Re: Leas.splátky daň.neuz.výdaje
Nechápu v čem je problém, já to dělám stejně.Splátky do prov. výdajů a poměrnou část do ř.v DP snižující výdaje. Panuje tu sice i názor, že by akontace měla být prohnána přímo do výdajů přes nepeněžní operace, ale to je věc názoru a nevidím důvod k opravě DP. Zuzik
V renomované účetní firmě mi bylo řečeno, že veškeré výdaje spojené s leasingem se dávají do DE nedaňově a na konci roku se do úparv snižujících základ daně dá poměrná část akontace i leasingových splátek. Výsledek je sice stejný, ale to začlenění v DE mám špatně. Tak jste mě uklidnila. Moc díky.
Já jsem to spletla. Tu akontaci mám v uzávěrkových výdajích. A ta renomovaná firma říkala, že by to tam mělo být všechno i poměrná část akontace i leasing.splátky. Zkrátka že podle zákona se teď leasing účtuje v průběhu roku nedaňově a na konci roku se dává do uzávěrkových výdajů. Tak mají pravdu. A já tu akontaci v uzávěrkových výdajích mám dobře?
Pájo, v DE je celkem putna, kudy a jak budete honit leasing. Důležité je, abyste svými výdaji snížila základ daně maximálně jen o tu poměrnou část leasingu, která se vztahuje ke zdaňovacímu období, ne o víc. I kdybyste se rozhodla, že výdaje na leasing vůbec nedáte do výdajů v DE, ale uplatníte až v daňovém přiznání jako položku snižující základ daně, tak se také nic neděje, i touto cestou zjistíte základ daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.