Re: doručení výpovědi
ne, zrušení ve zkušební době není to samé co výpověď, u výpovědi musí být doručeno druhému účastnku, aby byla platná, jak stanoví ZP, ale u zrušení ve zkušební době zákon neukládá povinnost doručení, takže pracovní poměr končí dnem uvedeným v dopise, tj. 18.11.2007, až poté, kdyby datum nebyl uveden v oznámení o zrušení PP ve zkuš.době, pak by pracovní poměr skončil dnem doručení, ale vy píšete, že bylo zasláno zrušení k 18.11.07, pak končí PP 18.11.2007
Nesouhlasím s Betou. Je pravda, že pracovní poměr skončí dnem uvedeným v dopise, ale nesmí to být učiněno zpětně, což je náš případ. Aby pracovní poměr skončil ve zkušební době 18.11.2007, musel by se to zaměstnanec dozvědět nepozději 18.11.2007. V uvedeném případě stačilo uvědomit zaměstnance třeba i ústně 18.11.2007 nebo den skončení do dopisu neuvádět, a prac. poměr by v tom případě skončil dnem doručení.
Z dotazu jsem nepostřehla, že by zrušení ve zkuš.době bylo zaměstnanci podáno zpětně, píše, že zaslali oznámení o zrušení PP k 18.11., předpokládám, že 18.11. zasílali, tudíž PP končí 18.11.Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru ve zkušební době má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit, ale i nedodržení uvedené třídenní lhůty nemá vliv na skončení pracovního poměru; jde pouze o lhůtu pořádkovou Z čeho, Laďo , usuzujete, že bylo učiněno zpětně ? to, že Z-ec převzal 22.11. ještě neznamená, že Z-el zrušil PP zpětně, domnívám se, že zaměstnavatel zaslal 18.11. a zaměstnanec převzal oznámení o zrušení PP 22.11.- tak jsem to pochopila já, takže v tomto případě nevidím zpětné zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem ? Dotaz zněl, kdy končí pracovní poměr zrušený ve zkuš.době- zda datem, které bylo uvedeno v písemnosti nebo dnem doručení, já říkám, dnem, které bylo uvedeno v písemnosti, pokud bylo uvedeno, tj. 18.11., pokud zaměstnavatel odeslal 18.11., nezáleží kdy bylo doručeno zaměstnanci.
>Z dotazu jsem nepostřehla, že by zrušení ve zkuš.době
>>bylo zaměstnanci podáno zpětně, píše, že zaslali
>>oznámení o zrušení PP k 18.11., předpokládám, že
>>18.11.
>>zasílali, tudíž PP končí 18.11.Písemné oznámení o
>>zrušení
>>pracovního poměru ve zkušební době má být doručeno
>>druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem,
>>kdy
>>má pracovní poměr skončit, ale i nedodržení uvedené
>>třídenní lhůty nemá vliv na skončení pracovního
>>poměru;
>>jde pouze o lhůtu pořádkovou Z čeho, Laďo ,
>>usuzujete, že bylo učiněno zpětně ? to, že Z-ec
>>převzal 22.11.
>>ještě neznamená, že Z-el zrušil PP zpětně, domnívám
>>se, že zaměstnavatel zaslal 18.11. a zaměstnanec
>>převzal oznámení o zrušení PP 22.11.- tak jsem to
>>pochopila
>>já, takže v tomto případě nevidím zpětné zrušení
>>pracovního poměru zaměstnavatelem ? Dotaz zněl, kdy
>>končí
>>pracovní poměr zrušený ve zkuš.době- zda datem, které
>>bylo uvedeno v písemnosti nebo dnem doručení, já
>>říkám,
>>dnem, které bylo uvedeno v písemnosti, pokud bylo
>>uvedeno, tj. 18.11., pokud zaměstnavatel odeslal
>>18.11.,
>>nezáleží kdy bylo doručeno zaměstnanci.
>
>Vidím, že jsem rozpoutala diskuzi, abych to ještě
>upřesnila, dopis jsem odeslala 15.11.2007 s předpokladem,
>že bude 16.11.2007
>doručen a 18.11. skončí prac. poměr chtěla jsem
>dodržet pořádkovou lhůtu v domnění, že když marodí, dopis
>převezme.
>to je dobře, že jste rozpoutala diskuzi, my si alespoň třídíme názory :) to vás jen ctí, že jste chtěla dodržet pořádkovou lhůtu, ale i kdybyste ji nedodržela, nezpůsobilo by to neplatnost právního úkonu směřujícího ke zrušení pracovního poměru. Dle mého názoru ke zrušení PP ve zkuš.době došlo dnem uvedeným v písemném dokumentu a nezáleží na tom, kdy nebo zda zaměstnanec převzal, zde totiž nejde o výpověď, ale o zrušení PP ve zkušební době.
Vím, že nemusí být dodržena třidenní pořádková lhůta. Jde o to, že nesmí být zrušen zpětně, teď jde o to, který den zrušení llze uvést do dopisu, aby nešlo o zpětné zrušení. Možná, že jsem si to vyložil špatně a že stačí uvést den zrušení, kdy je sdělení odesláno, nebo napsáno. V tom případě by byl v době doručení pracovní poměr vlastně už několik dní zrušen, což mně nepřipadalo správné.
stále stejné, pokud se jedná o zrušení ve zkušební době, není důležité doručení, protože se nejedná o výpověď. Pokud se vrátí nevyzvednuté, pracovní poměr končí dnem uvedeným v písemnosti. Zároveň zaměstnance odhlásí z OSSZ a ZP k datu, které uvádí ve zrušovacím dokumentu a nečeká na převzetí písemnosti.
Vždyť vy mu zrušení budete posílat do vlastních rukou se zkrácenou dobou úložnosti 10 dnů, to dodržíte. Ale nepřevzetí této písemnosti -zrušení ve zkuš.době neznamená neplatnost právního úkonu, protože jen výpověď MUSÍ být doručena jak říká zákon a zde se nejedná o výpověď, nýbrž o zrušení ve zkuš.době :) U zruš. ve ZD nemůžete slučovat pojem doručení a neplatnost úkonu. Zdravím
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.