Re: Platový stupeň
No pokud jste byla opravdu zařazena do špatného platového stupně - potom byste měla neoprávněně vyplacené peníze vrátit. Jinak by to musela zaplatit osoba, která vás špatně zařadila, a to myslím není docela fér. Takže dohodnout systém vrácení přeplatku, zkuste si představit sebe na místě té účetní. A jinak myslím, že v nějakém zákoně bylo, že zaměstnanec není povinen částku vrátit, pokud se dá předpokládat, že nemohl o omylu vědět - ale tuším, že vy jste mohla předpokládat, že jste zařazena špatně - každý zaměstnanec je před podpisem povinen si zápočet a zařazení do platového stupně překontrolovat.
>>OT - Prosím o radu - při sepsání smlouvy jsem byla
>>přiřazena do špatného platového stupně - nyní po
>>zjištění
>>/ po 8 měsících /chtějí tento přeplatek vrátit - jak
>>mám postupovat a jak se bránit.Děkuji
>
>No pokud jste byla opravdu zařazena do špatného
>platového stupně - potom byste měla neoprávněně vyplacené
>peníze vrátit. Jinak by to musela zaplatit osoba, která
>vás špatně zařadila, a to myslím není docela fér.
>Co má co účetní zařazovat zaměstnance do plat. stupně, o tom snad rozhoduje někdo jiný.
Kontrolovat zařazení má zaměstnavatel, ten kdo jeho jménem jedná a sjednává pracovní smlouvu, ne zaměstnanec.
viz § 123 ZP- odst. 2 - Zaměstnavatel zařadí zaměstnance do platové třídy podle druhového vymezení prací ...atd.
Bohužel Vás asi budou tlačit do situace, že jste věděla, že Vám plat nenáleží v určené výši, ale to nesmíte přiznat, stále tvrdit, že jste byla přesvědčena o správnosti, ať si to uhradí ten, kdo to zkonill.
§ 122 ZP říká, že plat není možné určit jiným způsobem v jiném složení a jiné výši než stanoví tento zákon a právní předpisy vydané k jeho provedení.
Na to pak navazuje bezdůvodné obohacení, které i pr.práv.vztazích řeší obč.zákoník, ale myslím, že toto není Váš případ. Zajímalo by mne, jak to chce zaměstnavatel řešit dále, když máte v pr.smlouvě sjednaný plat a on Vám ho teď chce snížit, že Vám nenáleží.To má drobet problém.
Ja bych problem nevidel, od roku 2007 se urcuje mzda Mzdovym vymerem - cili zamestnavatel jen zmeni mzdovy vymer.
Jinak pokud penize tazatelka nevrati, snizil bych ji jako zamestnavatel vsechny pohyblive slozky mzdy. Mela by tak jen zaklad dle tarifniho stupne.
Ale neznam presnou situaci a zneni prac. smlouvy a mzdoveho vymeru - cili teoretizuji :-)))
Samozřejmě, že zařazuje zaměstnavatel, což je zhusta kumulovaná funkce personalisty a účetní, ale zaměstnanec zápočet praxe pro zařazení do platového stupně podepisuje, čímž stvrzuje jeho správnost, takže úplně zříci se odpovědnosti taky nemůže. Jinak já bych taky dala nový platový výměr - v tom nevidím žádný problém. Takže pokud paní dobrovolně nevrátí, to , co jí nenáleží, myslím, že bude bez osobního příplatku a jiných pohyblivých složek tak dlouho, až se dluh vyrovná. A nebude to odporovat žádnému zákonu.
>
>>>>
>>>
>>>Ja bych problem nevidel, od roku 2007 se urcuje mzda
>>>Mzdovym vymerem - cili zamestnavatel jen zmeni mzdovy
>>>vymer.
>>>
>>>Jinak pokud penize tazatelka nevrati, snizil bych ji
>>>jako zamestnavatel vsechny pohyblive slozky mzdy.
>>>Mela
>>>by tak jen zaklad dle tarifniho stupne.
>>>Ale neznam presnou situaci a zneni prac. smlouvy a
>>>mzdoveho vymeru - cili teoretizuji :-)))
>> asi jo, protože tazatelka píše o platu ne o mzdě.
>
>Samozřejmě, že zařazuje zaměstnavatel, což je zhusta
>kumulovaná funkce personalisty a účetní, ale
>zaměstnanec zápočet praxe pro zařazení do platového stupně
>podepisuje, čímž stvrzuje jeho správnost, takže úplně zříci
>se odpovědnosti taky nemůže. Jinak já bych taky dala
>nový platový výměr - v tom nevidím žádný problém. Takže
>pokud paní dobrovolně nevrátí, to , co jí nenáleží,
>myslím, že bude bez osobního příplatku a jiných
>pohyblivých složek tak dlouho, až se dluh vyrovná. A nebude to
>odporovat žádnému zákonu.
Děkuji za příspěvky,ale jak jsem měla vědět do jakého platového stupně patřím-teď už to bohužel vím.A že to zjistili až po 8 měsících, kdy mezitím se mnou sepisovali další dva platové výměry a stále ve stejné třídě.Nyní mám samozřejmě správný platový výměr-ale co potom daně, sociální, zdravotní,co jsem přeplatila sociální příspěvky, které jsme díky tomuto platu nedostávali,a také porušení smlouvy s bankou,kde jsme uvedli plat a na úkor tohoto platu dostali půjčku na byt.Říkám si že jsem vůbec začala pracovat.Ještě jednou děkuji za příspěvky a zároveň varuji ostatní: při podpisu platového výměru zkontrolujte platovou třídu!
Přesně tak, paní neuvedla zaměstnavatele v omyl, ničeho se nedopustila, zaměstnavatel ji stanovil plat, vydal platový výměr, dokonce opakovaně, ona byla s výší platu seznámena a srozuměna, že za ty peníze bude práci vykonávat, a práci vykonávala, tak jakápak povinnost zaměstnance kontrolovat, zda se zaměstnavatel náhodou nespletl, to je nesmysl. Piochybení toho, kdo to zavinil jde na úkor zaměstnavatele, nikoliv zaměstnance, o bezdůvodné obohacení, kdy by byla povinnost vrátit... podle mne vůbec nejde.Navíc pochybením zaměstnavatele vznikly i problémy, o kterých tazatelka píše(půjčka, odvody atd.) a za to by měl nést odpovědnost zaměstnanec?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.