hovory... takže FU bych se nebála... Hlavu vzhůru, po přiznání vám ji neutrhne...
Já bych se šéfovi přiznala s tím, že hovor byl důležitý, rovnou bych si připravila peníze a hovor mu uhradila. Buď nad tím mávne rukou, nebo peníze přijme. A vy budete v klidu. FÚ bych se nebála, nezažila jsem, že by prověřovali co jsou soukromé a co služební hovory. Náš šéf třeba vůbec soukromé hovory neřeší, ale nesmíme toho zneužívat.
Tak to není tak strašné. Teoreticky se to může ztratit ve vašich normálních pracovních hovorech a je to částka, která nejspíš nebude nápadná ani fin.úřadu. Ale osobně jsem pro fér hru a na vašem místě bych šla za šéfem a řekla mu na rovinu, že jste si potřebovala několikrát zavolat a že to firmě proplatíte. Buď nad tím šéf mávne rukou nebo to zaplatíte - no a co? Svět se nezboří, vy budete mít čisté svědomí a u šéfa můžete dokonce i stoupnout v ceně, že si řekne, že jste poctivá a férová.
??Představte si, že vy, jako soukromník, budete tisícovkou měsíčně dotovat soukromé vykecávání zaměstnance. Představte si, že jich takových budete mít víc...?? Spočítejte si nejen platbu telefonu ale i mzdu za prokecaný čas.
Podle původního znění dotazu jsem si říkal - sakra, to je ale poctivá paní. Jednou zavolá a už ji trápí svědomí:-)
Přesně tak. Když se to provalí, bude to mnohem horší než když za ním přijdete sama. Tak na nic nečekejte a běžte za šéfem sama s omluvou, že jste si potřebovala vyřídit soukromé hovory a neměla jste kredit v mobilu nebo něco takového, tak jste použila firemní telefon, ale že to chcete vyrovnat. Za to vám nikdo hlavu neutrhne. Chybu může udělat kdokoliv a jakoukoliv, nejsme bezchybní. Jde hlavně o to, jak se k té chybě pak postavíme. Držím palce. A už nad tím nepřemýšlejte a běžte to vyřídit! Čím déle budete váhat, tím hůř se vám bude něco dělat. A každým dnem roste riziko, že se to provalí a pak by to teprve byl pořádnej prů***! A napište nám sem pak, jak to dopadlo.
proč? když mu to nebudete zdůvodňovat tak, jak nám tady - že jste si neuvědomila, že na to lze přijít - ale normálně mu řeknete: měla jsem problém, musela jsem telefonovat. koukněte se prosím, kolik to stálo a já to uhradím, tak každej normální šéf pochopí.
jinak se budete trápit dál, ještě přijdete na to, že je to ze zákona zakázané, používat k soukromým účelům prostředky zaměstnavatele...to přece nestojí za to, ne?:-))
Naprosto s vámi souhlasím. A to si představte, že jsou i pracovnice různých státních úřadů, které se v pracovní době připojují na internet a vybavují se v různých diskuzích. Za peníze nás všech si takhle krátí pracovní dobu. Jana F.
>>>1) Na jaké linky voláte služebně normálně? Na místní,
>>>tuzemské nebo jinam?
>>>2) Kam jste to volala? Někam do zahraničí? Nebo na
>>>nějaké speciální linky?
>>>3) Kolik jste asi provolala? Do stovky? Do tisíce?
>>>Víc?
>>
>>
>>1. na pevne linky v CR a na mobilni telefony
>>2. na mobilni telefon
>>3. cca 900-1000
>
>Tak to není tak strašné. Teoreticky se to může ztratit
>ve vašich normálních pracovních hovorech a je to
>částka, která nejspíš nebude nápadná ani fin.úřadu. Ale
>osobně jsem pro fér hru a na vašem místě bych šla za
>šéfem a řekla mu na rovinu, že jste si potřebovala
>několikrát zavolat a že to firmě proplatíte. Buď nad tím šéf
>mávne rukou nebo to zaplatíte - no a co? Svět se
>nezboří, vy budete mít čisté svědomí a u šéfa můžete
Paní Květa nepíše, za jaké je to období, ale se vší úctou k paní Evě M. se mi tisícovka na soukromé hovory zdá docela dost.
>dokonce i stoupnout v ceně, že si řekne, že jste poctivá a
>férová.
Záleží na vedení firmy
Ano, je to hodně - ale dost záleží na vedení firmy, co zaměstnancům dovoluje.
* Znám firmy, kde zaměstnanci mohou měsíčně soukromě provolat zcela legálně do 2-3 tisíc a nikdo to neřeší, protože jde o bohatou firmu. Ti zaměstnanci mají silně nadprůměrný plat, různé zaměstnanecké benefity a služební mobil mají k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu a volají z něj po celé Evropě, neboť jejich firma má pobočky v celé EU. Zaměstnanci mají k dispozici i firemní fitness, maséra atd.
* A naopak znám firmy, kde se fakt šetří a kde zaměstnanci prostě nesmějí volat soukromě. Když už, tak pouze v nutných případech, krátkou dobu a samozřejmě si to pak zaplatí - pečlivě se tu sleduje. A žádné zaměstnanecké benefity tam samozřejmě nemají.
Jelikož neznám firmu tazatelky, nemohu tušit, jak by se ty soukromé hovory posuzovaly u nich. U svých klientů vídám různé přístupy od velmi benevolentních až po zbytečně přísné.
Re: Záleží na vedení firmy
Ano s tím souhlasím. Máme šéfa dost tolerantního, soukromé hovory nám nekontroluje, ale také toho nezneužíváme. Jsme čtyři kolegyně a neumím si představit, že bysme každá protelefonovala 1000 korun, to by se už asi ptal, co je to za hovory. A také jak psal 1234, využití pracovní doby - za tisícovku je prokecáno docela dost času, to je zase druhá stránka věci. V minulém zaměstnání jsme si soukromé hovory platili a dost přísně se to sledovalo, tam si nikdo žádné vybavování nedovolil. Je samořejmé, že třeba k doktorovi se musí volat dopoledne, tam nikdo nečeká, až skončí pracovní doba, abychom si mohli zavolat z domova.
Re: Záleží na vedení firmy
Z mého pohledu - jsem zaměstnavatel - pokud by za mnou dotyčná s tímhle přišla, tak jí lehce vynadám, že vykecává v pracovní době místo práce, hovory jí nechám zaplatit a bude klid po pěšině. Pokud bych na to přišla sama při kontrole faktury za telefony a pak teprve z té paní vylezlo, co prováděla, bylo by to podstatně horší.
Už bych asi měla neblahý pocit, že zaměstnanec měl snahu oškubat ze mne nějaká pírka :))
A bohatá nebo chudá firma? Všude by měl být pořádek a férové vztahy. V malých ( většinou "chudších") firmách se na to obvykle víc hledí, protože tam je všechno mnohem víc vidět :))
Takže moje rada - nespoléhat se na nic a sypat k šéfovi........
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.