Re: Sociální a zdrav.jako výdaj
Promiňte, že Vám vstupuju do diskuze, ale nevíte, jak to bude s vratkou sociálního pojištění v příštím roce? Každoročně jsem si vratku soc. dávala do kolonky soc a zdr. poj. mínusem a pokud se soc. a zdr. poj. nebude dávat do výdajů, tak se mi tam ani neobjeví ta plusová položka. (Např. v průběhu roku 2008 zapl. na soc. a zdr. 25.000 Kč a v dubnu 2008 mi vrátili 5.000 Kč ta k na konci roku tam budu mít ve sloupečku 20.000 Kč). Mohlo by to tak být???
V roce 2008 to bude muset být buď v příjmech (při fyzickém vrácení přeplatku), nebo v úpravách základu daně (při ponechání na úhradu záloh v r. 2008). V kolonce pojistných byste si pouze snižovala výši daňově neuznatelných výdajů, ale přeplatek pojistného má vliv na základ daně - viz § 5/6 ZDP.
Máte pravdu díky za kvalifikovanou radu, ale přesto mě napadlo. Já si vedu výdaje % a tak z těch 5.000 budu platit daň jen z 60% (40% výdaje % u živnosti). Mě by totiž těch 5.000 pomohlo ke snížení daně a doplatku soc.poj. To mi asi nesežerou, co?
Vidíte jak jsem blbá. Říkám si živnostník, ale já jsem znalec a samozřejmě živnosťák nemám, ale oni nás všichni hážou do jednoho pytle a říkají nám živnostníci tak mě zblbli. Dík za rady, ale teď mě napadlo, že by pro mě bylo výhodnější si zaplatit na soc. mnohem víc i když si to příští rok dám do příjmů, protože mám vysoký plat v zaměstnání a daně platím 32%, takže letos si vysokou zálohou snížím daně a příští rok je daň 15% takže ještě asi ušetřím. Moc se v tom neumím orientovat. Jen mě prosím opravte pokud myslím špatně. Děkuji.
Ano, s daní z příjmů je to tak, jak píšete. Vyšší zálohy na SP i ZP by se případně daly zdůvodnit tím, že jste měla na rok 2007 předjednaný kšeft, ze kterého buď sešlo, nebo se uskutečnil až v roce 2008, ovšem příjem jste očekávala v roce 2007.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.