Re: Nárok na dovolenou
Pokud pracovní poměry navazují(15.2.skončí a 16.2. nastoupí u Vás), pak má nárok na 11/12 - trvá-li pracovní poměr do 31.12.
Pokud PP nenavazují, pak 10/12.
Diskutabilní je, pokud skončí jeden PPv pátek a nastoupí v pondělí do druhého.To se zde mnohokrát probíralo, zda je to návaznost nebo ne.Tento měsíc se většinou bere tak, že zaměstnání navazuje.
Vzhledem k tomu, že zaměstnanec u předchozího zaměstnavatele od 1.1.2007 do 15.2.2007 neodpracoval alespoň 60 dnů, nelze l použít ustanovení § 212 ZP odst.3 ZP o změně zaměstnání. Zaměstnanci totiž v předchozím zaměstnání nevznikl nárok na poměrnou část dovolené za rok, nýbrž za odpracované dny. Za únor tedy nárok na dovolenou u nového zaměstnavatele nevznikne. Nárok u nového zaměstnavatele tedy max. 10/12.
Laďo, v tom s Vámi nesouhlasím. Každý zaměstnavatel posuzuje nárok na dovolenou samostatně. Takže pokud zaměstnání navazovalo tak, že u prvního skončil 15.2. a u druhého začal 16.2. a odpracoval nejméně 60 směn, pak první zaměstnavatel posoudí nárok takto: u mě neodpracoval ani 60 směn, nevznikl mu tedy nárok na poměrnou část celoroční výměry, ale pouze na 1/12 za každých 21 odpracovaných dnů. Takže mu přízná 1/12.
Druhý zaměstnavatel posoudí takto: U mě odpracoval nejméně 60 směn, vznikl mu nárok na 1/12 z celoroční výměry za každý odpracovaný měsíc, takže mu musí být přiznána i 1/12 za únor, protože ten bez přetržky odpracoval a dovolenou za tento měsíc přiznává nový zaměstnavatel. To, že u starého neodpracoval 60 směn s tím nemá vůbec nic společného.
p. Laďo, já bych s tímto článkem v Sondách nesouhlasila (přiznám se, že jsem ho nečetla,takže nevím, co je tam napsáno - jen odpovídám na Vaši odpověď )
jako zdůvodnění, proč s tímto řešením nesouhlasím je, že nový zaměstnavatel nezkoumá odpracovanou dobu (zda splnil podmínku 60 PD) u předchozího zaměstnavatele
Př.:zaměstnanec, který nastoupí v půli září k novému zaměstnavateli (bez přerušení od bývalého zaměstnavatele) jenom zkoumá, zda u předchozího zaměstnavatele pracoval do předchozího dne nebo ne (může být problém u so+ne, ale to zde nyní neřešíme)
zaměstnanec totiž mohl být u předchozího zaměstnavatele nemocný, čerpat u něho dlouhodobé neplacené volno, takže do půli září nemusel také splnit podmínku odpracování 60 PD u předchozího zaměstnavatele (a nový zaměstnavatel to vůbec nezkoumá-neřeší)
Opírají se přesně o to, co jsem uvedl. Možná to odvodili od toho, že § 212 o nároku při změně zaměstnání je uveden v Dílu 1- Dovolená za kalendářní rok a její poměrná část, a tedy požadují splnění 60 dnů tj D za kalendářní rok u obou zaměstnavatelů. Nijak zvlášť podrobněji to neodůvodnili, tak nevím.
Argument o tom, že nový zaměstnavatel nezkoumá, zda v minulém zaměstnání odpracoval 60 dnů beru, ten se mně zdá rozumný. Lze ale také uvést protiargument, kdy u prvního zaměstnavatele dostane zaměstnanec za 21 odprac. dnů v lednu a únoru (část ledna nemocen, čili v samotném lednu 21 nesplnil) 1/12 dovolené, a tedy za dny odpracované v únoru by dostal D u obou zaměstnavatelů. A právě postup popsaný v Sondách by tomu zabránil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.