Re: DAR
§ 29
(1) Vstupní cenou hmotného majetku se rozumí
...
e) při nabytí majetku zděděním nebo darováním cena stanovená pro účely daně dědické, s výjimkou majetku odpisovaného podle §30 odst. 12 písm. a), nebo daně darovací, pokud neuplynula od nabytí doba delší než 5 let, zvýšená u nemovitostí o náklady vynaložené na opravy a technické zhodnocení; je-li doba od nabytí delší než 5 let, rozumí se vstupní cenou cena podle písmene d)...
Cena pro účely daně darovací je stanovená podle vyhlášky o oceňování, tedy znaleckým odhadem.
To bude nějaká zahraniční firma, v Čechách se totiž jednoduché účetnictví již nějaký ten pátek nevede :-)). Pro ocenění v DE platí v tomto případě stejná pravidla jako pro účetnictví, k výdaji nedošlo, takže tam není co evidovat, takže budete evidovat auto jen v majetku a odepisovat z té ceny stanovené odhadcem.
Jakou částku mám odepisovat,když mě to auto nestálo ani korunu.Když odepisuji auto,které firma koupí,tak potřebuju peníze vynaložené na koupi auta dát do výdajů,tak samozřejmě odepisuju. Já jsem ale auto dostala,nestálo mě ani korunu,tak nevím proč a kolik bych měla odepisovat.
Mám dojem, že to přechodné ustanovení o vedení jednoduchého účetnictví platí jen do 1.1.2008, ale nejsem si jist.
Vás to auto nic nestálo, ale přesto vám zákon umožňuje ho dostat do nákladů prostřednictvím odpisů. Neptejte se mne proč to tak je, já ty zákony nevymyslel :-)). Ostatní viz. výše, jak jsem vám již popsal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.