Re: Krádeže ve firmě
1. nemůže, zavinění konkr.krádeže by musel prokázat konkr.osobě
2. hmotnou odpověnost nelze sepisovat na nářadí, pily a pod.
podívejte se do ZP, jde o předměty převzaté na potvrzení od zaměstnavatele, co si zaměstnanec převezme, musí si hlídat, pokud mu to někdo ukradne, tak to asi nehlídal a zaplatí to on.
Máte zřejmě nadstandardní vztahy s pojišťovnou, když vám proplatí škodu na věcech, které nemáte ani sepsány.... :-).
Ale jak tu bylo někým napsáno, někudy se ty věci musí dostávat ven. Chtělo by to soukromou hlídací služby s dobrou pojistkou na odpovědnost, pořádně udělat inventury, vyčíslit majetek a zabezpečit a hlídat všechny možné východy z fabriky. Podle mne to bude organizovaná trestná činnost, asi v tom jedou někteří zaměstnanci s vrátným dohromady....jestli tam nějakého máte :-).
>Máte zřejmě nadstandardní vztahy s pojišťovnou, když
>vám proplatí škodu na věcech, které nemáte ani
>sepsány.... :-).
>Ale jak tu bylo někým napsáno, někudy se ty věci musí
>dostávat ven. Chtělo by to soukromou hlídací služby s
>dobrou pojistkou na odpovědnost,
to je ale problém, protože pojišťovny nepojistí hlídací službu na krádeže věcí ve střeženém prostoru, na to extra zvláštní pojistka se zvláštním režime.
S ostrahou ale máte pravdu, protože přísné kontroly na výjezdu z objektu mohou v něčem pomoci, dále je otázka vyhazování za oplocení a následné odnášení, tam by měly pomoci kamery.
pořádně udělat
Stejně ale základem je osobní odpovědost zaměstnance, který nářadí převzal, ten si ho musí hlídat a ne ho nechat jen tak bez dozoru povalovat.
>inventury, vyčíslit majetek a zabezpečit a hlídat všechny
>možné východy z fabriky. Podle mne to bude organizovaná
>trestná činnost, asi v tom jedou někteří zaměstnanci s
>vrátným dohromady....jestli tam nějakého máte :-).
No, jak píše Pája, pokud nemají sepsanou odpovědnost, pak jim to nemůžete předepsat k náhradě. Já jsem to myslela tak, že bych jim oznámila, že jak se budou ztrácet věci, budou mít všichni nižší nebo žádné prémie nebo odměny (pokud ovšem dáváte pohyblivé složky mzdy). O nenárokových složkách rozhoduje zaměstnavatel, tak si to tím (třeba částečně) vykompenzuje. A zaměstnanci pak v obavě, aby neměli nižší nebo žádné odměny, si budou více všímat. To je ale jen část opatření.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.